自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

禁止訪問

子爵府

回覆 hauhauhau 的帖子

我又唔係佢前妻咁睇,跟佢佢一個睇三個,佢現任老公唔理,但跟你老公,有你加老公加工人,三睇二,點會無分別

珍珠宮

hauhauhau 發表於 21-7-3 13:55
我都怕,我45了,而家先做份甘旬既工朝9晚5,5天工作不用ot,有25k,無壓力開心,真係好幸運,如果一心軟做 ...

要照顧多2個細路,會老得好快㗎。理智啲嚟諗,我係你唔會辭職。如果佢哋唔妥協請工人,我唔會想兩個細路過來。其實你而家齋想像已經咁多困難,到時仲要無法甩手,你會崩潰㗎。總之,做個理智嘅選擇先可以減少將來嘅後悔同不滿。否則,呢個將會係你婚姻問題嘅導火線。

男爵府

HOPEFORBB 發表於 21-7-3 14:19
回覆 hauhauhau 的帖子

我又唔係佢前妻咁睇,跟佢佢一個睇三個,佢現任老公唔理,但跟你老公,有你加老公 ...

佢前妻覺得個分別係佢c6唔采對仔女,但我同我c6對佢仔女好,但如一樣是請工人,佢始終係親娘,仔女跟佢佢自己覺得好點,但如果我放棄事業,佢就認同我c6跟我們,會對對仔女更好
另一邊c6覺得對仔女都好痴我,我肯ftm教佢地功課,一定會教得好過佢前妻,因佢前妻是事業女性,佢只會比錢仔女補習學野,平時工人照顧

男爵府

Moti 發表於 21-7-3 14:21
要照顧多2個細路,會老得好快㗎。理智啲嚟諗,我係你唔會辭職。如果佢哋唔妥協請工人,我唔會想兩個細路過 ...

咁我其實有一半不願意一半願意,我間屋好細,是最細一房單位,到時兩個小孩+工人,可能一回到家就有壓力了
但佢地兩個好似好熱討呢個話題,一星期講幾個電話都係傾呢件事

男爵府

Moti 發表於 21-7-3 14:21
要照顧多2個細路,會老得好快㗎。理智啲嚟諗,我係你唔會辭職。如果佢哋唔妥協請工人,我唔會想兩個細路過 ...

事源係疫症,前妻c6常在家工作,前妻怕佢仔女煩到佢c6,佢c6會鬧/打仔女
打給我知我在家工作,說:不如呢幾個月多d時間係你度,叫你老公唔洗比仔女份錢我啦。我怕我老公成日對住對仔女,鬧佢地...
咁我心軟話好啦,之後仔女黎我度好開心,話有爸爸又有媽媽,話前妻新爸爸唔理佢地
到而家大家照常反工,仔女反 反去個邊,成日問幾時先可以黎我度
所以佢地咪先開始傾比我照顧囉...

珍珠宮

hauhauhau 發表於 21-7-3 14:28
咁我其實有一半不願意一半願意,我間屋好細,是最細一房單位,到時兩個小孩+工人,可能一回到家就有壓力了 ...

講真,而家幾癡你都好,始終非生母。你同佢哋一有矛盾,佢哋肯定會掛著自己生母。始終相處好同住難。不如兩邊屋企分開每邊住幾日啦。

侯爵府

2024年龍年勳章

hauhauhau 發表於 21-7-3 01:06

每天反工前放工後煮二人早餐晚餐,c6偏食加貧血,佢食牛肉 ...

啲衫褲鞋襪....你不如貴精不貴多啦!限住數量! 要掉一件先可以買一件!

你閒時多啲睇下極簡主義者嘅家居, 學習一下斷捨離, 物件太多有時係好煩人的!

我自己反而用多好多錢去食好嘢, 間中fine dine 下! 買好嘅比家人食!吾算好慳! 但有錢就落左去投資同食!

珍珠宮

hauhauhau 發表於 21-7-3 14:33
事源係疫症,前妻c6常在家工作,前妻怕佢仔女煩到佢c6,佢c6會鬧/打仔女
打給我知我在家工作,說:不如呢幾 ...

原來已經兩邊走。咁繼續兩邊走算啦。最多你密啲啲叫佢哋過來囉。

男爵府

Moti 發表於 21-7-3 14:33
講真,而家幾癡你都好,始終非生母。你同佢哋一有矛盾,佢哋肯定會掛著自己生母。始終相處好同住難。不如 ...

係丫你岩架,我其實唔想遲職,我層樓仲有20年要供...我目標係勁慳,希望60前供曬,再儲退休金
但如果一心軟接左佢地番黎,就前路茫茫架啦..
我試下講星期五晚黎我度,星期一朝送佢地反學啦一係..

男爵府

Moti 發表於 21-7-3 14:35
原來已經兩邊走。咁繼續兩邊走算啦。最多你密啲啲叫佢哋過來囉。

只係疫症嚴重個時成日黎我度,平時只係星期日見一日

男爵府

okgoodla 發表於 21-7-3 14:34
啲衫褲鞋襪....你不如貴精不貴多啦!限住數量! 要掉一件先可以買一件!

你閒時多啲睇下極簡主義者嘅家居 ...

好,我試試貴精不貴多
我攢成買好既食左佢仲好但我未有閒錢投資,要還左層樓既錢先,咁跟住我就會投資啦

珍珠宮

hauhauhau 發表於 21-7-3 14:36
係丫你岩架,我其實唔想遲職,我層樓仲有20年要供...我目標係勁慳,希望60前供曬,再儲退休金
但如果一心 ...

梗係啦。到佢兩個大咗覺得始終都係生母好,到時你真係乜都冇。大家保持適當距離係最好的。

男爵府

Moti 發表於 21-7-3 14:40
梗係啦。到佢兩個大咗覺得始終都係生母好,到時你真係乜都冇。大家保持適當距離係最好的。
...

甘佢親媽真係好錫佢地既。都係..一陣我擺太多愛落去,一下子到時佢地唔理我,就傷心了

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

tszchungmama 發表於 21-7-2 23:51
買既時候,問下自己係需要 定想要?
如果係 想要, 就唔買

珍珠宮

hauhauhau 發表於 21-7-3 14:42
甘佢親媽真係好錫佢地既。都係..一陣我擺太多愛落去,一下子到時佢地唔理我,就傷心了
...

佢哋完全唔喺佢生母家住嘅時候,一定會掛念生母。到你同佢哋有矛盾嘅時候,真係唔會理你㗎啦。真係只係幫人湊仔㗎咋。識人被收養,佢養父母所有遺產俾晒佢,到佢養父母死晒,佢第一時間要尋找生父母。所以唔好諗住你對人好,人哋一定會感激你。

mimi199188    發表於 21-8-7 10:35

男爵府

Moti 發表於 21-7-3 14:46
佢哋完全唔喺佢生母家住嘅時候,一定會掛念生母。到你同佢哋有矛盾嘅時候,真係唔會理你㗎啦。真係只係幫 ...

甘如果長時間我照顧,一定會有勞氣時候,可能到時佢地會打比媽媽囉
同埋朋友話最嬲係教讀書同教功課,話佢黎我度玩就梗係開心,如果要黎讀書就唔同喎
其實我都覺得c6係諗自己,但佢平時又對我好好,我先嘗試去諗可唔可行
而家我都夾住中間架,前妻個肚個個隨時出世,佢自己都驚會忽畋左大個兩個,佢同c6都半迫甘迫我答覆架

大宅

hauhauhau 發表於 21-7-3 13:55
我都怕,我45了,而家先做份甘旬既工朝9晚5,5天工作不用ot,有25k,無壓力開心,真係好幸運,如果一心軟做 ...

建議你請工人,對子女好不一定要自己照顧飲食起居,呢個都辛苦㗎!你多啲時間同佢哋培養親子感情仲好啦。

珍珠宮

hauhauhau 發表於 21-7-3 14:52

甘如果長時間我照顧,一定會有勞氣時候,可能到時佢地會打 ...

你朋友講得啱㗎。同住真係冇可能冇矛盾。而且兩個細路而家係唔鍾意個繼父,唔係唔鍾意生母,而家幾喜歡你都好,血緣嘅嘢真係無可替代。你唔好心軟啦,否則將來引致家變真係欲哭無淚。

mimi199188    發表於 21-8-7 10:37

男爵府

twobirds 發表於 21-7-3 14:53
建議你請工人,對子女好不一定要自己照顧飲食起居,呢個都辛苦㗎!你多啲時間同佢哋培養親子感情仲好啦。
...

是。我是唔想全職,但c6跟佢前妻想我全職

首頁
23456...10

尾頁

跳至