時政擂台

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

princesssarah 發表於 22-1-9 10:57
出聲也只是浪費時間,所以有些post我吾會睇

不客觀不理性嘅立場根本無討論空間

我都有你嘅掙扎,只係有時又覺得,正常理性嘅人唔出聲,有極端立場嘅人就大大聲,香港遲早玩完

男爵府

zayma 發表於 22-1-9 10:14
你誤會了,我都唔認同佢對國泰輕輕帶過。

我講緊係未有生日會前,國泰偷雞,但好多人第一時間係鬧政府漏 ...

其實佢容許機組人員自行家居隔離已經係一個過失,機組人員自己喺屋企隔離,但係佢嘅屋企人同樣會出街,呢一個漏洞係由疫症一開始由外地返港嘅時候已經係一個問題,但係由始至終都冇更正過,呢一樣嘢林太會唔知?

空姐其實都有完成自己三日嘅家居隔離,但係佢媽媽中咗招周圍散播左,係咪因為真係有漏洞呢?

男爵府

維仔媽媽 發表於 22-1-9 10:46
其實,我一直都搞唔明白國泰的防疫措施,即係政府對機組人員的防疫要求系點樣。
只有搞清楚個防疫措施,先 ...

你講得好岩,要搞清楚個防疫措施,先可以確認責任。呢個係我想帶出既意思,但依家好似無人會理事實,第一時間一定係鬧政府。

如果我無理解錯,係分客機同貨機政策。貨機機組人員,點對點飛,落機車去酒店,期間不得外出,返港可以3日居家隔離,隔離期間每日有2小時外出做檢測,買外賣同日常用品,同做運動。而客機機組人員,係要正常酒店隔離,不可以家居隔離。但依家國泰係偷雞安排機組人員客機去貨機返,偷雞令佢地可以家居隔離,繼而爆發咗望月樓空少同跳舞阿媽空姐群組。如有錯,請指正,謝謝。
我都唔明點解政府要注資俾國泰,但要買佢怕,我都想知

男爵府

echoo 發表於 22-1-9 10:49
生日會其實有咩問題?3號到現在都未有確診者應該有嘅機會都不大,所有與會者都能追蹤到係好事。反而嗰間陸 ...

認同,政府應該襯機強推港康碼,因為已經有例子support

男爵府

zayma 發表於 22-1-9 10:17
事實上國泰同空少空姐係始作俑者,你唔認同嗎?我都見到有一班人,林太同政府做乜都一味反反反,大家理性 ...

機組人員冇做好自己本分係佢哋問題,但係喺規矩下容許佢哋走到法律罅就係定規矩嗰個人嘅問題,而呢一樣嘢政府真係責無旁貸

男爵府

zayma 發表於 22-1-9 10:16
你要明白,香港好難完全行中國個套喎

香港而家直情中國嗰套行唔到,外國嗰套又行唔到,兩面不是人

伯爵府

親子王國15週年勳章

echoo 發表於 22-1-9 10:49
生日會其實有咩問題?3號到現在都未有確診者應該有嘅機會都不大,所有與會者都能追蹤到係好事。反而嗰間陸 ...
我都覺得如果做齊晒所有要求(餐廳同賓客雙方必須配合),生日會本身冇咩問題
其他官員議員到賀一下可能一般市民未必知道其實屬於高級官員工作一部分,好無聊但又要做,畀面派對而已
洪門宴事件只有徐英偉點講都走唔甩,又玩又食真係.....

男爵府

小肥兔 發表於 22-1-9 10:52
香港自稱藍人, 就真的愛國? 唔好睇高佢地, 只係攞住藍人外衣的陰濕怪

成話要學阿爺點抗疫, 但又唔講下 ...

政治手段真係唔係我地平凡人可以睇得通睇得透,我預咗開po會俾人圍鬧,但都希望有人會明啦,大家可以回復理性。

侯爵府

回覆樓主:

唔好咁認真,網上好多言論係反間離間。自從黃媒相繼執笠,好多黃記出左嚟做失業大軍,佢地轉戰網上,依家好多帶風向鬧政府的都是出自佢地的文宣。果啲成日話藍咁咁咁嘅人,好多係黃人扮。

只要睇得多就知。

而且,鬧得多最後只會物極必反,佢地也好易露出本來面目,所以,有警覺心就可以了。

男爵府

mother904 發表於 22-1-9 10:24
咁你覺得呢段時間結婚擺酒、公司聯誼、親友聚餐的人有冇問題?既然防疫條例容許市民有規範地進行社交活動 ...

我都係正正由好支持,變到而家對佢好反感,其實呢個轉捩點真係睇到晒佢嘅過失,唔係盲撐既

公爵府

2024勳章

kakachopper 發表於 22-1-9 10:38
特首選舉塵埃落定之前班人只會更激,其實講到尾都係觸碰到利益集團問題
...

藍唔一定支持林鄭, 我藍純粹係憎黃而已

子爵府

yyh08 發表於 22-1-9 11:09
我都有你嘅掙扎,只係有時又覺得,正常理性嘅人唔出聲,有極端立場嘅人就大大聲,香港遲早玩完
...

我嘅處理方法好簡單,吾啱傾就少睇少上bk~世界仍然美好

男爵府

kakachopper 發表於 22-1-9 11:06
而家似一個鐘擺,由黃擺到去極藍
之前捱過畀黃絲欺凌,結果而家又要捱劣質藍KOL信徒追擊
...

我理解為政治手段,個位kol由頭都尾都有政治目的。

珍珠宮

畀面勳章

回覆 zayma 的帖子

即係客機要酒店隔離,貨機家居隔離屬於政府對機組人員的防疫要求?通常定出呢啲措施都好詳細,甚至囉唆,唔會咁易出漏洞。國泰管理好有問題,而且沒有社會責任。
新聞話有聲音要求開放貨運權,即係國泰獨攬或者估大部份香港的貨運,政府更改機組人員防疫措施,國泰減貨運反擊。

男爵府

zayma 發表於 22-1-9 11:11
你講得好岩,要搞清楚個防疫措施,先可以確認責任。呢個係我想帶出既意思,但依家好似無人會理事實,第一 ...

有時真係誰大誰惡,你留意下航空業一年的貨運量就會理解多一些。
香港政府無疑真係弱勢,點做都死。她當然有很多地方可以做得更好,但要平衡各方面的利益唔容易,其實已經算係唔錯

男爵府

birdbird 發表於 22-1-9 11:08

1月7日之前防疫措施係容許240 人的宴會, 洪門宴冇犯法, 出 ...

冷靜冷靜,我無話佢地犯法,我話佢地政治敏感度不足啫。

男爵府

yyh08 發表於 22-1-9 11:09
...

對對對,所以我忍唔住開呢個po

珍珠宮

畀面勳章

回覆 青青河邊草 的帖子

對國安之後,反政府人士都要繼續為反而反,咪上網鬧,bk都係一個戰場
聽其言,不分青紅皂白成日鬧政府,理得佢乜色,一定系反政府

男爵府

c9ha 發表於 22-1-9 11:11
其實佢容許機組人員自行家居隔離已經係一個過失,機組人員自己喺屋企隔離,但係佢嘅屋企人同樣會出街,呢 ...

其實我都有係其他回覆提過,機組人員防疫政策係分貨機同客機,客機機組人員正常黎講係唔可以家居隔離架,但依家國泰偷雞將佢地安排客機去貨機返,偷雞俾客機機組人員家居隔離,從而令到有望月樓空少同跳舞群組位空姐的情況。

公爵府

2024勳章

zayma 發表於 22-1-9 11:18
我理解為政治手段,個位kol由頭都尾都有政治目的。

講緊邊個kol?

首頁
23456...10

尾頁

跳至