時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-1-23 10:10
明,但響度我唔講咁深入,反正我全家已經打曬針
我淨係想講,討論防疫,成日拉埋政治嚟講,仲又黃又藍:igi ...

君不見bk呢幾日突然有一班人車輪轉走出嚟,嗌"病毒共存"喎。心水清嘅就知道咩事,但係好多人都俾佢哋帶住走。

珍珠宮

2024年龍年勳章

薯圈 發表於 22-1-23 10:16
同意你架!"運動"事件已過左幾年,而家都算叫做撥亂反正, 再成日分顏色就有點特登攞呢講,引起爭執 :bas ...

事實上有人死心不息,政治行先,想攬炒香港咯!五歲以下嘅細路,都冇得打針,病毒共存係咪要佢哋死吖?

希望大家唔好被別有用心嘅人帶風向

水晶宮

畀面勳章

bobomia 發表於 22-1-23 10:51
病毒共存係有前提架!起碼疫苗接種率高先得,而家喺香港做病毒共存你知唔知有幾多細路老人家仲未打針架?
...

我絕對支持打針,最好強制,之後共存

水晶宮

畀面勳章

bobomia 發表於 22-1-23 10:57
君不見bk呢幾日突然有一班人車輪轉走出嚟,嗌"病毒共存"喎。心水清嘅就知道咩事,但係好多人都俾佢哋帶住 ...

我自己就唔會因為三唔識七d人講兩講就「哦哦哦」正如你哋不停講清零我會思考吓
其他人就唔知

珍珠宮

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 22-1-23 10:25
的確係要alert。事實上外國不斷批評中國抗疫政策,有心人不斷話共存煽動港人攬炒分裂。港人呢個時候絕對需 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-1-23 10:53
係,唔明點解一講共存就係跟外國!外國有外國做丶香港有香港做!同埋唔好一講共存就話人係黃丶攪亂香港!
...

唔好自己對號入座,唔係話同意與病毒共存嘅就一定係黃絲。而係黃絲嘅新戰線係推"與病毒共存",想攬炒香港。

bk呢幾日有好多新會員帶風向,配合羅嘅主張

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-1-23 11:03
我絕對支持打針,最好強制,之後共存

同意,最好完全跟足內地嘅防疫政策,做一半唔做一半,就變左好似無用咁

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-1-23 11:05
我自己就唔會因為三唔識七d人講兩講就「哦哦哦」正如你哋不停講清零我會思考吓
其他人就唔知
...

如果個個都會獨立思考,香港就唔會咁多黃人啦,好多人都係會被風向帶走,人講就信

水晶宮

畀面勳章

bobomia 發表於 22-1-23 11:14
唔好自己對號入座,唔係話同意與病毒共存嘅就一定係黃絲。而係黃絲嘅新戰線係推"與病毒共存",想攬炒香港 ...

你睇睇你個標題,共存係黃人新戰線

對咩號入咩坐?我不嬲藍到黑,唔澄清下一陣又俾人話支持共存係黃人

水晶宮

畀面勳章

bobomia 發表於 22-1-23 11:14
唔好自己對號入座,唔係話同意與病毒共存嘅就一定係黃絲。而係黃絲嘅新戰線係推"與病毒共存",想攬炒香港 ...

咁可能我誤會咗啦
見你哋講到支持共存就係黃丶又關政治事咁

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-1-23 11:22
你睇睇你個標題,共存係黃人新戰線

對咩號入咩坐?我不嬲藍到黑,唔澄清下一陣又俾人話支持共存 ...

羅冠聰咪係黃人咯,你有無睇條片呀?

再講一次,認同共存嘅唔唔一定係黃,但宜家黃人係提倡"与病毒共存"想攬炒香港

與病毒共存係要講條件,當仲有200萬人未打針嘅時候就唔係適當嘅時候

清零唔係無可能,睇吓澳門、內地就知道,只係香港政府做得唔好,我希望快d換特首,最好設防疫局直接under中央政府,咁香港市民先可以好似內地咁真正恢復正常生活

珍珠宮

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 22-1-23 11:24
咁可能我誤會咗啦
見你哋講到支持共存就係黃丶又關政治事咁

羅冠聰咪喺度玩政治囉,仲想攞香港人條命出嚟玩添。

子爵府

blackypurin 發表於 22-1-23 10:20
一方面打針,一方面等病毒「流感化」應該就係最終「共存」目標,但好多人又唔肯打針,do個安心出行去少陣 ...

同意!
現今講清零實在是遙不可及!所以唔洗討論佢嘅可行性!
仲有一大班可以打針的人死唔肯打針就想借打咗針的人之利去保護佢哋,所以根本宜家無足夠條件「共存」!
想「共存」的人唔該睇吓現況,唔好再妄想!

侯爵府

2024年龍年勳章

I9528 發表於 22-1-23 10:24
陰謀論:死一部分弱者,咁西方行福利政策嘅國家,就可以快d 翻生

仲陰謀? 簡直係陽謀嚟㗎啦! 死晒啲老弱對國家醫療費用同社保費即刻減省左!

兩年前見到嘔尾國家啲leaders 咁講咁做都睇得清清楚楚!

侯爵府

2024年龍年勳章

janice_cat 發表於 22-1-23 12:06
同意!
現今講清零實在是遙不可及!所以唔洗討論佢嘅可行性!
仲有一大班可以打針的人死唔肯打針就想借打 ...

我只希望buy time 等5-12歲嘅小朋友打埋先! 其實而家講緊嘅係動態清零吾係絕對清零!

我反對咩都吾做由得未打針嘅人好似烏蠅咁死去!

珍珠宮

回覆樓主:

點解入咗政治版?
共存? 但要人人載口罩和打針,唔停市唔停學,爆發要隔離,但問題返大陸要隔離,中港上班嘅人好煩……

珍珠宮

2024年龍年勳章

karshing 發表於 22-1-23 12:39
點解入咗政治版?
共存? 但要人人載口罩和打針,唔停市唔停學,爆發要隔離,但問題返大陸要隔離,中港上 ...

香港政府跟足大陸防疫方法就可以真正解決問題,希望阿爺設立防疫局,官員直接負責防疫事宜(關乎國家安全大事)

男爵府

bobomia 發表於 22-1-23 11:30
羅冠聰咪係黃人咯,你有無睇條片呀?

再講一次,認同共存嘅唔唔一定係黃,但宜家黃人係提倡"与病毒共存" ...

佩服JM 咁有耐性指出一個咁明顯的邏輯謬誤

其實呢,就係有班人玩弄邏輯(但其實唔係邏輯), 而另外一到班人就被前者操弄而不自知

譬如你話監獄有好多壞人,或者監獄內全是壞人(指監犯)

果班人就會話:唔係喎,我姑仔唔係監獄,但佢係壞人喎

嗱,你會話佢地有邏輯嗎?其實係冇邏輯,但旁人就隨呢班居心莫測玩所謂邏輯的人起舞

btw 共存與否,各有pros and cons, 冇話絕對啱定絶對錯;更何況呢個政策問題有時間性,今日內地主張清零,唔等於遅啲時機成熟時阿爺決定共存,二者冇衝突架播

至於有冇人肆意挑撥,心水清的人一定睇得出啦

SU213    發表於 22-1-23 23:08

珍珠宮

bobomia 發表於 22-1-23 09:34
黃人新戰線,靠害香港,死心不息想攬炒香港!

專家上身?羅冠聰叫香港「與病毒共

共存佢個頭,接種率低又未有特效藥出,又加埋有d黃人吾打針又大愛,驚病毒隨時再變種

珍珠宮

waterlilymonet 發表於 22-1-23 17:32
佩服JM 咁有耐性指出一個咁明顯的邏輯謬誤

其實呢,就係有班人玩弄邏輯(但其實唔係邏輯), 而另外一到班 ...

咪係,夠鐘開阿爺自然會開啦,日日叫口號做乜,叫極香港都唔會分裂出去行共存架啦。咩居心。有D又比人煽動埋一份,不斷質疑國家。咪等外國政棍慢慢試驗病毒囉,暫時死550萬人,都唔知變種完未,急咩。我都不知幾glad中國唔係行共存,唔似得外國咁草菅人命。

首頁

尾頁

跳至