自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

琥珀宮

ChaBean 發表於 21-12-12 15:16
只係樓上話中國人一直無知,自大,唔認識世界
其實成千年前唐朝色目人仲多過而家香港嘅外國人,同外國人做 ...

中國嘅科舉俾外國人參加,唐明都有,包括阿拉伯人,明朝更有高麗人,仲中進士添,直至清朝,就拒絕外國人參予科舉,但仍然准許外國使團與傳教士來華,佢地都帶來科技,例如鐘錶,清廷又唔係完全對外封閉。

除《紅樓夢》外,仲有《聊齋誌異》《儒林外史》與《三俠五義》都好流行與出色嘅小說,仲有《老殘遊記》哩,好出名。文學家為人熟知有龔自珍、袁枚,其實文學方面都好豐盛及百花齊放。

如果女真族人好似蒙古人咁能打而不懂治,清朝一早如元朝般被篡啦!點可能過到275年?

珍珠宮

2018復活節勳章

Amy1974 發表於 21-12-12 10:23
日本侵華係民國時期,同清朝無關。

中國人無知、自大,唔去認識世界,引致科技發展落後。歸根究底,係民 ...

閣下對歷史一知半解,就唔好再喺呢處自暴其短,繼上次發表老尾沒有介入國共內戰的偉論後,又一次獻醜。幾千年來,中國的科技發展,在大部分時間都處於世界前列,最明顯的如造紙術及火藥。清朝的科技落後,只因統治者沒有遠見,才令到國家的發展遠遠地落後,屬於歷史上的少數時期,更並非中國人的民族本性。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

同意唔應該俾初小小朋友睇,但既然拍片都覺得殘忍,真實時幾恐怖可想而知,點解呢班YC 仲可以話南京既人抵殺?自己都知自己係人渣啦

伯爵府

牛年勳章

有關影片:

https://www.rthk.hk/tv/dtt31/pro ... arch/episode/750838

琥珀宮

畀面勳章

中國人無知、自大,唔去認識世界,引致科技發展落後。歸根究底,係民 ...

被人侵略係天注定?一個民族幾不濟都唔係被人侵略既理由黎,唔通敍利亞、利比亞、阿富汗被美國搞到個國家爛晒又係天注定?你講野咁似香港班港奸既?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

事實上係比電影更加慘忍。當時嘅日本兵係極度變態!

男爵府

其實係唔係個時D日本人食左藥,因為正常人都唔會做D甘殘忍既行為

大宅

bestgood 發表於 21-12-12 23:38
其實係唔係個時D日本人食左藥,因為正常人都唔會做D甘殘忍既行為
其實,用和平時期既眼光去睇歷史上任何一個戰爭時期既行為,都係黐線
因為戰場上唔係你死就係我活,今日唔知聽日事,成個環境對心理催殘得好緊要
唔係生於和平時期可以想像到

茶類愛好者    發表於 21-12-13 13:23

珍珠宮

你本歴史書係台灣定日本買架?顛倒黑白得咁緊要

日本明治維新你估佢自願中門大開比美國黑船自出自入?

鴉片戰爭係乜嘢嚟?乜中國本身好多白銀生產?全靠海上貿易賺返嚟,你估起紫禁城吾駛錢架香港比人割讓都係清政府簽和約

講返南京大屠殺單嘢,乜南京博物館有限參觀年齡限制?事實歸事實,早啲認清事實係好事

大宅

教育局下次可以向學生展示一啲無咁血腥但又反映到戰爭點樣令平民受苦既史料
例如長春圍城
都係死左好多平民,但係無屠殺成份,唔血腥
教導學生知和平可貴

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

czl115 發表於 21-12-12 11:04
邊度可以睇到呢5分鐘片?想睇吓有幾恐怖

我都好想睇下有幾恐怖同點解要小一生 睇

大宅

LedTV 發表於 21-12-12 23:55
我都好想睇下有幾恐怖同點解要小一生 睇
上面有link

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Mrs.Luckycat 發表於 21-12-12 09:46
好奇一問,你話你地由細已經睇南京大屠殺嘅片?由小一開始?學校播的嗎?
...

當年無線有新聞專題節目係講南京大屠殺。我仲記得有個女人比人斬頸,係頸背斬到見骨但無死比人救返,片段係影埋佢條頸。
我細個睇既,個陣屋企大人一齊睇一齊解比我地聽。驚?唔驚喎 小朋友係要個人講解,唔係一味只係單向比佢地睇!
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

榮盛 發表於 21-12-12 09:04
教育局教材係用rthk影片,而家個今屆立法會選舉教育界候選人丁健華咁話

丁健華批評,教育局向全港學校提供 ...

有問題都係片中嘅殺手兇手行為有問題啦!冇此等殘暴賤人,何來受害者,又何來呢啲史實片段?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

睇完條片,覺得小一學生係老師引導下睇條片,完全冇問題。

大宅

我聽到個名已經唔想入去睇

公爵府

lemontea520 發表於 21-12-13 00:40
當年無線有新聞專題節目係講南京大屠殺。我仲記得有個女人比人斬頸,係頸背斬到見骨但無死比人救返,片段 ...

如果那班小一生的家長沒有說慌、誇大其詞,的確有小朋友感到恐懼。坦白講,刻意向小朋友展示呢啲相片、畫面,我覺得有啲變態。
培養小朋友的民族感還有其他方法。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

wombphoto 發表於 21-12-12 13:22
有人講清朝,我又想問下
揚州十日,嘉定三屠殘唔殘忍?
中國三千年黎都經常俾北方外族入侵屠殺殘唔殘忍?

你咁肯定無教?

子爵府

aigoma 發表於 21-12-12 15:18
間間學校教材不同?阿女初小,上星期學校已講南京大屠殺、日軍侵華……有講死幾多人、走難、有少少當時的新 ...

其實我覺得今次學校和老師問題

珍珠宮

kayen 發表於 21-12-12 10:15
但小一咋?有心帶小朋友去博物館睇相都得?評論區究竟有冇人自己小學睇過?仲要小一
...

不如由胎教開始播啦,甘應該好穩陣架喇。

首頁
23456...8

尾頁

跳至