自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

414928 發表於 22-4-17 23:33
只顧自己,不理他人死活是無人性的!

寵物貓狗,別人眼中可能如親人
親人可能染疫,去人道,覺得好有人性咩?
冷血啲人可能會,唔出奇!

侯爵府

414928 發表於 22-4-17 23:38
人不是已經要強制隔離嗎?

而家個病係人傳人,唔係動物傳人呀!
點樣危及人類?根本冇必要交出。
而且人係有能力自己照顧自己,有人權,同埋一定唔會被人道毀滅,但動物唔同,政府唔講清楚會點對待毛孩,就話唔交出要罰,如果最後會人道,係咪都要送佢去死,正常既主人都唔會交出。而你地呢d支持既人就會覺得咁就係好有人義道德?
仲有,大把人拒入隔離倉,有冇被罰坐監呢?大部分人都在家強制隔離,毛孩在家隔離咪得law。
其實有d支持既人,未必出於盡唔盡責任,而係根本唔鐘意動物。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

wln 發表於 22-4-17 23:38

寵物貓狗,別人眼中可能如親人

這個「親人」是主觀角度,病毒不會分你是什麼,如果政府有証據需要執行這個法例,係社會保障大前題下,因為一個人唔守法而令更多人死亡這就不冷血?如果你親人因為咁而去世你會覺得值?有些人冷血只用在別人身上,自己做了卻不會看見。

大宅

Elenalan 發表於 22-4-17 22:31
點解一定要「銷毀」? 可否參考深圳咁設立寵物方艙?
廣州都有類似寵物臨時暫託安置點!

呢個係德政,希望可以持續有效

深圳呢個寵物方艙值得推廣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

414928 發表於 22-4-17 23:50
這個「親人」是主觀角度,病毒不會分你是什麼,如果政府有証據需要執行這個法例,係社會保障大前題下,因 ...

正苦根本好做唔做啦,搞到天怒人怨,
搞死香港經濟仲唔夠,而家搞寵物。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

華妹妹 發表於 22-4-17 23:48
而且人係有能力自己照顧自己,有人 ...

不是倉鼠有可能傳人嗎?既然有傳播風險就要斷絕,唔支持的人永遠只站在自己立場看天下,這叫自私,大事大非上是要有取捨的,不過自私的人應該點都不會明白,因心中永遠只有自己。

禁止訪問

水晶宮

disneydisney88 發表於 22-4-17 23:53

呢個係德政,希望可以持續有效

所以政府應該要參考衛健委意見仲有國內其他省市寵物有效管理隔離治療措施,唔好重蹈上海覆轍!
現在確診數回落,社區隔離設施有空間,趁未到下次高峰應盡早籌劃寵物託管,及向市民清楚解釋措施和執法,而唔係強調修例去授權政府「銷毀」殘殺動物!

水晶宮

cecelc 發表於 22-4-17 23:58
正苦根本好做唔做啦,搞到天怒人怨,
搞死香港經濟仲唔夠,而家搞寵物。
...

近年最令市民明白一件事,就係反政府的人什麼都要反,所以政府除左學貪曾躺平什麼都不做外,其他都係會繼續反。

子爵府

2024年龍年勳章

華妹妹 發表於 22-4-17 23:48
而且人係有能力自己照顧自己,有人 ...

X2
非常認同
Life must go on

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

414928 發表於 22-4-18 00:03
近年最令市民明白一件事,就係反政府的人什麼都要反,所以政府除左學貪曾躺平什麼都不做外,其他都係會繼 ...

唔支持就話人反正苦
你夠膽話佢做得好?

搞寵物有意義?

子爵府

414928 發表於 22-4-17 22:53
有些人就係自私,自家寵物係家人,其他人生死與他無關,香港入質素下降立法真係唯一做法,當然我信好多人 ...

你仔女有肺炎,政府叫你交出來人道毀滅,你記得一定要交出來,你記住你今日講過,有法可依就變得好順暢~~

侯爵府

414928 發表於 22-4-17 23:58
不是倉鼠有可能傳人嗎?既然有傳播風險就要斷絕,唔支持的人永遠只站在自己立場看天下,這叫自私,大事大非 ...

其實你講黎講去都係講自私,關咩事呢?人係最自私,只會諗自己,唔會諗動物都有生存權利,乜而家有寵物傳人令其死亡咩?有幾多單呀?唔係話只為自己愛既寵物而不顧他人死活,而係而家係咪去到咁嚴重先?如果有一日,寵物真係傳染比人而令好多人死亡,相信到時無奈都會交出,但而家係咁到呢個地步?
唉!算啦,我愛動物,同你立場唔同,無必須再討論落去。

禁止訪問

水晶宮

cecelc 發表於 22-4-18 00:06
唔支持就話人反正苦
你夠膽話佢做得好?

做人要公道一點,做得好要讚做得唔好要罵,凡事一邊倒就沒說服力啦,今次我係支持政府立法,有問題嗎?

子爵府

414928 發表於 22-4-17 23:58
不是倉鼠有可能傳人嗎?既然有傳播風險就要斷絕,唔支持的人永遠只站在自己立場看天下,這叫自私,大事大非 ...

你父母中了,都有機會人傳人,記得到時交你父母出來,因為要切斷傳播風險,唔好做自私的人。

侯爵府

happyfarmlife 發表於 22-4-18 00:11
唔係反政府嘅人咩都要反,係盲撐反政府嘅人咩都會盲撐

啪埋佢父母,咁就唔自私啦!

伯爵府

回覆樓主:

以後仔女感染要唔要交埋去人道毀滅

水晶宮

小虎豬媽媽 發表於 22-4-18 00:08
你仔女有肺炎,政府叫你交出來人道毀滅,你記得一定要交出來,你記住你今日講過,有法可依就變得好順暢~~ ...

你在咀咒我仔女嗎?做人留言口德算為仔女積福啊!如果家人中左招當然要去隔離啦有什麼問題?政府話要將市民人道毀滅嗎?你應該識字吧!

水晶宮

414928 發表於 22-4-18 00:11
做人要公道一點,做得好要讚做得唔好要罵,凡事一邊倒就沒說服力啦,今次我係支持政府立法,有問題嗎?
...

今次咪就係做得唔好囉

首頁
23456...9

尾頁

跳至