夫婦情感

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

wingyaumama 發表於 21-7-25 14:06
既然你乜都唔要,咁離婚使乜一定要佢簽名?單方便申靖等兩年咪得囉!

對!單方面也可以。那麼,我的女兒怎樣面對呢?我好怕承擔不起結果。我真的一個人去面對,朋友只係支持我。到最後是自己去面對。我想等個女能夠自立,我才結束這段關係。我不想影響個女。

男爵府

樓主你嗰個年代城大畢業係好勁架。
你不如停一停諗一諗自己要啲咩先
怕離婚會影響個女,又怕再咁落去好辛苦
就要計opportunity cost,邊個成本大啲
做人就係要取捨。
你老公唔比家用,咁屋企啲日用品邊個買?工人邊個比錢? 你老公負責啲咩使費?

大宅

Pman1022 發表於 21-7-25 15:05
怕離婚會影響個女,又怕再咁落去好辛苦 ...

我負責個女學费、特殊訓練和一切女的生活開支,星期六日,我去超市買一星期的食物費用。C6負責燈油火蠟和工人費用。我是康樂隊長,負責安排活動給他們。例如食自助餐或看戲,我負責費用。

大宅

Pman1022 發表於 21-7-25 15:05
怕離婚會影響個女,又怕再咁落去好辛苦 ...

男人角度,女人出去上班不用给家用,留在家是嘆世界。所以我女出事,不能放工作。他不想承擔,男女要平等,大家要出外工作負擔家庭。

女人不能在家。

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 15:14
男人角度,女人出去上班不用给家用,留在家是嘆世界。所以我女出事,不能放工作。他不想承擔,男女要平等 ...

不好意思,我在街上,思緒混亂。字裏行間寫錯很多別字,文筆不流暢,大家看得辛苦了。

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 14:18
對!單方面也可以。那麼,我的女兒怎樣面對呢?我好怕承擔不起結果。我真的一個人去面對,朋友只係支持我 ...

當你囡囡可以自立,可能六,七年後,60歲的你,已經安排退休生活,你同你C6做同屋主,不需要離婚!
而且你囡囡可否自立,不離婚,可以對你囡囡多點支持!

子爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 15:11
我負責個女學费、特殊訓練和一切女的生活開支,星期六日,我去超市買一星期的食物費用。C6負責燈油火蠟和 ...

想像唔到你話同你老公關係咁差仲可以食自助餐和睇戲?

大宅

alicewong18 發表於 21-7-25 15:38
想像唔到你話同你老公關係咁差仲可以食自助餐和睇戲?

對,精神分裂症

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 15:39
對,精神分裂症

我哄他沒有問題。如果你有要求,就會黑面。今天又黑面離家。過了幾天,他又當無事發生。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

睇得出自從你發現個女有問題後,你所有所有野圍住個女轉,我明,但你有無關心下個老公?好啦,到而家大家獨立生活零交流(但佢又肯一齊去食自助餐),咁你而家目標係個女18歲就同老公離婚?定就算個女獨立一樣同個老公做同屋主(前提係佢唔會走左去搵女人)?你個女有障礙,你覺得佢知唔知你哋感情極差,會唔會係導致佢人際關係發展唔好既原因?

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 15:11
我負責個女學费、特殊訓練和一切女的生活開支,星期六日,我去超市買一星期的食物費用。C6負責燈油火蠟和 ...

即係你哋仍然有家庭生活,個女同爸爸關係如何?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

個女有事,你個女需要媽媽,但你老公都需要老婆呀。你個女出世之後,你係唔係長期唔理老公?
個女一日一日大,冇可能三個人長期一齊瞓,你老公搬去細房,但佢讓你兩母女睡主人房,佢對你們算有心喎。
兩母女可以瞓雙人床,唔明你點解堅持要瞓碌架床。如果你個女有問題,一齊瞓雙人床不是更易照顧嗎?
你話女兒的學業已追上,為何仍要工人帶返學?
你有冇想過你老公唔搞離婚係唔想失去你兩母女?

大宅

soso1227 發表於 21-7-25 17:08
個女有事,你個女需要媽媽,但你老公都需要老婆呀。你個女出世之後,你係唔係長期唔理老公?
個女一日一日 ...

我女發生問題,我連自己也照顧不到,我媽死時也照顧不到。我腦海中只有想著怎樣幫助個女。你認爲我怎樣關心我c6.他天天躲在書房內,逃避現實。

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-24 19:09
表面男家以為我不是個好女人,實在有苦自己知。靈堂上姑奶破口開名罵我,我哭在靈堂上。第二天葬禮,我去 ...
事出必有因,點解佢哋咁睇你,可能係佢哋角度睇法又唔同

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 13:56
我在城市大學畢業(emoji)我的中文水平只等C級。我只是理科生強項於數。

你強項係數,跟住前面又話能力唔得要老公幫手教數學?你思緒好似好混亂,中間有冇試過搵社工或者婚姻輔導幫手,你老公都係衰,奶奶同佢應該都係接受唔到有問題嘅女,其實而家你照申請離婚,大家同一間屋,你一樣可以申請公屋,如果拖到個女獨立你先再去申請又等10年8年,香港最難頂係住屋,如果排到間屋好多問題就容易解決,而家排得來都可能要10年八載,如果確定係解決唔到,就快啲搞離婚搵社工申請公屋

男爵府

你老公會同你及女出去family day,我唔覺得佢嫌個女有病,佢有錢有朋友同事,自己出去玩都得啦。
講唔到,咪寫囉,再唔係send voice message比佢,有時,問題講左出嚟,都要比時間對方,又或者,下次同佢傾之前,望住塊鏡講一次或者對住電話錄低佢,再望返自己係點講。
有時,問題唔係太複雜太惡劣,係自己將問題惡化。
個女都未完全照顧到自己,何必急於依家換床呢?
兩夫婦係需要拍拖時間,樓主,你老公逃避問題,咪試下逐少逐少同佢傾。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

carryoncarry 發表於 21-7-25 17:12
我女發生問題,我連自己也照顧不到,我媽死時也照顧不到。我腦海中只有想著怎樣幫助個女。你認爲我怎樣關 ...

女人作為母親,十月懷胎之後,照顧子女可説是天性,但男人做父親,往往是需要學習的。
我不知你女兒有多嚴重,但見你話她學業已可追上,可見你的心血冇白費。我知道你個女很需要你,但你老公丶你母親都需要你,甚至你自己都需要時間和空間。你不能只看見個女的需要,你奶奶也有自己的生活,她能幫忙固然好,她不能幫忙,也只能接受,如果因為奶奶不幫忙而與夫家不和,甚至遷怒你老公,影響夫妻感情,是很可惜的。

大宅

beebee67890 發表於 21-7-25 18:28
你強項係數,跟住前面又話能力唔得要老公幫手教數學?你思緒好似好混亂,中間有冇試過搵社工或者婚姻輔導 ...

我做不到那麼多的事情。中、英、數、常,我無時間處理那多的科目。我回家要教女面對小學的呈分試,因為數不用溫習,所以我叫老公幫手。但是,最後也不幫忙,我厂力爆炸。

相信有孩子準備呈分試,明白厂力多广的大。

大宅

soso1227 發表於 21-7-25 18:55
女人作為母親,十月懷胎之後,照顧子女可説是天性,但男人做父親,往往是需要學習的。
我不知你女兒有多嚴 ...

當年,專家說我女個腦有問題,我四處找專業人士幫忙,用了很多錢。我叫老公找奶奶幫手,拒絕我。工人姐姐打女仍然不來。我心裡想「點解奶奶那广狠心,自己個孫有事不來望下」,望下有幾難。

所以我和夫家決裂了。

我媽入老人院無時間探望,當知道媽媽過身,我告訴老公,然後回房間睡覺,我走在街上哭了一晚,眼睛紅腫了,老公沒有給我一個電話。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

香港有幾大?你媽入老人院都無時間探,但屋企又有姐姐,而你又可以返工,即係姐姐可以單獨照顧你個女啦,咁我係你老公,見到你唔探外母,會估你哋無咩感情,平時已經同你無兩句,咪入房訓囉⋯無人係你心入面條蟲知你想點架,世界唔係圍住你轉,你不如搵社工傾吓啦,諗埋一邊好易抑鬱

首頁
23456...9

尾頁

跳至