自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

太多人要隔離

侯爵府

choibobo 發表於 22-1-21 06:53
其實大家唔洗咁擔心既,外國日日成萬單都係咁,都有少少麻木。香港守到呢一刻,香港人巳經係好叻好叻
...

係, 我依家都開始明白外國點解要咁行。
無健康碼, 追踪唔到, 又無強檢, 其實係無可能清零.
佢地都係面對現實。

子爵府

回覆樓主:

依家最嚴重係little boss 同巴基斯坦,應該仲守得住

男爵府

趕走南亞人

男爵府

忌廉寶寶 發表於 22-1-21 10:10
係囉其實主要係食既問題,唔明有幾難
搵個飯商巳經搞掂啦,中間派下乾糧,小小物資,講緊都係一幢樓又唔駛 ...

係咯!用學校飯商,佢哋日日派幾間學校有曬經驗,又可以幫到佢地生意。

男爵府

ddkaka 發表於 22-1-21 09:33
嚇咩人呀,染咗疫死鬼埋邊個賠命,有啲人覺得自己條命唔重要我唔阻佢,人人對生死唔同睇法,我就唔會聽人 ...
好認同你!!
突然多咗人話中咗都輕症'。
我覺得病毒大家好了解嗎?後果係咩?有人知?
病毒共存係抗疫不力的下台階。我唔會上當嘅

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

忌廉寶寶 發表於 22-1-21 10:10
係囉其實主要係食既問題,唔明有幾難
搵個飯商巳經搞掂啦,中間派下乾糧,小小物資,講緊都係一幢樓又唔駛 ...

其實政府都係用藉口。

而家中小學停課,佢地好多有訂學校飯既,嗰度都有大批飯啦!

男爵府

回覆樓主:

係咪要儲定糧喺屋企?因為唔知幾時自己住座大廈要強制圍封幾日做檢測,好似真係打到黎咁

侯爵府

其實大家唔洗咁擔心既,外國日日成萬單都係咁,都有少少麻木。香港守到呢一刻,香港人巳經係好叻好叻
...

正能量

侯爵府

...

唔擔心就假
啲人話omicron 似流感,唔洗驚
但touchwood 大爆發,中左招,醫療系統負荷唔到
中招嘅人無得入院,要自己係屋企等好反
會唔會仲講得咁輕鬆
唔係自己有事,就講得口响

伯爵府

mami2000 發表於 22-1-21 17:33
係咪要儲定糧喺屋企?因為唔知幾時自己住座大廈要強制圍封幾日做檢測,好似真係打到黎咁
...

其實我相信大部份家庭都會有一定的儲糧,依家只不過買多些少,touch wood如果強制圍封幾日的咪當清下糧倉囉!

(利申:我前日開始只係買多幾罐罐頭就算,本身有充足的儲糧,係欠D罐頭...... touch wood的話一定夠食)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

青青河邊草 發表於 22-1-21 17:01
係, 我依家都開始明白外國點解要咁行。
無健康碼, 追踪唔到, 又無強檢, 其實係無可能清零.
佢地都係面對 ...

問題係~哩啲嘢~香港全部可以做到,安心出行可以實名制去追蹤,嚴格執行外防,就唔會有國泰機組人員播毒,今日局面,完全係疏忽導致

男爵府

回覆樓主:

只能夠講香港在呢個疫情亂世巳經是樂土,宜家加拿大學校大爆發不會有online, 一切照繼續,但冇特別措施,病既小朋友依舊番學,冇covid通報機制,本死冇大害,物競天澤,適者生存既防疫態度。搵醫生睇難,入急症室又係等同香港參唔多既時間,好多好唔順眼既事發生。而喺香港,政府做好多野去阻延covid爆發,縱使吃力不討好,但起碼有醫生睇,會有人take care你,覺得自己生命真係有保障。

男爵府

回覆樓主:

呢度係唔會做任何基因排序 ,做rapid test知道中左,但唔知是邊款,好多人中左都覺得超級辛苦,但唔知是delta定omicorn定再新d既變種。大家唔好掉以輕心,睇fb page好多人在英國中左話輕症,但我喺呢邊認識既人一半以上中左都辛苦到死,仲點會上網同人分享。眼見幸福既香港人只會埋怨冇面授轉網課,冇得出街食飯,層次真係好唔同。有得揀,我寧願做檢測,封區check, 種種既不便看似政府找麻煩,但我寧願咁樣,而唔想生命隨時受威脅但冇人幫。

大宅

回覆樓主:

"陳肇始宣布,於葵涌邨逸葵樓採取為期5天封區檢測行動,在今晚6時至下周三(26日)早上,居民必須在逸葵樓逗留,每日接受檢測"

被網民罵爆,要做嘅始終都要做

但係又遲左一步啦,今日啲人返工返學已經傳開唒啦

缺乏政治觸覺

男爵府

choukou 發表於 22-1-21 08:37
如果清完零

一封郵件 同一只倉鼠又重新清一次?
2022年1月21日的報導=

依據Our World in Data的數據,以前年冬天的Alpha為100%,目前Omicron的病例數則是Alpha的300%,住院人數也約為Delta的2倍。

https://tw.yahoo.com/hottopic/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%AE%A3%E5%B8%83%E9%87%8D%E6%96%B0%E6%94%BE%E5%AF%AC%E9%98%B2%E7%96%AB%E8%A6%8F%E5%AE%9A-%E5%AD%B8%E8%80%85-omicron%E4%BD%8F%E9%99%A2%E4%BA%BA%E6%95%B8%E8%88%87%E6%A1%88%E4%BE%8B%E6%95%B8%E4%BB%8D%E5%9C%A8%E9%AB%98%E9%BB%9E-031544904.html

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幸福花海 發表於 22-1-21 06:41
失控日子不遠了

笑笑話有信心終有一日戰勝疫情

子爵府

daijuju 發表於 22-1-21 09:41
老實講而家放棄言之尚早,不過特首唔肯做都冇辦法,佢肯內地實幫手,出解放軍維持秩序都得,但佢一嘢就話 ...

唔好做啦. 我都唔想清零. 無謂為咗d冇可能達成既事去勞民傷財

子爵府

cakebite 發表於 22-1-21 17:15
好認同你!!
突然多咗人話中咗都輕症'。
我覺得病毒大家好了解嗎?後果係咩?有人知?

咁當有一日大陸行共存時,你要移民去北韓

子爵府

Lopopo 發表於 22-1-21 17:38
唔擔心就假
啲人話omicron 似流感,唔洗驚
但touchwood 大爆發,中左招,醫療系統負荷唔到

其實冇得驚. 當大圍咁行既時候. 我哋可以獨善其身?

首頁

尾頁

跳至