自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 21-10-16 21:57
如係儲蓄保險,通常只係一部份係保證紅利, 其他部份是非保證紅利, 加埋才有高回報. 而且紅利只係累積在户口 ...

題外話.份儲蓄保險供完.agent 又無講乜野.請問係咪用紅利自動滾存呀?若有事份儲蓄保可以提取嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

HarveyF 發表於 21-10-18 15:24
其實已經供完,依家就係儲蓄 + 終身人壽。最神奇嘅係今年收到張年結單,預計個非保證紅利之後20年幾乎無增 ...

光棍佬呃你十年八年、保險公司呃你二、三十年、甚至到死(终生保單)......... 根本冇監管、佢話幾多就幾多、冇得反對~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ngwong2 發表於 21-10-18 15:57
題外話.份儲蓄保險供完.agent 又無講乜野.請問係咪用紅利自動滾存呀?若有事份儲蓄保可以提取嗎?
...

供完不等於breakeven, 你問自己agent供幾多年breakeven,之後先係你真係賺的.
如提現金走,本金少了,將來的紅利也會派少些

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 21-10-18 16:36
供完不等於breakeven, 你問自己agent供幾多年breakeven,之後先係你真係賺的.
如提現金走,本金少了,將來的 ...

哦!原來係咁。份保单睇不睇到架?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ngwong2 發表於 21-10-18 16:40
哦!原來係咁。份保单睇不睇到架?

如讀過經濟的人,又唔信agent吹到天花龍鳳,要自己去分析數字,應該睇得明IRR及 breakeven point

琥珀宮

opclk99 發表於 21-10-16 22:07
睇清楚,是否100%保證個個月派咁多,
在下當年係HSBC買教育基金,
又係作到年年target 幾多幾好。

唔蝕都偷笑

opclk99    發表於 21-10-18 20:51

琥珀宮

opclk99 發表於 21-10-16 22:07
睇清楚,是否100%保證個個月派咁多,
在下當年係HSBC買教育基金,
又係作到年年target 幾多幾好。

買過儲蓄連壽險,15年期,供10年再放5年,供7萬,最後收10萬,當買左15年人壽及儲錢,算係咁啦

opclk99    發表於 21-10-18 20:51

大宅

回覆樓主:

我有一份保証派息2厘5,派到100歲
另一份扣左管理費5厘左右,自己可轉換基金,講明本金會有上落

保証個份用來比生活費,水電媒,停車場
唔保証個份就用來增值

最緊要知自己買咩,又要保証,又要高息,又要賺價,我覺得係d人貪心

子爵府

Babyfaceface 發表於 21-10-16 21:34
保險公司基金買得過嗎?值得買嗎?下週約左人簽!話放20萬,每個月固定派息1200蚊左右?本金就有升跌,派息 ...

比你早啲都有個 AIA 財富管理經理介紹我透過保單買隻每月派息基金——安聯收益及增長基金——派息唔係保證,不過一直都無變,都係每單位每月派 0.06。(就算保證派息,亦唔保證單位價格唔跌。我未聽過有保證單位價格保證唔跌嘅基金。)

卓達智悅:
> https://www.aia.com.hk/content/d ... asterPlus_HK_tc.pdf
> 行政費用:每月 1.5% / 12,以註銷相關單位方式收取
> 投資組合管理費用:每月 1% / 12,以註銷相關單位方式收取
> 提款費用:首 5 年由 7.25% - 1.5%
> 費用及收費:閣下保費的 24% 將繳付予友邦,以支付所有投資壽險保單層面的費用及收費,是除連繫基金層面收費以外的額外收費。
> 中介人實際收取的酬勞可能每年都不一樣,而且可能於保單初期收取較高的酬勞。請於投保前向中介人查詢,以進一步了解中介人就此投資壽險保單所收取的酬勞。若閣下作出查詢,中介人應向閣下披露所要求的資料。

安聯收益及增長基金:
> https://hk.allianzgi.com/zh-hk/r ... e-and-growth-at-usd

因為保險有收費,你嘅基金單位會逐月不斷減少(自動幫你賣出部份單位以支付收費),因此你收嘅息應該會逐月減少(因為雖然每單位派息不變,但你嘅單位少咗)。

我無幫佢買保單,我自己喺銀行買佢介紹嘅基金,因為銀行唔似保險公司,無保險收費,單位唔會逐月減少,所以每月派息不變,只係單位價格跌咗,跌幅大過派息。

子爵府

Babyfaceface 發表於 21-10-16 21:34
保險公司基金買得過嗎?值得買嗎?下週約左人簽!話放20萬,每個月固定派息1200蚊左右?本金就有升跌,派息 ...

如果蝕晒你得唔得?佢唔包賺

子爵府

Babyfaceface 發表於 21-10-18 01:12
係係,就係類似的!話中途可以隨時退出!20萬,1200每個月保證派!一年都有一萬蚊利息喔!
...

中途退出係唔係可以攞返個本?定當時淨返幾多本金就攞幾多?手續費呢

首頁

尾頁

跳至