自由講場

跳至

首頁
23456...27

尾頁

公爵府

kwhkwh 發表於 21-1-13 10:25
我沒懷疑你的口真實性, 無惡意。我成句意思係, 「如果我係你口中的case我就不會咁咁咁」如果令你有5會, ...

sorry!我的回覆亦點失禮

kwhkwh    發表於 21-1-13 10:51
恭賀新禧,迎春接福!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C6.....

好在當年做左呢年決定,唔係都唔會有層樓.....當年算低水位入

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

PonyoBB 發表於 21-1-13 10:26
10年前400萬以下好多選擇,老實講呢幾年要儲夠首期係難咗好多

老實講,09年時唔嫌舊樓兩球以下都有港島樓添

公爵府

vivibabyvivi 發表於 21-1-13 10:26
又關政府事?

蓮燈仔,膠凳仔,屙唔出屎都要罵政府!

恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

大檸樂 發表於 21-1-13 10:22
都係....即係好似買車咁.唔同人有唔同睇法.新手只係代步買架二手5萬+1500CC樓下,咩都平.亦有人想買全新超跑 ...
我見而家d 後生洗錢好恐怖。
淨係電話,果機不是不好, 我不懷疑佢的價值。
果d 細路下下用最新既, 皮幾野咁洗下去面不改容。。。呢樣豪氣我先問5得。

回想10幾年前某日,返工入lift, 有個女生, 大約f4吧? 書包係什麼「agnes x」, 而我的返工包包係街邊幾10元。。。

小時候被富養, 大個左要佢地返轉頭捱佢地接受5到。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 kwhkwh 的帖子

我當年係單棟最大既單位﹐舊樓既900尺堅係好實用 (我敢講﹐一定大過而家D所謂豪宅1千尺)。我自己唔覺失禮﹐只係個D已經唔係"朋友"既人太有錢﹐覺得唔係住大屋苑唔係有會所就叫失禮者。(我無所謂﹐正所謂朋友既野﹐既然唔岩KEY又唔需要強求)﹐我住得舒服自在就可以啦

公爵府

pomanlife 發表於 21-1-13 10:28
老實講,09年時唔嫌舊樓兩球以下都有港島樓添

2009年在大西北400呎以下唔使100萬

Astra00    發表於 21-1-13 21:42
恭賀新禧,迎春接福!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Macusmama 發表於 21-1-13 10:22
想請教: 每月要儲多少錢才可以買平平地的樓?

其實你自己可以計,以400萬上車盤計,一成首期40萬,稅律師費,aa費,預60-70萬,添置下家私,上車盤借360萬,收入至少有36k,咁你可以睇下你月儲可以幾多

彩鑽殿

Mrs.Chan 發表於 21-1-13 10:31
2009年在大西北400呎以下唔使100萬

仲正

男爵府

Macusmama 發表於 21-1-13 10:22
想請教: 每月要儲多少錢才可以買平平地的樓?

2016年,樓價400萬嘅樓嚟講

我同先生未結婚就開始儲錢,兩公婆夾埋每月最少儲$10000,有錢淨就再儲埋落去,加埋先生大我幾年加埋佢少少積蓄,400萬樓,60萬積蓄all in哂落去層樓到,簡單裝修下唔豪裝

侯爵府

pomanlife 發表於 21-1-13 10:27
當年有個租樓既朋友都叫我自己「坐穩艇」架
咁口賤??
我有個小學弟, 學霸,出來做冇耐想買樓,有人叫佢try 將軍0 (當年開荒中, 公居屋多), 果位阿學弟聽完朋友仔的建議將軍0的意見後的嫌棄咀臉...我仲好記得...

珍珠宮

PonyoBB 發表於 21-1-13 10:26
10年前400萬以下好多選擇,老實講呢幾年要儲夠首期係難咗好多

但記得10年前即2010、11年時已經升咗一層,周街的維園阿伯,街市c9,報紙大佬絕大多數話樓市一定冧,等睇個個變負資產去跳樓。果時又嚇窒一大班人唔敢買。
So,我想講的係,邊個年代買樓都各有難處同考慮,唔係易。有錢或有膽有底氣先可以找緊機會。

侯爵府

而家好難買, 樓價貴, 按得少, 去邊攞咁大舊首期出來

我以前買樓按揭9成, 加埋可借多筆大約15%用來交律師厘印, 借到樓價的105%
可以無錢都死買咗先, 供得起就得

公爵府

wendyaupooh 發表於 21-1-13 10:31
回覆 kwhkwh 的帖子

我當年係單棟最大既單位﹐舊樓既900尺堅係好實用 (我敢講﹐一定大過而家D所謂豪宅1千 ...

請看51樓我的留言,當年嘲諷我的人,住公屋佔50%(到今日佢哋仲住係公屋),其餘50%不過是普通階層住居屋和私人屋苑!今日佢哋個個都馬後炮,我自己儲錢無問人借錢買樓,當年都受白眼!
恭賀新禧,迎春接福!

彩鑽殿

白毛毛 發表於 21-1-13 10:35
但記得10年前即2010、11年時已經升咗一層,周街的維園阿伯,街市c9,報紙大佬絕大多數話樓市一定冧,等睇 ...

係架,嗰時個個都吹會大跌,好多人都停一停諗一諗,不過之後就係飛快地不飆升

男爵府

難過10年前,但並非不可能。
要靠資產換資產而唔係淨儲現金。

侯爵府

KenChung_FB 發表於 21-1-13 10:24
所以我唔會叫年青人做廢青,衣食住行,政府真的做得很差
呢位姐妹, 5好玩啦, 又關政府事?又或者咁講, 你覺得政府差,咁政府有幾差?

「衣食住行」??咁要不要政府生養死葬?

買樓,未必好似阿劉package咁講去少次旅行就可以, 但去少次旅行你叫而家d 後生得5得??

公爵府

白毛毛 發表於 21-1-13 10:35
但記得10年前即2010、11年時已經升咗一層,周街的維園阿伯,街市c9,報紙大佬絕大多數話樓市一定冧,等睇 ...

當年啲人把口真係好賤,憎人富貴嫌人窮
恭賀新禧,迎春接福!

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

以前樓價冇咁高當然可以靠自己上車,但今時今日個樓價真係癲,如果唔係都唔會咁多人攞退休金出來幫仔女上車
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
23456...27

尾頁

跳至