自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

Sumjac 發表於 20-8-7 09:48
非常欣賞你朋友,目標清晰,最緊要係坐言起行,祝福佢一家係英國幸福快樂!
...

Agree
Sweetheartb

水晶宮

DorothyTsang 發表於 20-8-7 10:25
撇開任何政治問題,眼見香港嘅教育真係好唔健康,如果有路有錢可以出去外國定居讀書嘅,我都會去。
...
其實香港教育最大問題係太多選擇, 同太多比較.有錢冇所謂冇錢如果唔比較其實都冇咩, 不過香港家長好多都好鐘意比較, 我眼見媽媽都好可怕. 外國冇咁多比你選擇, 簡單好多, 不過我覺得太自由, 有D小朋友discipline 建立得冇咁好. 我比較覺得小時係香港試多D唔同嘢, 再去外國, 讀到書係香港會好D, 多元化發展就一定外國好. 要睇小朋友.

大宅

luvkaka 發表於 20-8-7 10:06
回覆 露比EE 的帖子

唔會, 我記得係要比錢架. 因為屋企人係有國籍但讀書都要比錢. 唔知要幾多年先唔洗. ...

啱呀,揸British passport 過去讀書都唔一定用local fees

侯爵府

2024年龍年勳章

快恭喜你朋友! 祝福佢呼吸自由空氣, 生活幸福!

男爵府

露比EE 發表於 20-8-7 10:30
買層樓就可以係投資移民?

樓主,你好似話嗰個係你朋友

你直接問佢用咩方法移民咪得?究竟係拎200萬磅出嚟投資移民、本身有BC回流定打算用BNO申請visa咪一清二楚。

子爵府

支持佢,香港教育越來越唔掂
佢應該係全家用BNO移民,小朋友可以免費讀書

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

應該英國無買樓就可投資移民這回事,因為好多人都有係英國買樓收租,但沒有移民。

男爵府

應該有另外再比錢投資,我冇問到咁details...不過樓就一定買左,因為過到去要住。我仔好唔捨得佢個best friend, 而家又限聚令又肺炎。 Farewell party都冇得搞。佢哋一早都諗住移民架喇,見timing 啱就早啲走。小肺小朋友越早過去越快適應。始終語言又要浸。如果我有錢,都想丫仔早啲出去讀書可惜冇

珍珠宮

露比EE 發表於 20-8-7 10:20
攞bno過去頭5年要比$讀書,未入籍讀書幾$一年呢?

好似唔係呀,拿BNO過去果幾年已經可以讀當地學校喇。
(有錯請更正)

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

baby7 發表於 20-8-7 09:58
但唔係話要全家過去,唔比太空人家庭

真係唔無呀!佢想組隊過去,話多啲人有個照應。話男人留港搵錢咁話。我哋暫時無此考慮,所以無再傾。

琥珀宮

露比EE 發表於 20-8-7 10:20
攞bno過去頭5年要比$讀書,未入籍讀書幾$一年呢?

可參考吓,如以BNO過去,未確定學費係咪跟一向移民政策。

https://topick.hket.com/article/2685762/%E3%80%90%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%8D%87%E5%AD%B8%E3%80%91BNO%E6%8C%81%E6%9C%89%E4%BA%BA%E5%AD%90%E5%A5%B3%E5%8F%AF%E5%85%8D%E8%B2%BB%E8%AE%80%E8%8B%B1%E5%85%AC%E7%AB%8B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E3%80%80%E5%8D%87%E5%AD%B8%E5%B0%88%E5%AE%B6%EF%BC%9A%E5%85%AC%E6%A0%A1%E8%B3%AA%E7%B4%A0%E5%8F%83%E5%B7%AE%E5%AE%9C%E6%85%8E%E9%81%B8

複式洋房

寶石宮

回覆樓主:

最重要係自己開心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Acaciacacia 發表於 20-8-7 11:10
(有錯請更正)

好多人斷定係,但其實細節都仲未有清晰解讀,英國內政部話明年1月公佈

定11月老尾 "真係" 大選完,英國先會再作打算

伯爵府

Acaciacacia 發表於 20-8-7 11:10
(有錯請更正)

只可以讀public school, 唔係公立學校,公立學校係 state school, public school 學費同私立差唔多,好多人誤解左

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

PacoMum 發表於 20-8-7 11:25
只可以讀public school, 唔係公立學校,公立學校係 state school, public school 學費同私立差唔多,好多 ...

先前見有JM post過, 英國的public school, 即常人理解的private school. 英式英文果然博大精深, 明明 public 同private係反義詞,後面加個"school"字就變咗同義詞 

珍珠宮

yurijm 發表於 20-8-7 00:33
幾好啊
真係買樓去振興當地經濟
邊個國家都歡迎既。。。

都唔一定,香港人都唔鍾意內地人振興香港地產

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

香港一直都好自由, 要走要留, 各需所求.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

97前根本就係英國殖民地,香港人都為英國貢獻唔少啦。移民過去如果立定主意視英國為家係冇問題。唔攞綜援唔申請公屋,度度都歡迎架啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

投資(做生意/入伙)移民去英國就聽過,買樓不可以當投資

首頁
23456...7

尾頁

跳至