懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

我今個星期六自己整薑皂,想睇下有無有㷫的feeling

別墅

今日去健康院.. 終於同 sheetada 相認啦.. haha!!!

姑娘話今次體重重得 ok, 但 overall 都係唔夠, 叫我飲多 d 奶.. ai~~~

原來去到 wk 35/36, 健康院又會安排見一次醫生, 但作用都唔大, 都係按肚, 問你幾句... 車!!!

大家有無聽過胎盤鈣化呀? 上次 c+ 話我開始 wor, 但問佢係咪有 d 野... 佢又話唔係。 擔心死我啦..

男爵府

醒目開學勳章

係呀,白色果隻。

乾洗劑我覺得難梳啲,同埋,放得耐啲粉吸咗空氣入面啲水份會變一粒粒(即無用),反而johnson有啲香啲同效果唔差。

原帖由 chu_muimui 於 09-6-2 12:26 發表

你指既係普通既johnson爽身粉??
都得既咩?
乾洗劑有乜問題?爽身粉同乾洗劑有乜唔同效果?

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

薑皂我都有買, 我諗住係洗手用..洗頭同洗白白都會用薑水(最後個round).

頭我都想忍下唔洗..不過身就..(如果由醫院回家, 我覺得一定要洗白白喎..唔係好似好dirty, 如果用人奶喂bb就仲dirty)

ToBy GiNNy VinCent

洋房

TY33819, 你睇睇呢條link關於胎盤鈣化:
http://www.mombaby.com.tw/club/discuss_info.php?serialno=0812160022

原帖由 TY33819 於 09-6-2 13:32 發表
今日去健康院.. 終於同 sheetada 相認啦.. haha!!!

姑娘話今次體重重得 ok, 但 overall 都係唔夠, 叫我飲多 d 奶.. ai~~~

原來去到 wk 35/36, 健康院又會安排見一次醫生, 但作用都唔大, 都係按肚, 問你幾句... 車! ...

大宅

我想問坐月既時間, 刷牙係咪一定要用熟既水?

大宅

Thank you very much for your information.

原帖由 mingw89 於 09-6-2 13:17 發表
我見好多人同佢訂又唔貴又可以寄到屋企幾方便!你睇下啦!http://hk.myblog.yahoo.com/chan-tszyiu/article?mid=329

洋房

我都報一報到先

係呢, 我私家政府兩邊都有睇開, 而家34W (阿B仲未掉頭), 已經book左法國7月3日(38W6D)開刀, 但驚開刀日前突然作動, 咁點?

如即刻去私家, 是否要等到手術室有位先可開刀? 如果阿B出緊黎, 會唔會趕唔切要自己生架?

去政府情況是否一樣?? 有無媽咪知呀?

有無媽咪係7月3日前後係法國生呀??

別墅

原帖由 939A 於 09-6-1 21:22 發表
eeee,

冇理由你重左e生都話唔得ga.....我到而家35wks都係重左4磅,kwh同c+都冇話要我加磅喎.....
你不如唔好比自己太大壓力啦......壓力越大,對你對bb都唔好.
我都係係細公司做,加上有同事走左,,,,,而家marketing得 ...

我再諗, 醫生可能唔係話我全程重得少, 係啱啱呢兩個WKS, 我重左唔夠一磅, 而阿B就已經重左11安士, 即係我無重過。最大問題係阿B既肚圍就細左2WKS, 仍話差別太明顯了, 唔可以咁樣.

其實我都唔想比咁大壓力自己, 我都係做MKG的, 所以, 公司就好依賴我去同D客聯絡, 自己都驚跟慢D會得失左個客; 又要同工廠跟野。其實, 我已經放多左野比我同事幫手的了, 原本我上兩個星期前要上大陸開會, 下星期重勁, 連續3日上大陸添... 我已交左比人代我做, 雖然好擔心, 但真係無計, 因為我D客由日本黎, 同埋上大陸, 真係幾辛苦了。我已面皮厚厚咁同d客say 晒sorry 話有左唔方便... 好彩, 佢地都體諒。
但係, 我又真係控制唔到自己唔去諗 ... 尤其是涉及阿B時, 就更緊張, 驚自己連累佢, 有咩事既話咁佢以後一世點呢...... 一諗到咁, 就好大壓力了...

939A, 你就好啦, 只係重4磅, 你阿B個情況都咁好, 真係好羨慕你呀~~

我宜家已經日日食兩隻烚蛋(一隻連蛋黃, 一隻齋蛋白), 另加豆漿, 希望阿B可以吸收多D, 追返個進度啦。我諗我要食多d甜野先得...

無論點, 真係好多謝你地既安慰呀~~

別墅

原帖由 CharmingMelody 於 09-6-1 19:51 發表
eeee,

你32週重左19磅, 但是醫生話你都係輕, 而我而家34w重咗17磅, 咁我係唔係要吃番多d野呀?

我諗如果你阿b各方面既size都ok的話, 是不需要的。

別墅

原帖由 Monkey25 於 09-6-1 23:11 發表
939A, 妳就好啦, 自己重唔多而ar b又ok!!

我32wks 時已經重左23lbs喇, 不過上次覆診ar b得3.8lbs, 醫生話呀b重得小而且肚圍差左2wks, 希望今個星期六(34wks)去覆診, 呀b追番啦!! ...

其實我同你個情況差不多一樣(阿b既重量, 懷孕週數, 同阿b肚圍細左2wks), 我們一起努力吧~~
加油~~

複式洋房

原帖由 Monkey25 於 09-6-2 11:04 發表
係呢, 妳地知唔知邊度有乾洗的洗髮劑買呀?
我朋友話屈臣有, 但我問過兩間都話冇買喇....

我係屈x氏買到喎.....

別墅

原帖由 Monkey25 於 09-6-1 23:13 發表
eeee,

我係本書度影左幅圖, 妳可以每晚做一陣, 希望可以幫ar b轉頭啦~

click張相應該會放大的~

...

噢, 唔該晒你呀~~
請問是跟上面個圖嗎 (辛斯氏體位)?
即係每晚 "扒" 喺到一陣嗎??
唔該晒

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 hippofant 於 09-6-2 14:27 發表
我都報一報到先

係呢, 我私家政府兩邊都有睇開, 而家34W (阿B仲未掉頭), 已經book左法國7月3日(38W6D)開刀, 但驚開刀日前突然作動, 咁點?

如即刻去私家, 是否要等到手術室有位先可開刀? 如果阿B出緊黎, 會唔會趕唔 ...

我都想知..我都係c+政府都有睇. book 左14/7開刀..touchwood早生去政府定c+好?
ToBy GiNNy VinCent

洋房

如果阿B34/35W, 我會去私家呀

原帖由 vincentoby 於 09-6-2 14:55 發表

我都想知..我都係c+政府都有睇. book 左14/7開刀..touchwood早生去政府定c+好?

別墅

原帖由 939A 於 09-6-2 12:08 發表

係呀......冇肥.........不過比上一胎好,上一胎我由有左到生,磅數都係一樣,生完成個人冇晒精神咁......
今次算係好少少,有增4磅........不過冇肥過唔係好事,個人望落好似老左好多咁......... ...

939A, 你幅相好靚喎 ... 我相信就係喺 FAB 到影既, 因為我見到佢個名呀 ...
請問你可唔可以PM佢個聯絡電話比我呀? 因為我打過佢WEBSITE上既電話, 係唔啱架... 我留過message, 又無人覆我喎 ...

唔該晒你先~~

大宅

原帖由 no.7 於 09-6-2 12:48 發表
大家好,我也很久沒留言了.
我的triplet現在31w3d,自己重了四十多磅很辛苦.
兩隻腳腫到似豬蹄

你3個係好辛苦架喇,加油呀)))))))))))))

別墅

原帖由 no.7 於 09-6-2 12:48 發表
大家好,我也很久沒留言了.
我的triplet現在31w3d,自己重了四十多磅很辛苦.
兩隻腳腫到似豬蹄

嘻嘻!我新黎報到!我現在34個week都重左30幾磅,但醫生都話正常!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

萄葡&蓮蓬so在中藥藥房就有得買架喇....萄葡係乾貨...=咩? ....C火, 5識答你添...不過中藥藥房的人就識gar la.....drink once per week, if you are not feeling well after drink this, pls quit as it is quite 涼的
原帖由 939A 於 09-6-2 12:13 發表

萄葡 = 咩? 新鮮定乾貨/ 蓮蓬so係邊度買?
我上胎冇飲,阿b出世黃得好嚴重.......

男爵府

各位mama, 你地諗住用唔用沖洗瓶呀? 我已經買咗啦, 不過姑娘話每次用一瓶水沖洗係唔夠, 起碼要用兩支, 不如用花洒!! 咁我想知政府醫院d浴室&廁所是分開定係同一個地方呀?

首頁

尾頁

跳至