自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

我而家先知原來呢個係病⋯我細妹細個時就係咁,以前一屋細路父母根本又無理⋯佢大大下就無再咁做,真係長知識

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tszting1024 發表於 21-12-8 16:22
知道這種情況叫‘小兒夾腿綜合症’
每次都弄得成頭大汗
有乜辦法令佢唔好經常這樣做

睇咗啲片做運動?
Facebook有好多呢啲減大腿小腿嘅片
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

根據兒童性慾學說,1-3歲時幼兒的需要已從口腔(口欲期)轉向肛門區域(肛欲期),繼之又轉向生殖器區域。可見2-3歲開始出現的夾腿習慣正是與幼兒性慾的生理發展相適應的。

發現幼兒有夾腿習慣後,爸媽不必過分緊張,兒時的「夾腿」需要和成人後的兩性感覺不完全是一回事,兒童可以接受來自外界的性信息或性刺激,卻不能在內心深處去理解和意識它。若對幼兒的夾腿行為嚴加責罵和強行禁止,只能進一步強化這一習慣。

「夾腿」屬於一種生理行為,是對外生殖器的一種泛化的壓迫,但與青春期後通常比較局限於外生殖器及陰道部位的手淫不同,幼兒越小其「夾腿」越泛化,而且夾腿習慣到了一定年齡就會消失或者以手淫行為替代。

原文網址:https://kkne.ws/6z3VkL

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tszting1024 發表於 21-12-8 19:14
我開頭都由得佢,但佢越來越頻繁,基本上每天都會咁樣做,
一有時間就趴上床整,都係怕佢會沉迷
...

咁佢應該都知唔應該係人面前做
減少佢喺床上嘅時間
安排活動俾佢
只係瞓覺先上床

不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

tszting1024 發表於 21-12-8 16:22
知道這種情況叫‘小兒夾腿綜合症’
每次都弄得成頭大汗
有乜辦法令佢唔好經常這樣做

水晶宮

回覆樓主:

換過d寬鬆d嘅底褲,減少衣物對陰部磨擦和刺激。

其實呢d都係性刺激,只不過幼童仲係發育期,唔理解呢d刺激亦無法聯想到咩畫面,佢地可能只係覺得有興奮和舒服感覺。

水晶宮

回覆樓主:

每次見到要阻止,分散注意力,我女睡前床上,學校都會,維持左兩三年

老師有經驗,話有d小朋友係咁,叫我地家長唔好亂諗同性扯關係

之後去到小一,慢慢無
小一自己意識到肉酸,被人見到

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

EstrellaDamm 發表於 21-12-8 19:45
就算有方法令佢完全唔咁做,都幾肯定弊多於利,我個人絕對唔建議「阻止」佢。

有更好玩嘅嘢,就自然少啲 ...

明白了,想請教一下,係咪只要唔好比其他人見到就有得佢?
我怕佢變成習慣

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

趴在床上,即係面朝床,腳怎樣可以開合呢?好似鉸剪咁?

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原來咁多小朋友都會咁~~~我個女都有呀~~~而家好似小左~~~我一見到咁整就會叫一叫~~~之後就停左~~~

子爵府

幫手推,我第一次聽有呢個病,希望你搵到方法幫佢啦~

子爵府

我女以前bb 時期都有. 佢係想瞓覺前雙腿會貼住伸直. 雙手都會握住伸直. 我哋形容為拉根咁. 出汗面紅之後就會瞓覺. 我哋覺得好怪但唔知原來有病名所以冇理到

水晶宮

apelok 發表於 21-12-8 22:52
明白了,想請教一下,係咪只要唔好比其他人見到就有得佢?
我怕佢變成習慣
...

我自己係咁對待,同小朋友解釋咗,好似如廁、更衣,大個仔/女唔會想被人見到。

如果冇其他潛在問題,佢忙、有其他嘢更好玩、過咗呢個時期就會少咁做。到佢大啲返學忙到嘔,根本冇咁多時間咁悠閒,一落床就瞓著。

男爵府

俾個反面教材你:我女由2歲開始係咁,試過一段時間強硬阻止,見一次打一次手,好左一排又再來,最後係用手來摩擦,一直到上小學吾再理佢,只係同佢講私人部位要係私人地方先可以做。今年小四冇再見過,希望改到啦

男爵府

https://youtu.be/YsgqcV1MmwM

男爵府

李露眉 發表於 21-12-8 22:48
每次見到要阻止,分散注意力,我女睡前床上,學校都會,維持左兩三年

老師有經驗,話有d小朋友係咁,叫我 ...

如果同性無關

咁點解被人見到需要有羞恥感?

會覺得肉酸

係咪代表大人潛意識覺得呢個行為係性自慰?

男爵府

bobomia 發表於 21-12-8 22:57
趴在床上,即係面朝床,腳怎樣可以開合呢?好似鉸剪咁?

我都唔明,想像唔到,究竟個動作係點呢,按照字面講好似做瘦腿運動咁,乜對私處有刺激㗎咩?

水晶宮

立夏 發表於 21-12-9 01:47
如果同性無關

咁點解被人見到需要有羞恥感?

係,大人都會話佢肉酸,確實肉酸,但佢難自我控制

水晶宮

slowlycat 發表於 21-12-9 02:54
我都唔明,想像唔到,究竟個動作係點呢,按照字面講好似做瘦腿運動咁,乜對私處有刺激㗎咩?
...

Q腳,急尿感覺

男爵府

李露眉 發表於 21-12-9 06:02
係,大人都會話佢肉酸,確實肉酸,但佢難自我控制

其實好多兒科專家都表示兒童磨擦自己係好正常
佢地無性意識
唔會覺得係羞恥嘅事
一般只要分散一下佢注意力就可

如果話佢“肉酸“
或者指責
負面評價