自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

yeunghung 發表於 21-12-14 00:23
想搵男人養加管埋錢,大把不同國家既女性有咁做,香港亦有唔少。

但人地咁樣做比例極高,佢地文化係咁,而且主婦是份職業,啫係對佢地黎講,你失業/唔夠錢養家,佢地會揾下家下一個老細

佢對你嘅態度同服侍你嘅細心程度同你人工掛鉤。你俾到佢好好生活同物質,你點對佢都得,去滾又得,乜都得……

公爵府

我每次去旅行都會帶埋兩個小朋友去,去日本兩次,一家都幾鍾意日本既食買玩,但真係有遇過唔老實既日本人,去泰國親身見到警察收錢(賄款),以前既深圳有乞丐,佢哋都係親眼見親身感受,果時佢地仲係好細,我教佢地信自己所見所聞,唔好道聽途說,每個國家都有好人壞人,歷史唔可以遺忘但也唔需要懷恨,討厭人話其他國家係自己家鄉,好反感

中國今日強大先唔會好似以前咁比其他國家恰,小朋友都感受到中國越來越強
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

珍珠宮

ChaBean 發表於 21-12-14 01:06
唔中意日本人,去旅行覺得佢地嘅禮貌係皮笑肉不笑,可能知我地係中國人,如果係西人樣就應該崇拜
不過旅行 ...

都係呀! 日本人好崇洋,鐘意白人,如果你係白人或者有美國護照更加不得了

呢樣又真,d內地人講返d後生真係冇老一輩對日本嘅強烈情感,冇話特別鐘意唔鐘意、响往唔响往日本,只有好玩同唔好玩! 9O後、OO後嘅年青人覺得呢d事距離佢地太遠,而且依家祖國俾到佢地睇唔起日本嘅資本,都係個句,呢個世界,無論邊個國家,自立自強自然得人尊重,看經濟說話! 睇見台灣個奴才相真係

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我冇特別唔鍾意任何國藉既人

旅行既話,日本的確係吸引,由其早10多20年前,地點近、地方乾淨、食物衛生、made in Japan既嘢亦好精緻

但我就好睇唔起一d只會去日本一個國家旅行,每年都要去,話日本係自己鄉下,去到日本恥笑國內同胞既香港人,香港真係大把呢d人

茶類愛好者    發表於 21-12-14 09:44

男爵府

茶類愛好者 發表於 21-12-14 08:58
都係呀! 日本人好崇洋,鐘意白人,如果你係白人或者有美國護照更加不得了

呢樣又真,d內地人 ...

我工人姐姐菲律賓鄉下都被日本侵略過,佢幾個叔公都被虐死,但佢地唔會有任何悼念活動,連食飽飯都難仲邊有資本去嘈

茶類愛好者    發表於 22-2-25 12:28

男爵府

係未崇日? 我只知道香港同亞洲都被西方媒體洗嗮腦, 日本貨係好的所以賣到貴一貴! 連台灣貨都講到高一級甘!
最近幫個女買衫, taobao貨30元質量好好, 雙12, 一次過掃著好多件! 以前買咩muji, uniqulo, 大部分都縮水起毛粒!

珍珠宮

ChaBean 發表於 21-12-14 09:28
我工人姐姐菲律賓鄉下都被日本侵略過,佢幾個叔公都被虐死,但佢地唔會有任何悼念活動,連食飽飯都難仲邊 ...

所以自身同國家強大係幾咁重要!!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

旅行就好,佢哋的家庭文化最變態但仍然保存住,沖涼浸浴,新抱浸最後,之前老爺大伯浸過,最後的水有人體短而鬈曲的體毛,兩三歲的孫女要同爺爺一齊浸浴

大宅

回覆樓主:

其實我覺得佢哋好多人心態好扭曲好變態

侯爵府

2024年龍年勳章

記住歷史教訓係應該, 係個政權衰, 又唔關百姓事。
中國城市, 例如上海, 大連同日本都係友好。
基本上佢地外語學日文多過英文, 因為經濟頻繁接觸。

複式洋房

極度憎恨,一生人中,從未踏足過日本呢個地方方

公爵府

茶類愛好者 發表於 21-12-13 20:24
利申,我從未去過日本旅行,亦好反感日本嘅色情文化、討厭佢地皮笑肉不笑好虛偽,假得黎令人好唔舒服,成日 ...

我純粹因為干淨 同治安好

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

從小就討厭日本,細個時, 覺得日本人好變態, 好多AV, 又鐘意食屎, 又鐘意拍埋d 變態電影 (當年睇咗貞子、大逃殺, 嚇到有段時間唔敢熄燈瞓), 討厭他們的虛偽, 討厭他們的偽裝, 一次都未去過日本

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

一定唔會叫日本做郷下

子爵府

茶類愛好者 發表於 21-12-13 20:24
利申,我從未去過日本旅行,亦好反感日本嘅色情文化、討厭佢地皮笑肉不笑好虛偽,假得黎令人好唔舒服,成日 ...

我,吾討厭但又一D都吾中意。
利申,分別同两名日本女仔share apartment 住過,3個月同6個月。
講食物,住過地中海國家,D日本食物相比一D都吾够甜,吾够好味。本人又不食牛。

茶類愛好者    發表於 21-12-14 13:12

子爵府

fridaynight 發表於 21-12-14 02:59
80後尾,從未去過日本。生活食用品唔會首選日本貨。比較喜歡歐美。我全部鋼筆,墨水都係德國,意大利,一支 ...

同感,表面禮貌,但其實好假,仲有D陰暗。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

唔太鍾意去日本旅行(但都去過2次),覺得d野貴,唔夠自然,太城市化。鍾意去歐洲和泰國旅遊多d

首頁
23456...9

尾頁

跳至