自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

coolnestea 發表於 20-8-16 13:26
其他國家話台灣呢個地方抗疫得好,但近排有幾單輸出個案。我真唔信台灣本地零確診

咁出到去先確診 真係唔計佢哋

琥珀宮

Silver1127 發表於 20-8-16 14:42
台灣人成日問我地點解羨慕佢地
佢話覺得好奇怪我地點解覺得佢生活開心
低收入,生活艱苦,冇民主,日日都被 ...

台灣人恐共,韓國瑜指責台灣蘋果造新聞,佢做高雄市長亦將經濟搞得有起色,可惜係佢親中共,而英姑又撐香港黑暴對抗中共,民心向英姑,就俾佢當選,台灣繼續食毒果。

越睇台灣越驚,普選特首,香港一定死路一條,賠上經濟

tammy_my    發表於 20-8-16 23:45

侯爵府

但我識既台灣人真係好早已經大部份無再帶口罩,我問佢地疫情如何,佢都話好耐無本地。

如果真隱瞞個案,都隱瞞唔到人真係會病發架,我問過台南台中台北同事,佢地周圍又真係無晒野喎。

珍珠宮

coolnestea 發表於 20-8-16 14:10
傳媒朋友唔該報導下真相
又唔係中國,根本冇報道價值

侯爵府

teresayan07 發表於 20-8-16 14:36

佢地唔好外出喇,咁咪唔會病發囉。

珍珠宮

虎到金來勳章

ilikethis2005 發表於 20-8-16 18:18
但我識既台灣人真係好早已經大部份無再帶口罩,我問佢地疫情如何,佢都話好耐無本地。

如果真隱瞞個案, ...

當普通感冒咪唔知囉

侯爵府

只能話隔離飯香

男爵府

牛年勳章

二小姐 發表於 20-8-16 15:55
唔信,幾單台灣人出境就確診,同埋,而家台灣人仍然要排隊買口罩,無事洗乜排晒隊買罩
...

因為 政府法規格口罩較平,自由買賣嘅口罩好貴

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ilikethis2005 發表於 20-8-16 18:18

其實香港唔報確診人數,我哋都會以為香港無咩個案,年輕的中左可能自己好返都唔知自己中過,以為係普通感冒,年老一批又通常有長期病患,就算情況變差,都會覺得只因為年老體弱,總之,只要唔驗/唔報數。完全可以呃到人。

珍珠宮

但又有新聞話彰化已經好多人有抗體.... 即係之前曾經中過..

我見我台灣啲親戚真係生活如常..
放假又週圍去玩..無帶口罩好耐..

所以真係覺得好神奇..
有輸出個案即係佢地有癮形患者..
係無防疫措施下會傳得好快..
但佢地又真係無事發生.. 醫療系統都無冧啊..

其實有時會諗.. 好似台灣咁唔驗當無事係咪大家就可以如常生活..
反正大把人無病徵分分鐘中左再好返自己都唔知..

男爵府

唔知台灣有無,不過唔驗可能係真,但是佢地無停工停課,而且好多人無戴口罩境內周圍去喎

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

所以我聽到人哋話想移民台灣,我都完全唔明點解!大陸真係咁恐怖咩?正正常常嘅普通人真係會無端端被迫害?驚大陸驚到要走去一個貪污出名勁、又窮又落後、收入又低、又多天災嘅地方?為民主?我真係唔覺得香港比任何一個地方唔民主囉!睇吓有幾多人日鬧夜鬧香港政府同中國政府,又破壞法紀,咪一樣無事!世上仲有幾多個地方可以好似香港咁?!所以班黃人被人洗腦洗到連個腦都無埋,連不停做假新聞嘅報紙,都可以話係香港唯一報導時實嘅新聞媒體,仲要買完份報紙喺fb洗版,以為自己好威咁,仲話要教小朋友分辨事實真相,真係救命

chloe818    發表於 20-8-17 01:15
tammy_my    發表於 20-8-17 01:04

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

台灣真係有確診唔會com得住,
如果唔 驗當冇, 一定會傳播得好快

珍珠宮

teresayan07 發表於 20-8-16 23:32
但又有新聞話彰化已經好多人有抗體.... 即係之前曾經中過..

同你想法相同,有時諗下會吾會我地過份緊張,搞到而家經濟死曬。最慘係原本可以斷曬,希望在前方,以為差不多捱過,點知又爆,真係好崩潰,倒不如順其自然無咁辛苦

侯爵府

polliebb 發表於 20-8-16 20:05
當普通感冒咪唔知囉

咁要全個國家一齊暪喎,實有病徵大既人架,點暪到?

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都好難明,唔通個個冇病徵?

伯爵府

講黑暗, 其實台灣重厲害,我舊老闆就係台灣人,佢哋講到明,好多潛規則台灣行得通嘅嘢響香港一定唔得, 最慘係所有媒體都係畀政府控制曬,蔡英文夠膽死話台灣係20年嚟經濟最好喎,啲年青人畀人洗腦,覺得而家生活冇問題,因佢哋冇對比, 如果比較有錢少少,睇唔起人,已經覺得自己好叻,好似我老闆個仔咁,嚟到香港買啲lady m餅請我哋食,就覺得好威,其實香港個個都當佢no body, 不過老一輩嘅人就比較有人情味,同埋有禮貌。

男爵府

去年10月左右去台灣,同台灣朋友傾開反送中,問當時香港點樣?係咪好亂?我話一啲啲地方,我哋都係繼續返工返學,影響唔係好大,佢話電視睇唔係喎⋯,跟住另外個台灣朋友就講,唉同我哋台灣一樣啦,只會畀你睇想畀你睇到嘅嘢⋯,之後又講到解放軍係咪會黎香港,我話解放軍97後就註港咖喎。佢哋覺得好驚訝,原來佢哋跟本唔清楚香港情況。
另外睇電視,好多評論員都講執政黨跟本攞香港黎宣傳,一直都冇任何實際政策幫香港人⋯香港只係佢哋嘅口號
無聊閒在家

男爵府

回覆 teresayan07 的帖子

係囉!若好多應該醫療系統會冧我親戚在台灣,係facebook都見無帶口罩,重去宜蘭玩添

侯爵府

teresayan07 發表於 20-8-16 23:32

後生就話啫,呢個病真係專攪老人,除非自己身邊無老人,如果咩都唔理底下傳染左比老人家,真係成世唔安樂。

我都係見班台灣同事個個星期去玩,成班去郊游,如果台灣真係勁而只係無驗既,我又覺得好神奇,老中幼既全無病徵?

首頁

尾頁

跳至