自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

bbmouse2020 發表於 20-12-7 10:13
梗係working mum 但要份工唔大壓力既!湊仔勁辛苦,玩仔就開心

同埋小朋友唔係人生既全部,工作帶黎既
歷練、眼界、滿足感同成就感係FTM無既。

完全唔覺得小朋友要媽媽24小時陪伴先係最好,一個成人如果有豐富的工作經驗,相信帶比小朋友有更多的人生知識傳承!

公爵府

回覆樓主:

我會想做職業女性多D,我鍾意返工搵錢嗰份滿足感,而且可以接觸到多D唔同既人和事

公爵府

issactmaria 發表於 20-12-7 07:52
比你再揀,你會選做職業女性還是FTM?
人生行了一半,從未做過FTM。雖然仔囡已長大,但比我再揀,我唔想做職 ...

我本人好鍾意返工,工作上比我嘅滿足感好大。
但生BB後我選擇左湊小朋友,再返一份兼職,重心係家庭,但係有份工滿足下我個人需要。
暫時睇住個仔好親近自己,各方面都幾好,我又冇後悔當年放棄咗份全職嘅。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

bbmouse2020 發表於 20-12-7 10:17
同埋小朋友唔係人生既全部,工作帶黎既
歷練、眼界、滿足感同成就感係FTM無既。

絕對認同!我成日都會同仔分享工作事情,點樣面對人和事,可以講好多活生生嘅例子。

kaka80    發表於 20-12-7 15:14

公爵府

wai4919 發表於 20-12-7 07:55
要睇下有冇錢FTM。。

睇下咩職業女性。。

同意,如果FTM 有每月定息收入,另外有一定自己名下的資產,當然也想陪小朋友長大啦
否則當然寧願做在職媽媽,有自己的工作世界,眼光又可以擴闊啲,全職媽媽有時也很悶

公爵府

olivia0815 發表於 20-12-7 10:12
我大學畢業出嚟做咗差不多10年嘢,一直事業心好強好拼搏
有次一個高層被laid off,佢上司同佢講咗句: nobod ...

“因為對仔女嚟講,媽咪嘅陪伴係真正嘅irreplaceable”
呢一句正正就係我選擇將重心放喺家庭同孩子嘅原因。 生小朋友出嚟係我哋嘅決定,生得佢出就要對佢負責任,物質以外,陪伴更加重要。

侯爵府

vivibabyvivi 發表於 20-12-7 08:06
我識幾個事業有成嘅男性都唔希望太太做FTM, 佢地話唔係要女人去搵錢,而係想佢唔好脫節。
以前我唔明架, ...

對 思想會脫 衣裝也會 最明顯係身型

公爵府

唔會做ftm,就算屋企唔需要我養家,至少都做part time,我太鍾意我嘅職業。

有得揀,寧願唔生小朋友.... 有佢地唔係唔開心,但真係幾辛苦,同埋覺得佢地未來有啲灰....

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

雖然我收入幾不錯,但壓力好大,24小時on call, 放假隨時要幫手做野,又俾老闆問候,真係好累,好想辭職唔做,做幾年ftm.

大宅

我會選擇做wm, 不過前提係工作有彈性同有理想人工,幸運地現在份工兩樣都符合。

其實都好睇個人性格,我如果做ftm好容易會把生活重心放在小朋友身上 ,咁會令佢好大壓力。返工令我多樣精神寄托,不會小事化大,個人寬容d,對夫妻母子關係會好d。

星期一至五全家人都各有各忙,只要週末可以一齊享受家庭時間,我又唔覺得做wm會有「見唔到小朋友成長」「陪唔到佢身邊」嘅遺憾。

大宅

人生行了一半,從未做過FTM。雖然仔囡已長大,但比我再揀,我唔想做職 ...

在職,做FTM既話c6會撐得好辛苦

男爵府

其實點解覺得F TM會脫節,我覺得我識嘅嘢知嘅嘢都比我老公快囉,其實做邊樣都好,要睇自己嘅心態同生活模式,以前喺醫院工作,因為要輪更,又要追更,返工返到日夜不分,反而好多嘢都唔知道。
Ps工作17年,ftm 5年

子爵府

做FTM好開心,如果可以,等仔仔上中學出返來工作。

男爵府

一定做野,成日對住個仔我諗我會癲

伯爵府

做過FTM, 再簡一定做職業女性

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

vivibabyvivi 發表於 20-12-7 08:16
咁可以揀啲唔使OT嘅工架嘛
同意
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

回覆樓主:

我會選擇有錢做FTH
冇錢冇得選擇。

象牙宮

職業女性。讀書好幸苦。當然要搵錢。年輕目標搵錢。

FTM? 有机會做, 退休/ 搵夠提早退休。/ 嫁有錢人。 / 50-60yr
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

如果經濟可以,仍會選擇做FTM,始終小朋友童年得一次,想陪佢多D,見證好多佢嘅第一次!

子爵府

回覆樓主:

我覺得撇除錢 邊樣有時間精力做運動就prefer邊樣 最緊要唔變又殘又肥黃面婆就ok

首頁
23456...11

尾頁

跳至