夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

快啲離婚,如果層樓有佢個名又係自住,釘埋契先,如果唔係佢拎間屋加按攞錢,仲要叫佢申請破產,否則之後陸續有來!

cathngai    發表於 21-9-4 18:39

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yingying_candy 發表於 21-9-3 08:37
由舊年到依家足足1年半,完全冇諗過9月6日我地結婚7週年紀念之前送份大禮黎,我接完囡囡放學返黎收到封追數 ...
請問你係單方面申請離婚定雙方?

伯爵府

馬霸 發表於 21-9-3 20:38
原諒佢啦,三幾百萬,過眼煙雲。你地之間應該仲有愛。

機會已經畀咗喇, 佢C6仲死性不改, 用埋嗰三百幾萬 ,兩個小朋友唔使養呀?賭性難移 ,為咗小朋友, 一定要理性處理 ,唔好再留戀, 盞攬住一齊死。

伯爵府

Yammi531 發表於 21-8-18 20:09
上星期我已簽紙離婚,下星期就佢要上律師樓簽名。我地一齊左20年,有兩個小朋友,5歲同1歲。其實好難過,但 ...
請問你係單方面離婚定雙方同意?

複式洋房

一係賭, 一係貼2奶?

大宅

yingying_candy 發表於 21-9-3 08:37
由舊年到依家足足1年半,完全冇諗過9月6日我地結婚7週年紀念之前送份大禮黎,我接完囡囡放學返黎收到封追數 ...

你好叻,好佩服你,咁幫佢唔係個個得,過左去嘅就算了,但宜家真係唔可以原諒,爛賭係唔會介得甩嘅,我初戀都係因為賭欠落幾十萬,果時我年少無知,自己借左幾十萬俾佢,又問媽媽借左三十萬,以為以後安安樂樂,點知過多一年比我發現無端端多左幾十萬債,我決定放棄了,我傾盡積蓄幫佢,結果係咁,幫佢借財仔,仲要打2份工幫佢還債,倒頭來只是一個笑話,年紀越大越覺得肉痛,為賭鬼好唔值!

littlefunpig    發表於 21-9-8 14:28

大宅

續:
佢之後申請左破產,最好笑係分手N年後,有一日搵我借三萬蚊,話分期還俾我喎,乜佢仲誠信可言咩?所有朋友都對佢避之則吉,借晒所有銀行同財仔,之後破產更加借唔到,我借俾佢如倒錢落海!有錢嘅我點解唔留返俾我個小朋友?
所以你嘅決定冇錯!我支持你,不能原諒!賭仔係唔會改嘅,心癮嚟冇得改,仲有無數嘅大話!我老公話賭仲衰毒,毒要有錢先可以買到,賭口頭上落注就得,最後結果都係家破,放棄吧!

littlefunpig    發表於 21-9-8 14:29
cathngai    發表於 21-9-5 11:23

別墅

馬霸 發表於 21-9-3 20:38
原諒佢啦,三幾百萬,過眼煙雲。你地之間應該仲有愛。

其實唔係銀碼問題,係好失望佢仁義道德應無盡無

別墅

Yammi531 發表於 21-9-4 08:21
其實真係好唔明點解佢地可以咁離譜,本身家庭都算唔錯,但要破壞到冇得反轉頭….你老公因為賭錢而欠債,我 ...

你付出嘅光蔭比我仲多,我其實都好驚時間一過幾十年,到頭來得個吉,唔係要求佢大富大貴,只想平淡和諧,但如果依樣都冇,段婚姻真係唔知點維繫。
我老公其實好愛我,佢所有事出發點為我,因為佢好想俾到好日子豐足日子俾我同兩個女,但佢行錯方向,仲係踏左隻腳落去令到自己頭昏腦脹迷失方向,所有事唔係一句“為家庭”就可以為所欲為,完全講唔通

別墅

Belavizio 發表於 21-9-4 08:32
回覆 yingying_candy 的帖子

有收租穩定每月開支,咁就可以續步計劃前路。你做咗全職幾多年。趁請工人嘅時 ...

明白,知道,多謝你建議

別墅

wingyaumama 發表於 21-9-4 12:04
快啲離婚,如果層樓有佢個名又係自住,釘埋契先,如果唔係佢拎間屋加按攞錢,仲要叫佢申請破產,否則之後陸 ...

層樓係我名,佢欠嘅都係財仔,破產都冇用

別墅

Connielai 發表於 21-9-4 20:59
請問你係單方面離婚定雙方同意?

算係雙方呱,但其實佢唔肯,係咁搵事拖延唔上去律師樓或者上到去又唔帶身份證,我依2日已經行左2轉律師樓但乜都做唔到

別墅

Charcoalbean 發表於 21-9-5 00:02
你好叻,好佩服你,咁幫佢唔係個個得,過左去嘅就算了,但宜家真係唔可以原諒,爛賭係唔會介得甩嘅,我初 ...

好佩服你嘅情義,男朋友未結婚都肯咁樣幫,唔係個個做到,可想其實大家女人要求都好簡單,愛亦都愛得單純麻木。

別墅

Charcoalbean 發表於 21-9-5 00:03

續:

贊同你說法,佢係咁哀求我原諒,係咁想返黎見我三母女,我都要企硬,好怕自己心軟

大宅

yingying_candy 發表於 21-9-5 07:16
好佩服你嘅情義,男朋友未結婚都肯咁樣幫,唔係個個做到,可想其實大家女人要求都好簡單,愛亦都愛得單純 ...

回頭看我的最初,容我自嘲一下,我真係好天真好傻好蠢!我真係後悔到不得了!結左婚都叫有情有義吖,未結婚就係死蠢啦!我呼籲大家:無論結婚未結婚,因為賭嘅都絕對絕對不能原諒/幫,只會越踩越深,賭仔唔會反省唔好後悔,佢哋只會千方百計搵錢去賭,為左賭講無數個大話,我有個朋友同我情況差唔多,前男友都係因為賭問佢借錢交租或生活費,因為數唔大每月數千負擔得到就借俾佢,我已經提醒佢真係過唔到自己要幫佢,錢都不能直接入佢戶口,要幫佢直接交俾業主,我朋友信佢話佢已經發過誓唔賭,結果都係拎晒去賭,無數大話令佢心寒,最後散左,前男友最終要入住露宿者之家。

大宅

yingying_candy 發表於 21-9-5 07:18
贊同你說法,佢係咁哀求我原諒,係咁想返黎見我三母女,我都要企硬,好怕自己心軟
...

續:
你唔好諗太多,佢唔願咪行法律分居之後再搞,最緊要安排好同小朋友嘅生活,錢一定唔可以再借,留返俾小朋友用好重要,加油!祝你平安順境!

cathngai    發表於 21-9-5 11:26

子爵府

賭真係好難戒,我身邊都見過4/5個,個個都累屋企獲金。佢哋好鍾意數蓋數到東窗事發嗰陣就誓神劈願改,當時一定係真心,但係冇幾耐之後你會發現又來一次,冇限loop。
所以我而家唔會再借錢比賭仔,佢哋唔戒賭根本冇用。

伯爵府

yingying_candy 發表於 21-9-5 07:14
算係雙方呱,但其實佢唔肯,係咁搵事拖延唔上去律師樓或者上到去又唔帶身份證,我依2日已經行左2轉律師樓 ...

我老公都係不斷拖吾肯簽,律師話可單方面申請,吾洗佢簽都得,不過貴幾千蚊。

伯爵府

yingying_candy 發表於 21-9-5 07:18
...
你老公已經搬走左?

別墅

Charcoalbean 發表於 21-9-5 08:21

回頭看我的最初,容我自嘲一下,我真係好天真好傻好蠢 ...

賭錢恐怖過吸毒
無言

首頁

尾頁

跳至