自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日睇左報告了,粒瘤係良性,醫生話暫時唔需要做手術,只係要每年做超聲波同抽血mon住佢,驗血報告都正常,甲狀腺、淋巴功能都正常,鬆左一口氣,之前真係擔心死

希望呢度咁多位都一樣,小事黎既
身體健康

男爵府

回覆樓主:

請問有人甲狀腺結節睇中醫嗎?

別墅

carolwong168 發表於 21-2-22 17:53
我甲狀腺生過瘤仲割埋
有咩野都可以問

結節 鈣化有知道嗎

珍珠宮

回覆樓主:

我甲狀線有7粒,都係良性,甲狀線嘅所謂腫瘤,多數良性。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

verawong1975 發表於 21-3-11 18:58
結節 鈣化有知道嗎
未到呢步
唔清楚
還你千世笑來世未必能遇到

男爵府

zero66 發表於 21-3-11 18:57
請問有人甲狀腺結節睇中醫嗎?
我睇中醫

食咗大半年藥,結節軟化咗,同細咗好多。

不過睇中醫要好有耐性,效果慢。

男爵府

hcd 發表於 21-3-11 19:33
我睇中醫

食咗大半年藥,結節軟化咗,同細咗好多。

請問你食既中藥裡有海藻類嗎?我睇個中醫藥裡有海藻海帶類,但睇西醫又話唔可以食,我都唔知食唔食好。

請問你睇中醫一星期食幾多日藥呢?唔該你

水晶宮

carolwong168 發表於 21-2-23 06:09
全切

想問下全切後有冇脫髮問題呢?謝謝回覆

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

she007 發表於 21-3-11 19:48
想問下全切後有冇脫髮問題呢?謝謝回覆

還你千世笑來世未必能遇到

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

moonlight9198 發表於 21-2-22 11:20

你去邊照?幾錢?照完報告幾時有?

政府排得妳2023年照就即係醫生認為惡性嘅機會唔大,如果醫生有壞嘅懷疑,一定有快期的。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

瑪瑙宮

Giant 發表於 21-3-11 20:44
政府排得妳2023年照就即係醫生認為惡性嘅機會唔大,如果醫生有壞嘅懷疑,一定有快期的。
...

而家醫院專科姑娘打電話比我,已幫我提早,改左下個月中見醫生,因為我去左私家照左超聲波,有報同片,報告已交左比醫院專科門診,唔係政府醫生想排我幾時就幾時,係去x ray部排期,話個期係要去到2023年8月。照完先有報告,有報告先可見醫生。

男爵府

zero66 發表於 21-3-11 19:38
請問你食既中藥裡有海藻類嗎?我睇個中醫藥裡有海藻海帶類,但睇西醫又話唔可以食,我都唔知食唔食好。

...
我d中藥無海藻類成份

可唔可以食海藻類的東西,係視乎你 甲狀腺究竟發生甚麼問題: 如果係structure嘅問題,(例如良性結節) 好似唔關事; 但係 ,如果係functional嘅問題, 例如係甲亢 ,咁好似就唔食得貝類海產嘅嘢。

不過, 呢個係我淺薄嘅認知 ,我都唔知啱唔啱 。你應該搞清楚自己有咩問題, 先決定食唔食嗰啲中藥。

我啲中藥一日食兩次, 不過係沖藥粉。 而家就嚟每日 只需要食一次,慢慢減到唔使食。

你知道自己的甲狀腺究竟係什麼問題嗎?

男爵府

hcd 發表於 21-3-11 23:51
我d中藥無海藻類成份

可唔可以食海藻類的東西,係視乎你 甲狀腺究竟發生甚麼問題: 如果係structure嘅問題 ...

我驗左係良性同甲低,不過呢排瞓覺時好口乾搞到瞓得好差。

我前排睇既中醫藥裡有海藻海帶,之前睇西醫叫我唔好食呢類,所以我都唔知食唔食好

可以介紹你間中醫比我嗎?謝謝

大宅

moonlight9198 發表於 21-2-22 11:20

我同你一樣,政府排得太耐,因為唔想擔心咁耐,所以喺醫生比嗰一大疊私家診所中搵咗一間最快有得照嘅,$1350,報告2日就有

象牙宮

ericawingwing 發表於 21-2-22 02:11
早前發現後頸有粒野,去睇醫生,醫生轉介左我去照超聲波,照完返黎發覺頸後粒野唔係大問題,但就發覺左邊甲 ...

呢段日子真係好忐忑,好煎熬, 會架, 人嘛。上有父母, 下有子女。

我是抽血, 醫生發現, 超聲波, 抽組織。 甲狀腺 = 免疫系統 甲狀腺疾病是內分泌科。
齊齊正正當然好事。 少1个怎都不好吧。 拖拖拖 每半年要檢查。
N年后割 = 良性。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

Jan.Jan 發表於 21-3-12 08:32
我同你一樣,政府排得太耐,因為唔想擔心咁耐,所以喺醫生比嗰一大疊私家診所中搵咗一間最快有得照嘅,$13 ...

照超聲波,1350蚊,貴喎,我照720蚊,等15分鐘已有報告,仲要唔響醫生比既list 度,有介紹信,其實邊間有得照就可,封信最主要寫要照乜野?

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 21-3-12 09:57
照超聲波,1350蚊,貴喎,我照720蚊,等15分鐘已有報告,仲要唔響醫生比既list 度,有介紹信,其實邊間有 ...

係貴呀,不過我幾年前響呢度照過,佢又最快有得照,所以貴d照咗。報告可以即刻拎㗎,不過如果要有醫生寫嘅詳細報告,我照呢間就要等幾日囉

瑪瑙宮

Jan.Jan 發表於 21-3-12 10:00
係貴呀,不過我幾年前響呢度照過,佢又最快有得照,所以貴d照咗。報告可以即刻拎㗎,不過如果要有醫生寫嘅 ...

方便到自己就可。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

請問你係睇家庭醫生轉介?如果自己直接去照,唔睇醫生可以嗎?

瑪瑙宮

cccccching 發表於 21-5-2 06:10
請問你係睇家庭醫生轉介?如果自己直接去照,唔睇醫生可以嗎?

唔清楚呢樣,因有政府醫生轉介信,價錢會平D,同埋人地都要知道要照乜野。

我book左5月6日去抽針,亦是有醫生轉介信。

其實去馬會診所睇醫生,50蚊,再叫醫生寫轉介信比你就可。

首頁

尾頁

跳至