自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

複式洋房

kalong 發表於 22-6-28 07:23
我見樓主話奶奶無出任何錢, 其實好正常, 唔明點解後生結婚會覺得奶奶會出錢
...

唔出錢唔係問題 但係過大禮連男家應該要買嘅嘢佢都不聞不問 娶新抱樣樣都漠不關心 淨係關心個仔會唔會同佢住

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Fishqqma 發表於 22-6-28 08:30
正常父母都係咁,收咗禮金將禮金買金器,咁點會叫冇收過呀?

樓主意思,係咪即是要額外一筆錢落袋,無回頭先叫禮金

男爵府

Fishqqma 發表於 22-6-28 08:14
無比禮金係你老公嘅問題!
三幾萬都拎唔出,唔係呀嘛!

同意!

比唔到3萬,咪比1,2萬囉⋯⋯

禮金沒有規定,一個數目㗎?

係對女家長輩一份心意嚟啫..

佢應該自己婚前同老公傾掂數先..

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

stagea 發表於 22-6-28 08:32

樓主意思,係咪即是要額外一筆錢落袋,無回頭先叫禮金 :hehe ...

佢阿媽可以唔用嚟買曬金器,
袋返少少咪得囉!
禮金就畀咗, 女家鍾意點樣用女家嘅事! 總之唔可以收咗話冇收!
我諗樓主意思係奶奶冇畀錢啫!

珊瑚宮

Serena.w 發表於 22-6-28 08:31
唔出錢唔係問題 但係過大禮連男家應該要買嘅嘢佢都不聞不問 娶新抱樣樣都漠不關心 淨係關心個仔會唔會同佢 ...

其實你自己都話結婚一切從簡,就唔好介意咁多喇! 你自己都擺到明唔鍾意奶奶,你有期望佢點樣對你呢? 事實上好多嘢都係雙向嘅!

yeung_ma    發表於 22-6-28 11:00

男爵府

Serena.w 發表於 22-6-28 02:41
奶奶同老爺已離婚 話說新婚 我同老公搬左出去住 但原本一開始老公打算想我同奶奶住 但基於奶奶好中意堆雜物 ...

你奶奶有公主病
要啲仔高度關注
明顯係呷醋
呢種關係冇得搞
佢已經當左你係敵人入侵者
一齊住只會更麻煩

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Fishqqma 發表於 22-6-28 08:35
袋返少少咪得囉!
禮金就畀咗, 女家鍾意點樣用女家嘅事! 總之唔可以收咗話 ...

即是禮金用嚟買哂樓主啲金器
結婚係兩個人既事
奶奶係無責任付款既
關奶奶咩事

珊瑚宮

stagea 發表於 22-6-28 08:37
即是禮金用嚟買哂樓主啲金器
結婚係兩個人既事
奶奶係無責任付款既

係囉!樓主袋曬啲金器,跟住就話女家冇收禮金!

琥珀宮

Fishqqma 發表於 22-6-28 08:38
係囉!樓主袋曬啲金器,跟住就話女家冇收禮金!

十幾萬買左既金器就自己袋,禮金就話無收過,咁就唔啱囉~

一切從簡就唔好介意奶奶過大禮買乜野嘞

複式洋房

Fishqqma 發表於 22-6-28 08:35
袋返少少咪得囉!
禮金就畀咗, 女家鍾意點樣用女家嘅事! 總之唔可以收咗話 ...

其實禮金啲錢都係我同我老公一齊儲嘅 結婚同買樓我都係有貢獻 冇洗過男家錢

珊瑚宮

Serena.w 發表於 22-6-28 08:40
其實禮金啲錢都係我同我老公一齊儲嘅 結婚同買樓我都係有貢獻 冇洗過男家錢
...

冇咪啱囉,點解要期望洗男家錢??
老人家嘅錢應該係畀佢哋退休用!
後生有能力,自己儲錢結婚,搞掂哂所有嘢,唔應該煩老人家!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

又同我講 如果我吾同佢住 如果以後生bb,佢吾會幫我湊小朋 ...

你地結婚點解覺得99要出錢出力至系理所當然?你咪唔好見你99,但做仔既一個月返去1-2日其實都唔過分。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Serena.w 發表於 22-6-28 08:31
唔出錢唔係問題 但係過大禮連男家應該要買嘅嘢佢都不聞不問 娶新抱樣樣都漠不關心 淨係關心個仔會唔會同佢 ...

我阿媽同奶奶商量,一切從簡,越講越簡,好似用利是代替,印象中無咩買過嘢。既然我都好想簡,就唔理佢地咁多。

珊瑚宮

stagea 發表於 22-6-28 08:40
十幾萬買左既金器就自己袋,禮金就話無收過,咁就唔啱囉~

一切從簡就唔好介意奶奶過大禮買乜野嘞 :wahah ...

所以人有時係好矛盾!

一邊話從簡,一邊就對人哋(男家)有要求!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 22-6-28 07:43
搞掂同C6關係,才好生

結咗婚還要返去過夜

自己阿媽受落,個仔返黎瞓,又陪住佢,不知幾開心,我成日覺得呢D人點解要結婚?

象牙宮

奶奶同老爺已離婚 話說新婚 我同老公搬左出去住 但原本一開始老公打算想我同奶奶住 但基於奶奶好中意堆雜物 ...

婆媳關係是多少千年。

有冇試過同奶奶嘈大交?

婆媳關係變好5大招
https://www.sundaymore.com/fun/%E5%A9%86%E5%AA%B3%E9%97%9C%E4%BF%82%E8%AE%8A%E5%A5%BD-%E8%99%95%E7%90%86%E8%A7%A3%E6%B1%BA-%E8%89%AF%E5%A5%BD-839132/

好好認識她,像是她的興趣、喜歡或討厭的東西等等,這樣往後相處起來就更容易了,而當你去了解和發現她的優點時,請不要吝嗇於讚美對方。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

我好感恩我媽媽係一個隨和嘅奶奶
而我弟婦係一個一級棒嘅女仔
原本我細佬同弟婦已經搬左出去自己住
上年佢地再買左個大啲嘅單位
主動邀請我爸媽,即佢老爺奶奶一齊住
一家人最緊要互相配合同包容

但每個家庭都有佢嘅難處
有時相處唔到都唔可以夾硬黎
但最緊要唔好自我中心
例如你結婚奶奶唔幫手其實無問題
唔應該拎出黎埋怨

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

佢得一老自住,想有仔陪伴好正常,我 99 成家好多人,老爺健在,佢都想 c6 成日陪住佢,日日都有打電話比 c6。
如果佢期望個仔一個月住兩晚,我覺得可以接受,獨居老人,固然要關心,喺安全嘅角度,都要時不時探訪,無論大家關係點都好。你唔去,c6 都應該去。

琥珀宮

Fishqqma 發表於 22-6-28 08:44
所以人有時係好矛盾!

一邊話從簡,一邊就對人哋(男家)有要求!

根本就係要人無條件幫自己為首!
正常既人又點會諗老人家要贊助自己單結婚大事,應該一早自己plan好洗幾錢,何必要男家作任何付費

除非真係好有錢,富豪又唔同,要人哋付出前,都要睇自己有幾多斤兩。

珊瑚宮

jeannietsui 發表於 22-6-28 08:46
我好感恩我媽媽係一個隨和嘅奶奶
而我弟婦係一個一級棒嘅女仔
原本我細佬同弟婦已經搬左出去自己住

樓主連住附近都唔想!!

首頁
23456...20

尾頁

跳至