自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

pauline_c 發表於 21-11-3 13:55
都係~ 不過資優嘅學習要配合佢特質,難教㗎~ 喺學校都算係 SEN。

如果學校有senco支援,都可以問下有咩support

伯爵府

或者約班主任了解下, 睇下知不知小朋友突然會變得不想返學

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 21-11-3 11:27
佢成績唔好,唔駛諗跳

況且佢剛確診有AD, 我覺得活動教學是否可以幫助佢
其實所謂活動教學,都有好多層次,而據知,唔少LS 都改進緊對活動教學嘅途徑同方法

係IS多年,有感 IS 同 LS 最大嘅區分係,唔需要受追趕課程所限,唔需要考同一份卷去取分,反而係以學童能力與理解,套以differentiation 教學,同一課堂會offer 唔同教材同概念,等小朋友自行選擇,老師觀察下,再迴轉不同方案,套於同一task 上,久而久之,小朋友會適應到自我最理想 (對小朋友嚟講,最易明白同操控)的方案,知識層疊下進階學習

要適應嘅,係家長,因為學習進度唔會得一重要求,range可以好闊,視乎孩子developmental stage,所以唔理解嘅,父母會覺得孩子學唔到,比其他同學弱,一弱就只會延續。。。。 等等不同誤解。誤解下,如不主動同老師保持直接正向溝通,會變相付上孩子學習機會

水晶宮

sunnymama2 發表於 21-11-3 12:45

佢學術冇問題。成績唔top,某程度係因為學校太多叻仔,加 ...

佢真係咁唔鍾意返學,就同佢轉啦

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

auhiyo 發表於 21-11-3 12:19
佢仔係AD仔woo,國際學校根本唔support到佢仔,而且成績又唔係好個d,而且所謂資優生好似10個有7,8 ...

子爵府

回覆樓主:

你話小朋友覺得所有堂都好悶,但成績又唔係top。咁即係佢根本冇興趣上堂。轉去度度都一樣,係態度問題。
小朋友個個都想日日玩,唔想坐定定上堂架啦。
轉去國際未必會好咗喎,你估國際真係日日出去玩咩,咩又係要定時做評估。
評估唔得,上堂搞到人一樣收電話(親戚個間係),叫家長留意同加強學習。

公爵府

2024年龍年勳章

Babetoto 發表於 21-11-3 15:38
我阿大,初小果陣都會話上堂好悶,有時會因為搞下文具呀,出位執野呀,比老師話下。。(相比下小一時頻密d ...

我小朋友小學時都遇到差不多情況,佢經常返屋企就發忟憎話同學浪費佢上堂時間,好彩多年來小學老師都好好,遷就其他同學嘅同時,會叫佢幫手教前後左右位嘅同學,佢唔會悶之餘,仲可以在過程中鞏固知識,佢好滿意自己幫到手,有時一返到學校就開始幫同學溫習,返學變得好有意義⋯所以,樓主要先了解小朋友悶在邊方面,找班主任傾吓先決定,始終最了解你小朋友都係佢經常接觸到的人,而且,轉校唔單止為教學,佢轉校後要重新去認識朋友,社交上都會有一段「悶」嘅時間,又轉校去解決麼?!

男爵府

sunnymama2 發表於 21-11-3 10:18
呢幾個月小朋友成日叫悶,日日都唔想番學,所有安慰說話講盡了。日日問可唔可以唔番學,我聽到都快情緒病發 ...
佢係咪太叻覺得d野太易,所以無心機讀?叫數學老師俾d難d題目佢做下。平時同同學相處有無問題?多唔多fd?正常讀男校應該好happy,成班男仔一齊玩一齊打波。

大宅

sunnymama2 發表於 21-11-3 10:18
呢幾個月小朋友成日叫悶,日日都唔想番學,所有安慰說話講盡了。日日問可唔可以唔番學,我聽到都快情緒病發 ...

我二仔之前日日話讀書冇用好悶,好憎間學校,但佢成績一直幾好的。 佢讀嗰間係一線名津,有backup 中學, 但我都決心幫佢轉左國際學校。

自從轉左學校,佢返學開心左好多,佢返完第一個星期同我講,覺得新學校有趣好多,同埋我發現以前從來唔讀課外書既佢,依家居然會自己搵書黎睇, 呢筆錢我暫時覺得花得很值。

首頁

尾頁

跳至