自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

親人走咗才知道、什麼才是"常在我心間"~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

無常

放下

男爵府

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 13:25
我媽咪四月下旬過身了,因為一月尾時發現有個良性腦腫瘤,於是二月初便接受了切除腦腫瘤手術,手術後,醫生 ...

當年我媽咪都走得好突然,我返工前佢重買定早餐比我,放工返到屋企就以後都見唔到了!
我set咗個限期比自己,佢啲嘢原封不動!一年後我就清理曬佢所有遺物,清理時過程好痛苦,每一物物件都係佢嘅回憶,眼淚係不停咁流。完成後,我就同自己講要重新出發!

男爵府

回覆樓主:

樓主你帶住你媽媽的基因,是她生命的延續,好好活下去,先人會保守你的

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

傻女,你媽咪知道你而家咁樣,一定好傷心, 亦都好難過!
你媽咪一定想你開開心心係地上過日子!
你媽咪或者你有冇宗教信仰, 寄望將來喺天家再見!
幸福可以好簡單

男爵府

bopui0607 發表於 21-7-1 14:25
唔好咁諗。。好好活下去,就係報答媽媽既方法。

係,樓主,你又怎會想到有這后果。要好好活下去。不要做儍事。

大宅

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 14:21
可惜到現在重未夢見到,好想知佢依家過成點,有冇比其他靈體蝦,重有冇唔舒服
...

我媽咪上年11月走咗,我地而家都當佢向度,有時同家姐細妹鬧吓交,都會講:媽咪,佢地咁樣呀!其實傷心一定,亦都無需要同你講叫你唔好唔開心,順其自然。

男爵府

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 14:08
我成日諗,如果我自殺,我落到地府係會見唔到佢,所以我好希望自己快d有絕症,到時同佢一樣,都係病死嘅話 ...

你試諗下,你媽希望你生活開心,定希望你難過,為咗你媽應該好好過每一天
我掛念過身既親人和貓貓時,會祝福佢下世投胎到一個幸福嘅家庭,有幸福嘅人生

侯爵府

我4年都未走出,或者咁諗,唔需要刻意記住或忘記,始終至親,將佢放喺心入面,掛住時諗下開心回憶,時間會幫到你將傷痛減淡

男爵府

佢受病苦日子不算太長,如果一定要走,佢受短D苦也可令家人釋懷,再比D時間自己,你媽媽也想你開心~

男爵府

回覆 Pighead_mommy 的帖子

找朋友開解養貓狗
去旅行
睇笑片
做善事
有宗教信仰就唸經迴向媽媽

男爵府

我媽咪差唔多時候走,5月6號因為腦出血係醫院訓左13日,最後救唔返。我本身有小朋友,同自己講唔可以將太傷感情緒傳染俾佢,本身媽媽身子都唔好,只係冇唸到會咁早走,我覺得佢係去左另一個世界,會比呢度更開心,但佢精神會一直陪係我地左右。希望你都可以快D走出傷痛。

子爵府

回覆樓主:

媽媽上年11月癌症走了,哥哥有自信家庭,只有我同爸爸住,我亦自此盡量少活動,放工就返屋企陪爸爸
樓主你都要照顧爸爸,加油
傷痛會隨時間減少,但我有時諗起亦會忍唔住流淚,喊過後咪繼續生活囉,連你都撐唔住嘅,你爸爸點算

男爵府

Pighead_mommy 發表於 21-7-1 14:21
可惜到現在重未夢見到,好想知佢依家過成點,有冇比其他靈體蝦,重有冇唔舒服
...

我都係沒夢過,好想知佢係下面過得好唔好。我朋友話佢老爺走左半年之內夢過3次,有兩次話唔夠錢洗同唔夠衫著,我朋友第二日拿拿聲燒俾佢,之後就沒再夢過。

別墅

Abull 發表於 21-7-1 18:01
樓主希望妳可盡快走出傷痛,好好照顧妳爸爸,或者咁諗遲點會在另一地方跟妳媽媽再團聚,只不過今次媽媽早走 ...

謝謝你,失去至親,真的很難受。她臨走前幾日,已是昏迷狀態,我從醫院探望完她,回家後,我望出窗外,祈求上天, 減我10年壽命,換她多活兩年的壽命,我唔貪心吖,但最後她還是走了。

珍珠宮

回覆樓主:

一邊睇 一邊哭
每每憶及亡母都會淚流滿臉
這種心痛,應該一輩子也無法癒合吧..
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

別墅

waic 發表於 21-7-1 14:43
時間係最好嘅良藥,
或者宗教信仰

我念報父母恩咒迴向她

別墅

honglong 發表於 21-7-1 14:47
我不時發夢,見到母親再番生,過返原來的日常生活

很羨慕!我每晚都希望能夠同媽咪夢中見

別墅

honglong 發表於 21-7-1 14:52
你唔好再有咁嘅想法,否則永遠帶住內疚感過活。
事情發生後,無得再揀多一次,
你要接受:

因為太愛她,承受不了失去了她,現在只有常對著她的相片,與她傾訴。

別墅

Strawberrys 發表於 21-7-1 15:05
至親離開真係十級悲痛!
人好渺小,好多事都唔係掌握係自己手上!
每一刻決定都係當時最佳選擇,你不要自責 ...

無錯!十級悲痛!
五個幾月前還活生生,最後化成一堆輕飄飄的骨灰。謝謝你的安慰,我仲要照顧爸爸,所以我會努力生活的

首頁
23456...13

尾頁

跳至