自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小氣嘅就要表現小氣、“要以和為貴”就要表現“要以和為貴”,有果句講果句,同HR friend咪唔駛講表現lor,岩曬開口問果個,免耗大家時間。問果個可能就係以“要以和為貴”為唯一準則,公司文化係咁,唔好講咩專唔專業,因根本無專業,見工時可以要面試者等2-30分鐘考驗,甚至cctv觀察。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

回覆:唔會答呢條假設性問題
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

野原美冴 發表於 22-8-28 09:34
答D:佢唔適合在本公司任職, 但可能在其他公司有較好發展。

事實上我遇過一個下屬, 由另一部門轉到我旗下, ...

exception not the rule

子爵府

alicewtw 發表於 22-8-28 12:31
我覺得HR只應該講員工職位、最後薪金等非主觀性資料,唔應該回答對員工評價等問題,好唔專業!
...

X 2 點解除咗hr 咁多人一齊討論呢個reference check? 知唔知咩係保密原則?

公爵府

親子王國15週年勳章

問呢條問題的人好有問題lo

大宅

莫失莫忘 發表於 22-8-28 09:12
事後有新公司打嚟做reference check問你有機會唔會再請番佢,你會點答:

A. 都會既 (都想嗰位員工快啲搵 ...

新公司打黎會交比高層聽電話?

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

大姑娘 發表於 22-8-28 12:36
A

自己公司覺得佢唔理想啫。可能當事人已經努力改變咗? 而新公司既職責/工種,要求同自己公司都唔同。 ...

咁搵工果位當初係咪應該積陰德呢?將份工做到咁,人地回答 reference check 講既係事實,又唔係大話,呢個係前員工自己種下既果..........不是嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

D, 如果唔係同一個職位,佢態度唔差嘅會請

伯爵府

我會答,只會回答客觀性嘅問題,即人工title ,再唔再請係主觀性問題不會回答

一個人做得好唔好都好講佢同間公司緣份夠唔夠,我有舊同事係我而家間公司離開咗,走嘅時候都唔開心,最後去咗其他公司做CFO , 咪一樣撈得起,佢係唔好新公司好快知,真係唔需要舊公司講

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

B

珍珠宮

回覆樓主:

前同事指定的那個人才有資格作答

珍珠宮

Become 發表於 22-8-28 12:59
同我有仇 c
普通 b
幾fd a

珍珠宮

greenpea 發表於 22-8-28 15:01
咁搵工果位當初係咪應該積陰德呢?將份工做到咁,人地回答 reference check 講既係事實,又唔係大話,呢 ...

希望佢唔會遇到你。有時職位錯配令佢未能發揮。

咁你記得要積陰德啦!

男爵府

想生BB熱投

以前公司有一個女仔學歷高但係經驗好少,不過個樣好靚所以公司啲客好鍾意佢,佢就成日以為老細冇佢唔得,成日請假去旅行,仲有一請請幾個禮拜,佢叫老細比佢no paid leave, 老細唔肯佢都唔理,之後佢好高調請假去見工,然後話間大公司請左佢,叫老細等reference check, 之後老細將佢成日請假啲嘢話俾間大公司聽,跟住間大公司話俾個女仔聽而家個老細話你成日請假,所以佢哋要再作考慮,然後女仔返去我哋公司度發爛渣,不過聽講最後嗰間大公司都請咗佢,但係兩年之後個女仔就同我哋啲舊同事講話佢移民英國之後就冇做。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

OCTBB 發表於 22-8-28 10:41
其實你唔需要擔心係唔係斷人衣食,唔需要將佢搵唔搵工既責任加於自己,你只係將佢當時既工作狀況如實表達 ...

咪係,否則下一間公司就變成受害者,咁咪無辜辜,個HR 仲成為大罪人添

珍珠宮

回覆樓主:

b,我做reference check好多公司都講明唔comment

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

除非真係非常非常非常差,
又或涉及刑事案,
否則都會答 B 無可奉告
人會變,俾個機會佢

子爵府

唔comments,證明佢真係響度做過算

男爵府

畀面勳章

莫失莫忘 發表於 22-8-28 11:50
人地問將來會唔會請番佢,基本上答案係yes or no, 冇得答一般。

人地問close ended question,都唔一定要yes or no,可以答其他野,佢又唔係你僱主又唔係interview你,無必要跟住人地個套路答。
唔想答咪只係證實佢係度做過,其他咪話係私隱問題唔可以向第三方透露/唔答假設性問題帶過去咪算,你唔答人地都耐你唔何,又無責任一定要答。
佢再追問咪反問佢:「岩我公司用都唔代表岩你公司,兩間公司架構唔同業務唔同,點答?你第一日做HR?」

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

假設性問題一律 no comment
只會 verify 客觀嘅資料如入職日期或職位之類

自己都係打工,要有同理心
好多人好多時都要睇際遇
公司文化或者辦公室政治下都見到唔少人被犧牲
既然舊同事唔夾走咗嘅,咪留條後路俾人囉
試用期嘅出現就係要嚟俾新員工同公司相方磨合夾吓,係平等的
所以,我唔認為係害咗間新公司

首頁

尾頁