自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

有癌症痛時係好辛苦,但你阿姨真係好自私!因癌症住私家醫院,洗錢真係無底深潭,唔係一般人負擔得到。希望你哋可以說服到阿姨。

公爵府

2024年龍年勳章

Ianmammy 發表於 21-10-26 21:48
醫生話已經冇咩化療藥可用,情況會變壞得好快,主要係佢氣促得好辛苦,呼吸困難,瞓唔到
...

問下醫生實質日數,之前我媽都係未期政府醫院都要佢出院,話只有個零月,後尾社工姑娘寫紙入寧養院,個半月唔夠就走咗,走前半昏迷但都有氣促,寧養院有醫生可以出埋死亡証。

子爵府

樓主, 我親人試過腫瘤壓肺氣促, 到佢最後走只係一個月內既事... (最後佢係肺栓塞血缺氧走。) 佢走之前2-3日都仲可以自己慢慢行到, 醫院見病人自己行得一般都唔會收佢住院等過世.. 都係要搵醫務社工再排療養院, 不過其實政府療養院都好好好好好長龍... 就算肯比正價幾萬蚊一個月入療養院, 都係要排好長龍... (可能講緊>1個月...)

伯爵府

回覆樓主:

去到呢個情況,身邊家人係受苦,不過大家唔好嬲佢,坦白講時間唔多,做到就做,忍到就忍,唔好家嘈屋閉
佢辛苦就call白車入院,我家人都係咁,大家頂左3個月,最後高燒call車入院幾星期就走了,走前應該好痛,靠醫生打嗎啡止痛同瞓覺

公爵府

Ianmammy 發表於 21-10-27 13:35
其實我都明佢個仔都好無奈,如果唔係我都唔會全家人合作幫佢過渡呢個時間,不過就係激氣在佢唔係俾我嘈佢 ...

叫返佢仔決定啦,佢阿媽呢,男人好鐘意做錯決定就賴人的

珍珠宮

Ianmammy 發表於 21-10-26 18:41
我阿姨未期癌症,辛苦到不得了,哀求我幫他找私家醫生入院等去舒服啲去,我可以點做,好苦惱☹️求賜教(emo ...

尼個stage私家公立系無分別

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

報個私家價錢俾佢睇,幫佢計吓d積蓄可以燒到幾耐,佢應該會識得自己選擇

世界好現實,有錢有得揀,冇錢冇得揀!你睇下何鴻生就知,你阿姨係肺癌?佢想去私家寧養,不如返自己屋企再請個護士,會唔會仲平d?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

waic 發表於 21-10-26 23:09

我記得你講過,我而家捐錢都專登捐呢間,雖然唔多 但都想出點 ...

你真有心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Ianmammy 發表於 21-10-27 08:24
平日係我阿媽同我姐姐過去,主要靠姐姐幫手,等到佢個仔晚上8/9點返屋企佢哋就走,但半夜就冇人幫到佢,因 ...

所以我覺得做善終服務嘅人真係好偉大
我細佬果時住黃竹坑果間,同院舍有部分病人係自理力較弱,自費去住的,算長期住客。亦有d係善終病人好無心機或情緒唔好
d嬸嬸好好㗎!叫得出每一個住客嘅名,唔係用「x號床」去叫人,見你胃口唔好會唱晒雙簧tum你食多d。家人去探,佢地會認識晒每一個,照顧埋家人感受,有需要主動搵你傾計,真係衷心感謝

伯爵府

春季勳章

回覆 海之風 的帖子

每日一萬,一個月至少三十萬。佢本身有預算,咪送佢入私家。

大宅

政府好d
私家會耗盡成副身家

大宅

政府好d
私家會耗盡成副身家

公爵府

2024勳章

我阿姨未期癌症,辛苦到不得了,哀求我幫他找私家醫生入院等去舒服啲去,我可以點做,好苦惱☹️求賜教(emo ...

咁佢有冇講費用邊個比?

大宅

有錢負擔得起,當然住私家
呢幾星期,媽咪入咗仁濟,領教過公院照顧病人手法。
真係無財無勢嘅人,唔好病!

大宅

tszchungmama 發表於 21-10-27 21:23
咁佢有冇講費用邊個比?

佢有交待過有啲錢喺戶口,但唔多,又唔確定要住幾耐,真係冇錢唔好病(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有錢就送去住私家,無錢就只可以排政府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Ianmammy 發表於 21-10-26 19:44
其實你講得啱,佢好抗拒入政府,之前試過兩次佢都大吵大鬧要出院,醫生姑娘都怕咗佢,佢而家根本辛苦到連 ...

其實得二個選擇,有錢可以去睇私家,無錢只有睇政府

大宅

有經濟考慮,去政府醫院,可叫醫生轉介有善終服務醫院
希望你呀姨一路好走,少痛苦

公爵府

hiropp 發表於 21-10-27 22:08
有錢負擔得起,當然住私家
呢幾星期,媽咪入咗仁濟,領教過公院照顧病人手法。
真係無財無勢嘅人,唔好病! ...
可否講多D?
什麼照顧病人手法?謝謝你!

子爵府

回覆樓主:

不如先找私家医生取second opinion, 看看有否合適治療方案及了解價錢再決定。如冇, 只做舒緩治療減輕氣促, 入政府醫院較化算。

首頁

尾頁

跳至