夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

potato38 發表於 21-1-6 13:57
其中一個係1 歲,看少一分鍾都又撞到頭爆喊,要餵奶煮粥,換片,跟住大嗰個要整早餐,仲要人餵先食,跟住 ...

我同你一樣, 初初我唔想生多個, 覺得老公唔理小朋友, 生多個得自己辛苦
但係想大仔有人陪, 唔想佢成日一個人玩
生之前有同老公講叫佢醒覺, 生多個一定要幫手
依家生完都係咁

大宅

我全職湊BB,冇乜時間做家務,我老公放工返嚟會拖地洗碗湊住BB,我先有時間預備下晚餐、沖涼、休息下,跟住又要氹BB瞓覺,二人獨處時間剩返BB夜晚瞓覺後果1、2個鐘,有時身心疲累感好重,就攬下老公詐下嬌。雖然而家少咗拍拖時嘅甜蜜,但反而覺得我同老公嘅感情bonding深咗,有時一家三口攬埋一齊我都會感動到有啲想喊。
我老公唔係好浪漫果種人,但佢會每日都錫下我,但我講辛苦我照顧bb ,返工會whatsapp我講掛住我,買我鍾意食嘅嘢,會主動提出佢湊仔,比我出去散下心,BB未出世,佢用嘅嘢佢自己主動去張羅,做哂清潔預備比BB,出世後佢唔熟手有事會叫我做,但其他家務佢會攬哂嚟做。

大宅

佢對BB嘅嘢好上心,但對我嘅關心都冇少到,我仍然感覺到佢對我嘅愛錫,大家都感激對方對家庭嘅付出,雖然而家少咗激情,生活開始平淡落嚟,但多咗溫馨嘅甜蜜,好感恩有呢個老公同我一齊建立充滿愛嘅家庭。

大宅

shirley784 發表於 20-9-25 18:02
大家有左小朋友之後 , 夫妻關係好左定差左 ?

係差咗,因為BB出世後,大家都忙咗好多,又要做家務,照顧BB。生活只剩低柴米油鹽。雖然同BB一齊玩,見到BB慢慢長大,好開心。但係夫妻之間嘅關係就多咗隔膜,好似越嚟越疏離。多咗好多拗撬,拗錢啦,拗BB嘅嘢啦等等。好似兩公婆只係得BB去維繫關係,中間感受唔到愛。

大宅

DengCK 發表於 21-1-5 23:46

咁客觀講,幾忙都好四點都未食野真係你時間安排有問題。叫個f ...

好鍾意你嘅答案!其實係男人嘅角度,佢哋最想個老婆生完BB之後點樣對佢哋?係咪又要做晒啲家務,照顧BB,返工搵錢,仲要對佢溫柔體貼,唔會發脾氣。如果有一個咁嘅人嗰個一定係神人。其實我生完BB年幾,我都仲未識兩公婆嘅相處之道係乜。淨係知道原來係柴米油鹽。生之前都感情好好,生之後好似變咗陌生人。老婆呢份工我都想quit。

大宅

畀面勳章

potato38 發表於 21-1-5 19:02
應該話冇小朋友好少家務做,兩個大人住,兩個日頭都全日番工,放工食埋飯先番或買外賣,碗都唔多隻洗,間 ...

好明白你的感受,女人生左仔後就乜野都要做同受哂,老公就繼續他的個人生活,兩公婆似同屋主。

男爵府

回覆 AmelieC 的帖子

你好慘

大宅

一時時啦。。為咗教個小朋友咪多咗爭執囉。。平時都好好嘅

大宅

jessica520bb 發表於 20-10-18 16:06

差左。

我的情況同你一樣

別墅

差咗

別墅

差左,好無奈2個女好痴佢

大宅

shirley784 發表於 20-9-25 18:02
大家有左小朋友之後 , 夫妻關係好左定差左 ?

差到極點

別墅

好左,話題多咗
見住小朋友成長,依賴我/佢而覺得好甜、我陀二胎老公主動湊大仔去玩去放電 都令我好感動

大宅

差左,可能我將所有時間,精神放在落小朋友身上,老公啲野機乎唔想理!日子耐左,感情好淡,生活冇情趣!加上囡要同我訓,分房一年了!淡到唔想講嘢!但其實佢好顧家,所以除了返工之外,其餘時間都要對住部電腦,電話!根本零溝通!只顧搵錢養我哋!我仲可以有咩怨言呀!但真係手都唔想拖!仲衰過拍拖個時!

大宅

回覆樓主:

生果時當然會差左,因為要照顧多個人,一個人仔起居飲食,超多野兩個人去協商。
好就冇事,唔好就好大件事,回想返其實真係好小事,可以為左個奶嘴嘈

兩個人照顧第三個人的時候,一定會有出入,除非係同出一家庭咁照顧。自己阿媽同老公個阿媽一定照顧上唔同,所以睇住頭家係冇錯的。

最後到左第二、三年先叫合作到,最後係開心的再生,又要再磨合
我再合緊,又差左小小,但我個心都係向老公講。問下朋友,睇下心理學書,了解各人,好左好多

複式洋房

PTMCYS 發表於 20-9-29 18:34
我選擇了太太, 教孩子的方法次要了, 沒有太太, 孩子不會見得更好, 所以我讓步了.
...

暖男

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

比以前差左。但還好。主要是我的耐性被孩子磨光了。老公問多2句,我就爆炸。

首頁

尾頁

跳至