自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

MoooVoo 發表於 22-1-15 17:24
依家日日都好痛苦,日日瞓得2,3個鐘,成日抖唔到氣,大壓力到m都遲左成個星期仲未黎(肯定唔係有左)
...

BB唔係想要就有,你力咁大,咁樣好難有BB

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

壓力咁大,好似唔太適合生。到時壓力去左小朋友度,真是苦埋孩子。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

依家日日都好痛苦,日日瞓得2,3個鐘,成日抖唔到氣,大壓力到m都遲左成個星期仲未黎(肯定唔係有左)
...

最緊要老公肯支持幫手湊&教育...你放鬆d...大家都會感受到完整家庭的幸福...有時亞仔一句說話~一個表情...已令我溶化... p.s.拍拖都無咁happy

男爵府

結婚前已經決定唔生,10年了,冇後悔過,中意二人世界
不過都覺得生bb,係開心事,只不過我冇興趣生

chyush    發表於 22-1-17 13:37

侯爵府

MoooVoo 發表於 22-1-12 16:00
生唔生都怕後悔,有冇jm講下當年爭扎?因為覺得責任/壓力好大,好多野又生左先知,又冇後悔藥食。

另一邊 ...

我兩公婆由拍拖到結婚都好有共識唔會生,我老公好怕細路嘈,而我係一個事事要做好既人,如果未到自己預期會好唔開心,好易發脾氣,所以想放過自己唔好令到生活咁有壓力,大家都決定唔生。 而家兩個都過半百,但都未有後悔,當然將來可能到老時會冇人照顧覺得慘,但將來既事根本無得估算。 而家要得快樂時且快樂,開開心心過每一天。

大宅

BB防敏心得分享勳章

MoooVoo 發表於 22-1-14 17:39
因為就高齡,我不嬲係緊張大師,又驚小朋友有病,又驚佢係香港讀書好辛苦,驚佢學壞,又驚佢第日怨我,驚 ...

其實我諗黎諗去,如果生到,生啦,大家朋友好多人講自己個仔點,自己個囡點,但自己無小朋友又搭唔到嘴,雖然唔使理人地,自己先最重要,但個心始終有點忐忑!
好多野都驚,一定架啦,但我又會同自己講,驚又點阿,好多野改變唔到,例如小一派位

大宅

MoooVoo 發表於 22-1-13 16:24
因為我年紀都唔細,呢幾個月真係日日諗,瞓唔到,逼自己決定,但都係1516冇定案
...

後生個陣唔想生,但一到三十歲就開始想生個B,幾年後生左個女,生完個女感覺圓滿左,老公同我見到個女做既野可愛野會會心微笑,仲有生完個B其實兩家人倆老都好開心,生完冇後悔呀

大宅

Lopopo 發表於 22-1-12 16:20
我係唔鐘意細路嘅
婚後諗住二人世界兩年先再諗
點知一時開心中左
係個天送咗個b畀你哋

大宅

有就珍惜

別墅

MoooVoo 發表於 22-1-15 17:21
我就34
係咪唔應該諗了

我39都仲諗緊,你仲有時間呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

...

唔好庸人自擾啦,搞到失眠好無謂,
睇你回覆都唔係想生既,只係怕錯過尾班車而已。

唔好為生而生

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

補充多句
緊張大師唔應該生
你緊張相信平時已經令老公緊張
生左就只會令小朋友都緊張
我認同59樓位jm既講法

男爵府

Moti 發表於 22-1-15 19:11
你冇一個良好嘅心理質素去懷孕,將來生出來嘅小朋友都好容易會有各式各樣嘅心理問題/健康問題。記住小朋友 ...

我明你意思 我老公就係正面既人,真係好想由佢去生

男爵府

...
未生都甘大壓力,你唔好生啦!
生左要養佢!疫情又驚佢中Covid,要考幼稚園小學中學,都幾煩! 但我無悔,因為我好恨生個囡。

侯爵府

卜卜卜 發表於 22-1-16 00:19
係個天送咗個b畀你哋

多謝你
有左小朋友係開心

男爵府

MoooVoo 發表於 22-1-12 16:00
生唔生都怕後悔,有冇jm講下當年爭扎?因為覺得責任/壓力好大,好多野又生左先知,又冇後悔藥食。

另一邊 ...

我當年超想生,生左後頭幾年好開心,但小朋友開始大,已經唔係之前咁,只有開心,正如你所講,責任好大,如經濟狀況唔係十分好,更加大壓力,有時問自己,有冇後悔生,我自己都答唔到自己,有小朋友的確完美左我人生,但呢個過程,真係有苦有樂,養兒100歲長憂99,呢番說話,心裡覺得別有滋味
所以無人會答到你,應唔應該生,但有心理準備,教育小孩絕不是容易的事,會經歷勞氣、心痛、激心、難過的各式各樣情感
你34歲,還算後生呀,要生就快了,你再拖多兩年,會更多憂慮

男爵府

Monchichi110 發表於 22-1-16 14:48
我當年超想生,生左後頭幾年好開心,但小朋友開始大,已經唔係之前咁,只有開心,正如你所講,責任好大, ...

好多人話上左小學就唔同晒

大宅

其實你俾自己咁大壓力,
想生都未必即刻有,
好多時都要睇緣份。
我好認同其他JM講。
生小朋友,係豐富自己人生。
人生就係充滿喜樂煩憂。
你接受到煩憂,自然感受到喜樂。

男爵府

law_rainbow 發表於 22-1-17 09:54
其實你俾自己咁大壓力,
想生都未必即刻有,
好多時都要睇緣份。

我覺得如果決定左生反而冇咁大壓力
最多有就有,冇就算
係依家決定唔到先咁煩

男爵府

MoooVoo 發表於 22-1-16 23:19
好多人話上左小學就唔同晒

都可以咁講, 頭幾年BB時係好得意可愛, 但當開始大時, 佢有自己性格脾氣, 又會博咀, 要學點同佢相處, 當中真係大有學問, 如果係耐性唔夠, 脾氣亦唔算好好, 將會係大挑戰
仲有依家社會競爭好大, 你要為佢做既野好多好多, 呢D都係精神壓力

首頁
23456...7

尾頁

跳至