時政擂台

跳至

首頁
23456...30

尾頁

水晶宮

2024勳章

換片同派藥又唔矛盾,點解做左派藥就不能做換片?全部推哂比來幫助你的人?

男爵府

onegreen 發表於 22-3-18 01:13

大前提是工作分配要公平,大家要一齊做厭惡性工作,不是推 ...

談何容易。小朋友返學老師選邊個做班長,邊個代表學校出賽都從來唔係公平la.

換個角度諗,當好公平,本地及國家隊工作完全一樣,按病人分case ,如果你家長老入左亞博隔離,,但係有長期病患,之前住院舍.,臥床,要餵,出入公立醫院睇醫生。你會想編正由本地醫護定國家隊醫護follow 你家長老?

到時又有人話咁唔得law, 因為又未必睇得好明病歷,個方法長者又唔慣。只能說,點都係有人唔like.

子爵府

回覆樓主:

人地雙方自然會傾好分工,冇供獻的塘邊鶴總喜歡在旁指指點點加把口,何其討厭

danny123333    發表於 22-3-18 16:42
Littlefatshiba    發表於 22-3-18 11:19

男爵府

popofat 發表於 22-3-18 00:34
你有冇識人做過學護?你問下佢地要唔要識得做呢啲先?畢業後未必要做,但非常時期幫下手都唔係不合理。

...

從來護士主要責任係護理病人,沖涼、換片,轉身等等,原因是要瞭解病人所有身心靈及社交需要total patient care,唔係而家自以為是的大學生護士,只係打下針,派下藥,掛住total paper care,完全將護理病人責任推俾病房助理,而家亞博請唔到助理,咪推啲內地專業護師幫佢地做囉!不知所謂的編排,呢種人升得特別快,所以香港醫護界越做越差,上樑不正下樑歪,呢班人真係莫忘初心,初心就係醫護人工高、福利好,把口好,支筆叻,直升機式升職,人工直線自然上升,佢絕對勿忘初衷,搵到大把錢,高薪厚職。置病人於死地,影衰香港醫護界。

男爵府

吾係前線就吾好加把口!病人太多 咁多日黎好需要幫手 就係人手吾夠先需要馳援!做得依行點會咁計較 都係大愛既人!吾好依個時候搞分化拉

水晶宮

2024勳章

咁使乜派三甲醫院最好嘅醫護?改派護工就得

emilypyhui    發表於 22-3-18 13:27

公爵府

BK Milk勳章

manman1118 發表於 22-3-18 01:41
吾係前線就吾好加把口!病人太多 咁多日黎好需要幫手 就係人手吾夠先需要馳援!做得依行點會咁計較 都係大 ...

人地係3甲醫院做護士唔係護工架!你比人做個d擺明係護工做既野,咁使鬼比top個班護士你先?人地留番上面做仲好啦!香港醫院都擺明護士唔做護工既工作,點解人地確護士就要做?

禁止訪問

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吾係前線就吾好加把口!病人太多 咁多日黎好需要幫手 就係人手吾夠先需要馳援!做得依行點會咁計較 都係大 ...

點解唔係負責分工嗰搞分化,反而係BK分化?

男爵府

搞分化就係香港護士,編排既不公平亦不公正,自己就工作量,打下針派下藥,跟住就印印腳,人家就要汗流浹背為病人沖涼、換片,洗傷口、又要餵食,香港護士就指指點點內地護士工作,當正全班護師姐姐唔使,半點尊重也沒有,無修養、無人格,完全枉為醫護人員,亦忘記了好客之道,行為囂張跋扈,不懂感恩。

Littlefatshiba    發表於 22-3-18 11:20
lammabel2588    發表於 22-3-18 03:21
varievarie    發表於 22-3-18 02:35

子爵府

ice_seiya 發表於 22-3-18 00:07
係咪之前話用三萬幾請果啲?唔係講明係做呢啲咩?新聞有登

水晶宮

2024勳章

kittylam 發表於 22-3-18 01:50
點解唔係負責分工嗰搞分化,反而係BK分化?

你睇班力撐分工無問題嘅都係黃人,就知係咩事啦,佢哋好開心咁樣分工

禁止訪問

已刪除用户

珍珠宮

onegreen 發表於 22-3-18 01:52

搞分化就係香港護士,編排既不公平亦不公正,自己就工作量 ...

最大問題係內地醫護負責嘅除咗厭惡外仲要係極高危工作,萬一染疫身在香港,本地醫護又咁排外,真係好令人擔心

珍珠宮

czl115 發表於 22-3-18 01:54
你睇班力撐分工無問題嘅都係黃人,就知係咩事啦,佢哋好開心咁樣分工

覺得冇問題嘅都係非正常「人」

子爵府

2024年龍年勳章

靜心諗深一層,假如依家亞博嘅香港醫生護士本身好少幾個人,而且睇呢度講係臨時由內地醫護承擔病人助理工作,等內地醫護適應流程,亞博以後會交哂俾內地醫護打理,咁我表示理解。。。堅持在前線嘅香港醫護的確係好辛苦。主要Now記者針對內地醫護,變相將香港醫護擺上枱了,依家的確要同心抗疫,唔好分化,香港人要珍惜所有為疫情真心付出嘅醫護,無論邊個~~~一樣希望善待內地過來嘅醫護,因為的確香港好多失智嘅惡言都傷害咗佢地,加深咗撕裂。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

回覆樓主:

同意樓上所講,依家要齊心,唔好影響香港醫護人員士氣,可能好多人唔明香港醫院分工,護士真係派藥, mon 住病人情况及寫observation paper,至於埋身換片、轉身、喂食係支援人員做,抽血有抽血員,我觀察依家缺的也包括支援助理人員即HCA, PCA果啲崗位。
其實重點係以病人需要來考慮,對新冠病人日常護理亦同樣重要,功德無量, 東張有家屬投訴唔係都係此類?沖涼、換片、轉身。

男爵府

auhiyo 發表於 22-3-18 01:47

人地係3甲醫院做護士唔係護工架!你比人做個d擺明 ...

咁以家亞博基本護理啲嘢邊個做呀?咪就係唔夠人做所以啲啊婆20日都無涼沖囉,喺無人手嘅情況下香港護士咪做啲較緊要嘅嘢。咁內地護士嚟到亞博後,咪幫手做啲以家唔夠人手做嘅基本護理工作囉。香港護士本身都唔夠人,佢哋以家都無人手做基本護理工作,加上以家仲要handover俾內地護士,咁仲點分身去做基本護理工作???以家最終目標係好smooth咁handover囉,為嘈而嘈

男爵府

哇,我想內地派醫護落來香港,
點都估唔到俾一個黑記同一張分配紙搞到咁肉酸,
本來預設的中港友好政治show,
變到越來越互相仇恨分化的政治風暴。
如果呢個係黑蛾同班yc想要的目的,
我覺得佢哋完美達成了。
第日阿爺要點對香港,希望呢班人都唔好怨,
你點對人的,以後人地就點對你。

首頁
23456...30

尾頁

跳至