自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

kekka 發表於 21-10-20 09:46
再問醫生意見, 7x-13x真係唔洗食, 所以先mon住驚突然高
但日常都要keep住少鈉多鉀 做有氧運動 1周3天每 ...

運動我平時都有做開。我知道我姑姐好似唔夠五十歲就中風,然後聼嬸嬸講話幾個亞叔就四十幾歲就要開始食血壓丸,亞爺亞嫲在生的時候都要食血壓丸,幾大年紀開始食唔清楚。我老豆就六十幾歲開始要食,亞媽宜家就快七十歲好似冇血壓問題。不過就算醫生話唔洗食藥,我都會keep住日日量血壓,兩個仔女都細,要保命照顧佢地。

子爵府

回覆樓主:

咁後生有血壓高,可能係腎上線分泌出問題,樓主最好檢查清楚

象牙宮

回覆樓主:

你係琴日唔舒服入院第一次先至發現血壓高? 係咪頭痛頭暈 ?聽聞話食西芹降血壓。

公爵府

牛年勳章

961123 發表於 21-10-20 22:53
你係琴日唔舒服入院第一次先至發現血壓高? 係咪頭痛頭暈 ?聽聞話食西芹降血壓。
...

唔係,係因為走火警,被救護員送去急症室,然後發現血壓好高。接下來頭一個禮拜都係9x-14X。後一個禮拜係8x~140內,食左兩個星期左右血壓藥,前幾日唔記得食藥,於是索性停左藥唔食。早晚量血壓都係低壓7x~90,高壓11X~130左右。
唔知呢個度數仲洗唔係食藥。

珍珠宮

回覆樓主:

前幾天剛好看到一個食療法,你有興趣可以試試。

郭誠傑老中醫(全國首批名老中醫學術指導老師)推荐一款降血壓的食療方——醋泡黑豆

具體做法:將黑豆放鍋裡炒香,放涼後,倒入一個乾淨乾燥的玻璃容器裡,再倒入二倍的醋,泡上一周後,就可以吃了。 怎麼吃?早飯前,空腹吃,也別多吃,吃二三個就夠了,這樣堅持一個月,血壓會有明顯降低。

醋應該要用傳統糧食釀造的那種。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我老公上壓11幾12幾,下壓80幾
醫生都建議佢食半粒,話佢呢個年紀(3x歲尾)下壓唔應該咁高。
(驗血報告話血脂責界,其他都正常&心電圖正常)
我自己都係3x歲尾,最近都發現血壓偏高,去診所睇醫生可能白袍症緊張標高到上壓15幾16幾、下壓90幾100,醫生開1粒藥但我未食,我諗住觀察吓先,因為我喺屋企度無咁高(上壓12幾13幾、下壓80幾90幾,有時俾阿仔激親就高啲),我仲有驗血驗尿驗肝驗腎嗰啲諗住等埋報告結果先至覆診再睇吓醫生點講先至食藥囉。
(醫生話食藥唔一定要食一世㗎,食到血壓偏低係可以停㗎)

水晶宮

rebeccalin 發表於 21-10-3 22:09
醫生咩都冇講,淨係開血壓丸俾我。又冇問我家人病史。其實我唔肥,都經常運動,飲食都節制,我老公都話我 ...

咁你更加要乖乖哋去食藥啦

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

飲西芹水,少鹽,少飯,吃牛油果

禁止訪問

琥珀宮

rebeccalin 發表於 21-10-3 16:59
走火警覺得唔舒服,被救護員送去急症室,醫生話我血壓偏高,下12x~上17x,住左一晚醫院,開血壓丸比我每日 ...

若可再降到低壓7x~85(你下壓90算高),高壓11X~130左右,比我就唔食藥,靠運動及食療。
吃香蕉,supplement 有omega 3、納豆丸,都有助降血壓。
你家族有中風病史,最好問醫生,唔想等公立覆診,就自己睇私家啦,有限錢姐

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

最好抽血驗指數
睇下邊方面出事
先知點樣改善
甲狀腺唔穩定都會影響血壓
唔好立亂做其他野先

龍鳳媽

侯爵府

rebeccalin 發表於 21-10-20 23:03

唔係,係因為走火警,被救護員送去急症室,然後發現血 ...
停藥可能過幾日先高返,你每天chk 住,高返就食返藥。

我屋企老人家之前血壓時高時正常,通左波仔後就正常返好多,不過近期又有d不稳定,但e生話咁嘅年記冇大問題就觀察住先。

不如你去睇下心科睇下有冇需要照ct check 下。

ps 有冇減salt intake, 平時食乜、做乜運動?

公爵府

牛年勳章

MrBeast 發表於 21-10-21 16:42
停藥可能過幾日先高返,你每天chk 住,高返就食返藥。

我屋企老人家之前血壓時高時正常,通左波仔後就正常 ...

有減鹽同運動,日日早晚量血壓。

首頁

尾頁

跳至