自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

anpanman_baby 發表於 21-1-24 16:00
知道無人可以幫到我,但我真係好傷心,好困擾,無辦法想像將來可以點過。
我爸爸幾個月前癌病走了,永遠見 ...

努力堅持下去,仔仔好需要你的,總會有雨過天晴的一天
加油

大宅

greenpea 發表於 21-1-24 18:12
我仔都有,都有食過藥,現在唔係咁明顯就停了藥,醫生話青春期係會反覆的

最初係擔心佢會被同輩離棄,每 ...

請問你可唔可以分享下仔仔食過邊隻藥同劑量係幾多?我最擔心佢俾人笑俾人歧視

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

schricky 發表於 21-1-24 16:21
樓主要加油,我媽咪2個月前都因為癌症走咗,人要向前看,你仲要照顧小朋友,你要堅強呀,支持你,祝福你 :f ...

真係好傷感,早半年,我仲同我爸爸打邊爐,傾計,幾個月前突然有日柯啡尿入院檢查,點知便確診末期癌症,三星期後走左,上個月我再去見佢,就係大洒店職員幫我把爸的骨灰入骨灰龕,一個我最親的人已經變左灰,一唸起我就忍唔到爆喊。我仲未接受到永遠都見唔到我阿爸

伯爵府

當初我母親彌留之際分付我一定要好好湊大個仔(佢好錫孫仔),
而當時母親病重,兒子又因學業影響有少少焦慮(怕上學),我也一度很失落很無助。但諗通後知道要咬實牙根行落去,而且明白人生不會一帆風順,就當成人生經歷一部分。現在回望,很多謝母親必要我應承佢的分付(知我可能軟弱)

樓主,加油!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

別墅

anpanman_baby 發表於 21-1-24 16:00
知道無人可以幫到我,但我真係好傷心,好困擾,無辦法想像將來可以點過。

加油

大宅

牛年勳章

回覆 anpanman_baby 的帖子

加油,祝福你及家人

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

加油
我的生命由我主宰.

子爵府

人生總有高低潮,樓主加油!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

anpanman_baby 發表於 21-1-24 18:42
請問你可唔可以分享下仔仔食過邊隻藥同劑量係幾多?我最擔心佢俾人笑俾人歧視
...

對不起已經冇藥了,是幾年前的事已不記得藥名

劑量係睇人,看症定的,我小朋友食的劑量講比你知對你係冇用的

珍珠宮

我而家都好低潮但都想鼓勵你,傷心過後有彩虹(emoji)。

水晶宮

回覆樓主:

樓主,加油 關關難過關關過

象牙宮

明白你的痛苦。壓力。
小孩, 有的醫療。
要學習 "輕松D" 對自己和孩子都有好處。

幼兒抽動症愈制止愈難治癒

小朋友不斷重複一些小動作,諸如眨眼、藐嘴、舔唇、郁頸、點頭、縮膊、嗡鼻等,究竟是細路「曳」唔聽教、是壞習慣所致,還是生了罕見病?最近10年,筆者愈多看見迷惘的父母帶着子女為此求醫,這病叫做「抽動症」,症狀明顯,但未必需要服藥醫治,可以靠行為治療改善。最重要是父母別向子女添加壓力,否則容易惡化,對小孩康復沒有幫助。

抽動症的病發年齡約為4至7歲,較多出現在學齡前或學齡初期的男孩子身上。臨床診斷時,最重要是依靠詳細問診;而針對年幼的小孩,由於他們表達能力比較低,有可能需要透過腦電圖檢查,排除癲癎症的機會,始能確診。

強迫停止不能根治

上述提及的,是抽動症常見的「小動作」,這個行為背後沒有原因、沒有目的,不能自主控制。而小孩子的主觀感覺,則較似「強迫症」,他們覺得要把動作完成,才會舒服。若父母強迫他們停止這種小動作,或施以責罰,一般會大大增加他們的壓力,愈想制止就愈發得厲害。

抽動症的成因,較大程度跟遺傳有關,但亦明顯受環境因素影響,例如搬屋、親人離世、轉校等,以及出現焦慮時,也會令抽動行為惡化。很多時候,父母因為看不慣子女的抽動行為,覺得孩子表現怪異,希望糾正,因而求醫。

https://www.children818.com/chi/tic-disorder.php
https://kknews.cc/zh-hk/baby/ap4k5v.html

抽動的治療方法

1、藥物治療:

目前最常用於治療抽動症患兒及成人的藥物主要是多巴胺拮抗劑,此藥物對於百分之七十到八十的病人都有效,街大多數的病童可達到改善。

2、心理資料:

為患兒心身上營造正常的輕鬆的學習和生活環境。

3、行為治療:

習慣訓練治療抽動症,以學習習慣訓練療效最好。

4、其他治療:

對大腦深部的蒼白球及丘腦進行電刺激,干擾神經迴路,從而抑制抽動。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

不用擔心,抽動症可以減輕的。我個仔之前都有幾嚴重的抽動症,經看中醫針灸及戒口後,改善了不少。抽動症是沒有生命危險的病,用對的方法治療,大咗就會好返好多!加油

子爵府

會傷心難過,正常的,但退一步想,你爸爸身體唔好,長命的話,只是佢受折磨,應該卑佢舒服咁早d解脫。
至於個仔抽動症,起碼無生命危險,佢仍然係你身邊,我知好難,但你要努力,只有你可以幫到個仔、支持佢!

侯爵府

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

加油!祝福你

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

JM加油... 聽其他JM講, 仔仔的病大左會改善... 你要努力陪仔仔行條康復路...

男爵府

加油,總會過去的

抽動症嘅小朋友可以學下靜觀,會情緒平靜啲,抽動會減少

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

生老病死係人生必經階段,你爸爸而家唔駛受苦,你愛佢就要放手,好好照顧自己同個仔。

首頁
23456...10

尾頁

跳至