自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

10101010 發表於 22-2-24 17:15
要佢哋早d返出來救人我係好明白、但全港好多家庭、公司都需要佢哋返工救公司、家庭都需要返工揾食
...

如果改7 日,會多好多人報!

子爵府

mike89 發表於 22-2-25 00:01
密切唔洗隔離14咩?

依家唔駛
只要個staff喺day 7驗咗RAT neg 的話
就可以返工了

子爵府

fion444 發表於 22-2-25 00:29
確疹同密切都係7日, 但公務員就14日, 之前公佈公務員就有地方俾佢地隔離,ha同事做dirty team既都係要反 ...

我做緊dirty team都係要返屋企
唯有24小時都戴住口罩咋

男爵府

魅力王子 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

fion444 發表於 22-2-25 00:29
確疹同密切都係7日, 但公務員就14日, 之前公佈公務員就有地方俾佢地隔離,ha同事做dirty team既都係要反 ...

我都係e護來,但好心淡,竟然7日後可返工,因我地打左針,公務員都有規定要打針,他們都有必需服務都要提供, 但說停就停,現在部門有同事確診,都係消毒了事,繼續開工,但有D部門是政府管,停了很多日在才復工,那又公平嗎,公務員係吃香D嗎?我地一D不受尊重嗎,真係好想向平等會投訴

男爵府

tequiero_ic 發表於 22-2-24 21:17
解釋原因係因為HA員工打晒針,咁其實普通市民打齊針都應該隔離7日la,好多人手停口停
...

同意

加上,打唔打針同7月/ 14日冇乜關係!應該陰性就可以出嚟

子爵府

chiliginger 發表於 22-2-25 00:53
我都係e護來,但好心淡,竟然7日後可返工,因我地打左針,公務員都有規定要打針,他們都有必需服務都要提供, 但 ...

不單止,公務員wfh其實咩都唔駛做因為唔可以把政府電腦system搬到返屋企做,還有現時衛生署系政府公務員,佢哋熱線都做唔切,又要市民辦公時間打,永遠打唔通或無人聽,隔離物資快測捧影都無。為何不能調wfh其他部門公務員去幫幫手?癈政府等啲病人病到死死下又要病人nonstop咁打電話做啲不可能任務,隔離人又無人解答問題,而家跟本理得理病人點又如果,只緊張每月出糧啫

子爵府

HA 真係好過份,醫護唔係人?簡直不知所謂,收賣人命!

子爵府

YY1101 發表於 22-2-24 19:59
吾知D職員見到會吾會有心淡感覺
我真係無言

沒有心淡的感覺,只有心痛幼童發燒家人的無助感

子爵府

win-tai 發表於 22-2-24 19:39
醫院一般部門係帶Level 1 口罩

點會呀?邊到聽返嚟職員是戴Level 3的,如前線是戴N95

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

要佢哋早d返出來救人我係好明白、但全港好多家庭、公司都需要佢哋返工救公司、家庭都需要返工揾食
...

呢啲咪叫做得閒死唔得閒病囉!

而家病咗,想休多啲也不能。

佢哋一向都係有薪病假,放病假都有人工收。
咁都仲返工,咁搏命為咩呀?

男爵府

ahpoo 發表於 22-2-24 20:08
唔知有無人會話,份糧包架,咁高薪唔使做?黑醫護休息一日都嫌多

然後需要睇醫生前又唔問清楚咩顏色先睇,一有醫生比意見打復必泰就話人推針,其實吾信醫生講,自己想打邊隻咪邊隻囉。咁睇西醫食西藥又吾驚係黑醫護。

男爵府

pauline_c 發表於 22-2-24 19:55
如果你去前線幫手,我唔介意你夠7日出關幫忙

重要帶住個LV1口罩

男爵府

Fankary 發表於 22-2-24 20:12
越做越心淡 覺得自己點解仲會做緊醫護呢份工
有時諗唔中仲慘 唔飲水唔使去廁所,想去廁所嘅時候都冇得你去
...

某啲人點會明你點解吾去廁所,果套野著又難,一去廁所就要掉,變左水都吾敢飲多啖。但jm吾好理呢啲人,重有好多人明白同珍惜你地,加油(emoji)!

男爵府

HanHan2020 發表於 22-2-24 21:32
仲有,唔好啲人成日話引入國內醫護就解決晒問題,國內人英文都唔識多隻,又要從新教,做事方法又唔一樣, ...

咁如果可以選擇睇內地或本地醫生呢?雖然我知冇可能發生。

男爵府

小飛亞 發表於 22-2-25 02:01
點會呀?邊到聽返嚟職員是戴Level 3的,如前線是戴N95

吓,我家人醫院前線,個n95放係邊度?講黎聽下,等吾知既同事可以有得用

男爵府

Carriegerrard 發表於 22-2-24 21:37
重點
普通人返工有無n95戴?

我家人連n95都未摸過,你係醫院做前線帶過?邊個部門有得用!家人確診左7日,從未用過,希望指教,謝謝(emoji)!如果可以帶私伙,我家人會自己買黎帶,可以帶私伙嗎?

大宅

...

公務員享有嘅福利待遇,醫院員工已經冇,每一次非常時期,佢哋都係謹守崗位,不被讚揚都算了。最慘係不停聽到話醫生姑娘人工高,佢哋份糧包㗎!試問有邊個份糧係可以包起一個人條命?
到員工染疫,叫人帶病返工,7日根本未病好,醫護都係人,佢哋帶病返工咁危險,班膠層有冇諗過病人條命?到時做錯小小嘢就會被膠層話病唔係籍口!
成個HA黑暗腐敗,升埋一堆擦鞋人,專幫人淘宝,叫foodpanda,5年就升,根本經驗都未夠,遇到大事就見真章。
啲政策成日變,同事都無所適從,次次都係叫人捱義氣,對醫護就用完即棄,狼來了的故事都事不過三,試問今次有點會再信你班膠層?

珍珠宮

Fankary 發表於 22-2-24 20:12
越做越心淡 覺得自己點解仲會做緊醫護呢份工
有時諗唔中仲慘 唔飲水唔使去廁所,想去廁所嘅時候都冇得你去
...
感謝各醫護人員

子爵府

慢吞吞E 發表於 22-2-25 04:15
我家人連n95都未摸過,你係醫院做前線帶過?邊個部門有得用!家人確診左7日,從未用過,希望指教,謝謝(em ...

喺醫院做dirty team會有得用
一般人唔會用到n95
N95有好多唔同款
同埋n95要做fit test先用得
就算俾你有個n95
但你無做過fit test睇下啱唔啱用
咁都無用
因為會戴咗等於無戴

男爵府

回覆樓主:

我病房仲係派緊甩毛level 1
高規格口罩都係同事私伙自備
同事唔係唔願意做,只係希望得到公平對待
HA staff條命就特別賤?醫護出聲講乜就一定係黑醫護?
講左好耐一日一檢都係呢幾日先派到kit去前線,人地捐又話唔要,我地同普通市民一樣周圍揾快速測試買,保障自己保障家人
有d病房轉收確診case變dirty team連津貼都無

首頁
23456...9

尾頁

跳至