自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

公爵府

mike89 發表於 22-4-24 23:04
可能本身好有

咪又係賣層樓過去咁囉
應該唔過千萬

公爵府

littlefunpig 發表於 22-4-24 23:13
呢度數親都會話落黎做高層嫁明星果啲
我都識啲落黎內地尖子
但有幾多個係咁?講比例都唔知有冇1成人

仲有 唔好講到香港過去嗰班有幾「專才」
人地當你係nothing
過到去咪又係做譚仔阿姐呢類無人做的工作
相對內地黎香港嗰班單程證
我又唔覺得佢地有幾「專才」及「高尚」
仲仲有 內地人非經專才黎香港
好多都係有學識
唔係你地講的山區姑娘
只係香港唔認人地學歴
識個係內地做大學教授的落到香港都揾唔到工
最後都係在家做FTM
不過你地班港人咪又係睇唔起佢地覺得人地無料到

公爵府

april2022 發表於 22-4-24 19:19
移民都好多野要準備 買樓賣樓搵學校交接工作等等
97移民潮都keep左十年 第五六年先到移民高鋒
今次移民潮先 ...

同意

公爵府

vivibabyvivi 發表於 22-4-25 00:58
其實唔使識人,你上IG就睇到好多野。去英國嗰班好多要買二手傢俬,買yellow label, 大部分時候自煮,要做 ...

洋房

littlefunpig 發表於 22-4-24 23:18
而家越嚟越多人賣樓帶錢走
走得多數土生土長有少少學歷經驗(先買到樓)
人才、錢財流失

香港沒落中咁你幾時走?

洋房

littlefunpig 發表於 22-4-24 23:13
呢度數親都會話落黎做高層嫁明星果啲
我都識啲落黎內地尖子
但有幾多個係咁?講比例都唔知有冇1成人

有冇睇地產新聞,山頂D獨立屋好多都係大陸人買

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 22-4-25 00:49
內地專才計劃(未計working visa)
每年有過萬人落黎
2019 年有14000 人

拎最高果年講,專才計劃03年先開始咋
睇下單程証黎果批幾早黎先啦
仲要拎差唔多最高果年黎講
又唔拎2020同2021黎講?有幾多人?

再睇下審批既條件更加得啖笑
一落黎有份工就叫專才囉,無工咪叫單程証

我諗大部分土生土長既香港都唔中意呢班
無乜付出過一落黎就拎福利拎公屋既大陸人
最主要原因不外乎落黎完全清零
大陸有資產銀行存款0申報食曬福利多的是
我諗排緊公屋既人感受更深

我唔係仇大陸,只係討厭一班黎佔便宜既人
不勞而獲、少勞多得,幾多本身大陸有樓走黎申請公屋做渡假屋,一見疫情嚴重就上去避疫
係咁輸入返病毒上大陸,真好笑
仲要嫌政府俾唔夠福利唔知有咩品

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

枸杞子 發表於 22-4-25 01:40
有冇睇地產新聞,山頂D獨立屋好多都係大陸人買

我無話無
不過都係果句睇比例囉
去下新起公屋
睇下講普通話既人多就知
香港有幾多成人口住公屋
有幾多人住山頂??

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

breadcheung 發表於 22-4-24 23:43
咁喺你識嘅人當中,去英國果班係咪無澳加果d咁有米?

又唔可以話無咁有米,最主要去澳加果d都本身有passport , 阿爺祖宗前人種樹,我身邊去uk都不乏高學歷高收入嘅

複式洋房

Ol0314 發表於 22-4-25 01:09
無錯 我無睇唔起移民的人
人各有志 悉隨尊便
但有事就返香港醫病

英國唔清楚,加拿大生活指數好高 ,1千呎apartment 最平要6百萬港紙,物價比香港貴,出街食個早餐$18-$20加元,不過我都見好多香港移民成日出街食好西(包括我). 以前我哋移民有資產審查,冇乜身家帶過嚟移民局唔會批你.呢家多咗救生艇計劃,門檻係低咗,但呢批來到生活難捱.啲樓好貴,租金都3千(萬8港紙),搵工就唔難,但多係服務性行業囉. 人工一定比香港少.不過咁,生活就真係一流.屋又大,生活無壓好寫意.一語道破係睇你個低有幾厚囉,同埋喜唔喜歡呢種生活.人工係比香港少,返學返工冇壓力,㕑房大煮飯好開心,出街娛樂大多免費,環境好靚,遊山玩水.近呢幾年好多香港人移民過來,呢家我行出街成日聽到廣東話.

翡翠宮

枸杞子 發表於 22-4-25 01:37
香港沒落中咁你幾時走?

又係呢句
有無第二句
我土生土長愛香港
對香港有感情
睇住香港由興盛至而家有感而發都唔得

又係既
有啲人既思維就係良x揀木而棲
一個地方覺得唔好就要走
唔係點會有幾百萬大陸人落黎

翡翠宮

Ol0314 發表於 22-4-25 01:20
仲有 唔好講到香港過去嗰班有幾「專才」
人地當你係nothing
過到去咪又係做譚仔阿姐呢類無人做的工作

無專但人地都要賣樓抬緊幾百萬去呢
大陸有幾多個要咁抬幾百萬黎買私樓呀?
兩手fing fing嫁個呀伯/港男拎身分證上公屋一條龍服務呀

翡翠宮

Natalie625 發表於 22-4-25 00:57
冇計,有D港男係香港娶唔到老婆 ,返內地娶

大把呢啲,9成都係
求其娶個,申請單程証,生仔等上公屋係方程式
拎完身分證就88

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 22-4-25 02:05
無專但人地都要賣樓抬緊幾百萬去呢
大陸有幾多個要咁抬幾百萬黎買私樓呀?
兩手fing fing嫁個呀伯/港男拎 ...

說得對

翡翠宮

Ol0314 發表於 22-4-24 23:03
又唔係個個大陸落黎都係咁
無左呢班新移民
譚仔無人做 掃街無人做

大陸班人拎完身分證
返上大陸住
有病都唔響大陸醫黎香港免費醫
走數多的是,無線都播過專輯啦

我暫時睇唔到呢班人返黎拎福利喎
你估姐,就算係,又點?
有佢地曾經交過稅,salary tax/ stamp duty
淨係買層樓交印花稅都幾10萬啦最少
班落黎拎福利既大陸人又交過咩稅
0付出咪又黎lam盡福利你又唔睇唔起?

複式洋房

tomobaby 發表於 22-4-25 02:00
英國唔清楚,加拿大生活指數好高 ,1千呎apartment 最平要6百萬港紙,物價比香港貴,出街食個早餐$18-$20加元, ...

想補充一句係: 移民唔係旅行,係好長遠嘅計劃.近幾年英國5+1,澳加救生艇,想講嘅係唔好人哋開咗大門就怕”唔去執輸”嘅心態. 移民唔係潮流,唔好人移你又移,諗清楚資金同嗰邊生活啱唔啱自己最重要.太衝動做錯決定等於跳進另一個地獄. 移民,要三思,唔係賣咗層樓攞住幾百萬就移民.語言能力,是否願意了解當地文化,關心當地事務,重新過跟香港完全唔同嘅生活,如果以上幾點只係空口講白話,那移民未必適合.移民並唔係一句”我肯捱乜都肯做”就執行李行得,有良好心理質素和充足儲備及周詳計劃才是要點.有人移民後過住世外桃源生活,有人慘淡收場執包袱回港,諗清楚先行動.移民唔係旅行,唔係潮流.

wcpcelia    發表於 22-4-27 10:07
巴士    發表於 22-4-26 14:55
auroresy    發表於 22-4-25 11:40
趙元嵩    發表於 22-4-25 02:42

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

adnap 發表於 22-4-25 01:13
小五

NO

大宅

brother4 發表於 22-4-24 19:23

估申請外國卡及一般放咗樓後,將D$轉為外幣,可走。。。 ...

依家香港暫時沒外匯管制,
都仲可以諗賣左層樓將d錢點樣轉或者點樣玩,
過多幾個月就真係唔知香港咩世界了

大宅

陸續有人走

大宅

littlefunpig 發表於 22-4-25 01:52
拎最高果年講,專才計劃03年先開始咋
睇下單程証黎果批幾早黎先啦
仲要拎差唔多最高果年黎講

公屋問題主要係老人家除大陸女人再結婚再離婚再生一兩個仔女再之後又要結婚又住公屋,
另一種係大陸女人貪好多港男中佬香港身份,黎假結婚住檔房,扮沒錢有仔女兩三個等上樓,其實就係呃人上公屋,一上左就將d錢搬哂番大陸,香港一個仙都沒,日日扮窮拎盡社會福利,
今朝早同下午睇到李家超去睇兩個基層家庭,
基本上就係一個女人帶幾個細路個種,
哎,香港就係班大陸女人搞到原本本地香港人上唔到樓住公屋,
咪民憤上升囉。
香港搞到今日天地,
日日150個單程證加假結婚搞到公屋單位被人用到盡額度。

首頁
23456...16

尾頁

跳至