自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

elaine000 發表於 21-8-26 08:53
三星期前開始瞓唔到…三星期前仲怨緊屋企人令我遲遲未能上床瞓…上親床都12點 六點就起身 …..可以15分鐘內 ...

我大概半年前都係咁
我覺得係關身體狀況事
但係我都唔知係咩事 但係以下嘅嘢係有幫助
1. 有一隻叫做‘一條根’響萬寧有得賣,貼咗好似血液運行得好d 咁,好精神跟住夜晚又會好瞓d
2. 食b什
3.食omega 3
4. 一星期最少有兩個早上跑30分鐘步,要出汗的
5. 晚上早少少飲南非博士茶或者淘寶北京同仁堂有隻茯苓酸棗仁茶
6. 如果睇咗個中醫唔得,換另外一個
7. 過咗早上11點,唔好再飲咖啡茶紅茶
我唔知點解樣樣都試吓, 跟住而家好返晒,而家仲唔夠時間瞓! 希望幫到你啦

男爵府

belairewong 發表於 21-8-26 21:09
我大概半年前都係咁
我覺得係關身體狀況事
但係我都唔知係咩事 但係以下嘅嘢係有幫助

仲有啊如果你夜晚起身囗渴你可能有前期糖尿病

珍珠宮

畀面勳章

瞓唔到我會好煩躁,為咗順利入睡,我搵咗好多方法,有2種比較好用,你參考下
第一種,我若瞓唔到通常系個人比較燥熱,下午飲杯清熱的茶水。上午飲清熱嘢我頂唔順,晚上又唔想頻密去廁所。
第二種,系我最常用的方法,瞓下時留意自己的呼吸。腹式呼吸。閉眼放鬆,用鼻慢慢吸入一口氣,閉氣,忍住一陣,再用口呼出,盡量呼出的時間要耐過吸氣的時間,試多幾次,好快瞓著

男爵府

維仔媽媽 發表於 21-8-26 21:22
瞓唔到我會好煩躁,為咗順利入睡,我搵咗好多方法,有2種比較好用,你參考下
第一種,我若瞓唔到通常系個人 ...

好多謝大家 打咁多字話我知你的方法 感謝…希望今晚順利瞓到(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

首先,唔好迫自己瞓,唔好成日諗住聽朝6點要起身,得返3粒鐘瞓,太有壓力。瞓唔著,我會搵野做,睇下書,睇下戲,喺netflix是旦開d紀錄片睇,最worse試過睇到天光跟住直接沖涼食早餐返工,有時睇到眼攰就齋聽,開utube聽d資訊性節目,通常聽聽下就恰著。失眠期間唔好在意瞓左幾耐,有冇得瞓,總之瞓到就瞓,瞓唔到整下蛋糕又得,睇野聽野自娛都得,享受下me time

男爵府

早上有沒有曬太陽?
不如你跟我湊一星期小朋友,包好訓

珍珠宮

畀面勳章

elaine000 發表於 21-8-26 21:24
好多謝大家 打咁多字話我知你的方法 感謝…希望今晚順利瞓到(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...
更正:系要鼻吸,鼻呼,口要自然合上。
希望你今晚開始可以順利入睡,一覺瞓到大天光

男爵府

食褪黑激素

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

elaine000 發表於 21-8-26 08:53
三星期前開始瞓唔到…三星期前仲怨緊屋企人令我遲遲未能上床瞓…上親床都12點 六點就起身 …..可以15分鐘內 ...

真系惨

有冇試下運動?
可能郁動排汗
加快代謝有幫助

伯爵府

selinako^^ 發表於 21-8-26 09:09
RELAX 越緊張越訓唔到
我做女果陣試過, 成個星期訓唔到第二日仲好精神, 果陣個醫生係好熟, 開左隻要醫生紙 ...

好方法!天才!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

elaine000 發表於 21-8-26 09:14
食頭一兩劑可以 以後又唔得

近排街市有新鮮龍眼,你試吓食。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

維仔媽媽 發表於 21-8-26 21:22
第一種,我若瞓唔到通常系個人 ...

我都發覺呢排食多咗燥熱嘢,半夜會成日醒,醒咗唔係即刻瞓得返。
今晚我試吓你教嘅第二種方法先,thx

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

瞓到未

子爵府

老陳皮 發表於 21-8-26 09:26
試吓游水,我游完水會好眼訓

你講起我都覺,游完水會好眼瞓,同其他做運動嘅感覺唔相同

男爵府

mariefish 發表於 21-8-31 18:24
瞓到未

好左d 宜家朝早食五色靈x 瞓前食寧x 似係好左d….但都係無以上個月咁好瞓……….不過touchwood 去完厠所都瞓得返

打算去睇埋情緒科……..希望可以終極解決問題….我睇左好多資料…真係似長期唔開心導致自律神經失調…會有好多病徵…仲會同更年期好似(emoji)…自要釋放到減到壓就會自己好….我諗都我唔係只靠食療可以解決….都係睇個好醫生穩陣..之前的醫生開的藥同我應唔夾……令我更瞓唔到

男爵府

睛靈勳章

柳飄飄 發表於 21-8-26 10:25
有無便秘問題?我發覺便秘同失眠係有關係,我間唔中就會連續幾日或更耐失眠,我發覺好多時因為去唔到大便, ...

我都係咁話,我長期便袐 同時又係失眠

男爵府

回覆樓主:

我之前一戒咖啡就失眠,你也是嗎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

elaine000 發表於 21-8-31 18:44
好左d 宜家朝早食五色靈x 瞓前食寧x 似係好左d….但都係無以上個月咁好瞓……….不過touchwood 去完厠所 ...

有改善都好

聽你形容似係有啲心結,要解開先會瞓得好
你食嗰兩款supplement 都幾貴啊,要食幾多枝開始見效㗎?

男爵府

maymaysheep 發表於 21-8-31 18:51
我之前一戒咖啡就失眠,你也是嗎

我唔係成日飲叻啡的

男爵府

mariefish 發表於 21-8-31 19:01
有改善都好

聽你形容似係有啲心結,要解開先會瞓得好

我都係岩岩食左十日八日咋 寧心係一食就有些少效果

首頁

尾頁

跳至