自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

學生返嚟又嘈過

子爵府

其實屬唔屬於conflict of interest

珍珠宮

ernbe 發表於 21-6-23 16:40
打咗針要再加有抗體才放寬到7日

我知呀。

以確診數據而言,唔明點解愛爾蘭高風險過英國,而英國又同新加坡屬於同樣風險類別。

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 21-6-23 14:23
最大鑊係打咗針同有抗體唔等於唔會受感染!
最危險反為係佢哋感染到,不過冇病徵,惹到畀其他人,跟住就會爆第 ...

根本D疫苗公司無做到打左疫苗後傳染力的臨床實驗,所以香港今次都系靠估,假如估計過於樂觀,香港就分分鐘變做另外一個臺灣,要即刻鎖城、停止堂食等等。整體代價好大。

大宅

真的想唔通 政府到底想啥 是不是想逼大家去打針?

公爵府

牛年勳章

平平常常 發表於 21-6-23 21:06
根本D疫苗公司無做到打左疫苗後傳染力的臨床實驗,所以香港今次都系靠估,假如估計過於樂觀,香港就分分鐘 ...

咪係囉,個個以為打咗針有抗體就好似無敵咁樣!

珍珠宮

新加坡縮短隔離期

新加坡政府解釋,由於4月時對變種病毒的認識有限,於是對香港以外大部份國家及地區,實施21天居家隔離。但經數據分析後發現,變種病毒個案都在14日內發病,因此毋須要求入境人士接受21日隔離。

珍珠宮

平平常常 發表於 21-6-23 20:57
我知呀。

以確診數據而言,唔明點解愛爾蘭高風險過英國,而英國又同新加坡屬於同樣風險類別。

愛爾蘭被遺忘了

珍珠宮

2024年龍年勳章

bbc2018 發表於 21-6-23 14:03
英國因印度變種病毒再爆過,而延長放寬措施,香港反而放寬英國入境 ...

香港政府鐘意同中國對著乾,中國收緊,香港就放寛

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mandy952 發表於 21-6-23 17:13
仲有一年都講明23條做唔到,正常老闆都炒左呢啲廢柴

假新聞(網上假新聞,仲要放寬話係新聞自由)、記者證,都話唔會做

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

香港好多人唔肯打針,
又唔可以做到大陸咁大規模檢測,
憑乜嘢可以放寬英國到港人士?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 21-6-23 21:06
根本D疫苗公司無做到打左疫苗後傳染力的臨床實驗,所以香港今次都系靠估,假如估計過於樂觀,香港就分分鐘 ...

大鑊,啱啱見隔離post話外國打完復,中招仲染埋老婆
放下自在

水晶宮

bmuimami 發表於 21-6-23 14:14
咁多「高官。」家人英國返,梗係要方便方便啦

係喎!就放暑假,又有免費機票返來。等佢哋返晒,自由出街先封返

珍珠宮

回覆樓主:

英國好毒,唔好放

珍珠宮

ernbe 發表於 21-6-23 21:23
新加坡縮短隔離期

新加坡政府解釋,由於4月時對變種病毒的認識有限,於是對香港以外大部份國家及地區,實 ...

新加坡依家都仲有本土源頭不明個案。

新加坡勇於做人肉實驗,奉獻寶貴經驗比其他地方參考係好事。坐等佢地迎戰印度變種升級版Delta plus的戰績。

「Scientists have warned that Delta plus has three worrying characteristics; increased transmissibility, stronger binding in receptors of lung cells and potential reduction in monoclonal antibody response.」

水晶宮

平平常常 發表於 21-6-23 13:04
源於印度的Delta變種病毒現正橫掃全球,印度鄰近國家尼泊爾、孟加拉最先遭殃,疫情慘重。現在英國已經淪為 ...

冇事過倒骨嘅,啲高官咪覺得政府做得好囉,但如果出咗事,香港嘅巿民就真係多得佢哋唔少啦

珍珠宮

cattz288 發表於 21-6-23 21:41
大鑊,啱啱見隔離post話外國打完復,中招仲染埋老婆

最怕係惹到身邊唔打得疫苗的親友。

哎,D人真系,,,以為有打疫苗染疫最多輕症甘簡單。我見到有版友分享,係香港無症狀確診,入院接受愛滋病藥物治療(可能仲有其他藥物),出院後肺功能無左一截,後果都幾嚴重。

所以就算打左疫苗都唔好掉以輕心。你點知萬一中招入院,醫生比邊D「藥物」「醫」你?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

平平常常 發表於 21-6-23 22:00
最怕係惹到身邊唔打得疫苗的親友。

哎,D人真系,,,以為有打疫苗染疫最多輕症甘簡單。我見到有版友分享 ...

小朋友都無得打
放下自在

男爵府

平平常常 發表於 21-6-23 14:00
呢隻變種好勁,潛伏期短,傳播力強,變為重症機會比原始品種高好多。面對呢隻變種,英國要達到集體免疫, ...

係潛伏期長。長過21日先發病。好似廣州個位檢左11 次先驗到出黎

珍珠宮

2024年龍年勳章

capricornbb 發表於 21-6-23 21:37
假新聞(網上假新聞,仲要放寬話係新聞自由)、記者證,都話唔會做

死林鄭幫黃人幫到出晒面

首頁

尾頁

跳至