自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

再咁落去香港無可能再係金融中心/一線城市,無晒競爭力,無晒吸引力。
大眾書局優?良品卓悦crostini戲院等連鎖店相繼结業,仲有好多小店……行走尖沙咀銅鑼灣一帶已面目全非。
一係班官奶共,一係全部患有妄想症,再大胆些的假設係上頭想拖垮香港帶起其他城市,究竟要衰到點樣你班官才知市民有幾慘。
由七成接種到九成,二針變三針,7+7到3+4,日日撩鼻,又安心又通行證,我通通跟足但我都開始覺得好煩,無回報的,政府仍然封。

男爵府

iloverene 發表於 22-9-14 23:37
再咁落去香港無可能再係金融中心/一線城市,無晒競爭力,無晒吸引力。
大眾書局優?良品卓悦crostini戲院 ...

仲有呢d垃圾議員輔助 我都好後悔上次選舉選左個唔掂既出黎

子爵府

唔係細路 發表於 22-9-14 23:46
仲有呢d垃圾議員輔助 我都好後悔上次選舉選左個唔掂既出黎

唔使後悔,好快應該無得選,或一人選舉自動當選㗎啦

大宅

專貴議員千挑細選出來的, 當然不會和香港市民一般見識!要緊跟國策, 配合國家大局, 小小香港要為國犧牲感到無上光榮呀!

男爵府

為擦鞋,討厭
完全無視香港前途

公爵府

親子王國15週年勳章

cheung2013 發表於 22-9-14 23:51

唔使後悔,好快應該無得選,或一人選舉自動當選㗎啦

嚟緊都冇得揀啦,全部忠誠的廢物

伯爵府

牛年勳章

amycheung08 發表於 22-9-13 13:09
建議尊貴的議員捐人工幫忙受封關影響生活的市民

同意

侯爵府

中港城信德成功清0

疫下客運碼頭商場淪鬼域 商店假日營業「只有職員冇晒客」

原文網址: 疫下客運碼頭商場淪鬼域 商店假日營業「只有職員冇晒客」 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/814105

男爵府

ilovebb2019 發表於 22-9-13 15:11
尊貴的議員們出完trip返港係咪免隔離咖?

出trip 係免費隔離

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 22-9-15 07:08
出trip 係免費隔離

就算要比幾千蚊隔離又有乜所謂,佢哋個個月袋成8皮幾,都未計其他福利,hea下hea下又幾個月容乜易四年過去呢

大宅

陳議員哩番說話真係完美演繹難聽過粗口,展現佢智慧的下線,真係當香港人係傻嘅,以為而家香港人仲會被病毒恐懼論嚇倒?大佬,唔躺平點撤銷防疫限制?唔撤銷點複常啊?病毒永遠唔消失ga。唔通叫香港人永續口罩防疫,永續疫苗通行證,永續隔離檢疫咩?

男爵府

nervousmichelle 發表於 22-9-15 07:48
陳議員哩番說話真係完美演繹難聽過粗口,展現佢智慧的下線,真係當香港人係傻嘅,以為而家香港人仲會被病毒 ...

我信有,好多退休長者只會睇電視接收資訊,邊會識上網周圍睇野

大宅

唔係細路 發表於 22-9-15 07:51
我信有,好多退休長者只會睇電視接收資訊,邊會識上網周圍睇野

可能有D長者都希望延續防疫。聽聞有不少長者每日去問政府攞檢測包,唔係自己用,而係攞去賣。有讀書小朋友嘅家庭而家焗住要日日做檢測,先有買快測嘅需求。

珍珠宮

nervousmichelle 發表於 22-9-15 07:59
可能有D長者都希望延續防疫。聽聞有不少長者每日去問政府攞檢測包,唔係自己用,而係攞去賣。有讀書小朋友 ...

仲有新加坡

侯爵府

大公一報, 誰與爭鋒

立法會衞生事務委員會副主席陳凱欣則指,全世界對外防疫政策主要有三條路:一是香港現時要求所有人境者有隔離期,在隔離期內篩出患者,避免進入社區;二是新加坡等地要求入境者必須接種指定疫苗劑量,再加上本地接種率高,能大大降低病毒傳入後患上重症和死亡的風險,防止醫療系統「爆煲」。

第三種是日本和內地現行做法,以應用程式追蹤入境者的行蹤。日本的防疫政策以追蹤為本,現時入境者需要報旅行團,向政府預先提供行程,出發前可先下載MySOS應用程式填耍第一個留宿地點、疫苗證明等資料方便過關,到達後再下載三個應用程式,OSSMA用來追蹤入境者位置,Skype用於與防疫人員視訊通話,COCOA則用來追蹤密切接觸者。

陳凱欣強調,無論是現在討論的「0+7」還是日本、新加坡的做法,「唔係乜都唔做」,三個防疫取態始終要有一個明確方向前進,「如果決定新加坡一樣全民打針,就要設定疫苗接種率達到某個程度;如果參考日本和內地,就要使用一個有追蹤功能的程式」。

原文網址: 通關|11月倘變0+7 政界:最遲9月底應拍板 旅界支持設追蹤功能 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article ... utm_medium=referral

大宅

oiyau2005 發表於 22-9-15 01:12
嚟緊都冇得揀啦,全部忠誠的廢物

我地依家只可以揀留低或者離開. 不過遲些都唔知仲有冇得揀.

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-9-15 08:22
大公一報, 誰與爭鋒

立法會衞生事務委員會副主席陳凱欣則指,全世界對外防疫政策主要有三條路:一 ...

幾百萬人已經中招,中招當1-2針唔好計漏

張竹君指出,當局在2月及3月得知有百多萬宗感染,但估計感染數字可能達到400萬至500萬;當人流增多,社交活動增加,其餘200萬至300萬人始終有機會感染。

侯爵府

ernbe 發表於 22-9-15 08:29
幾百萬人已經中招,中招當1-2針唔好計漏

張竹君指出,當局在2月及3月得知有百多萬宗感染,但估計感染數字 ...
政府要破釜沉舟解除戶外口罩令, 增強社會免疫屏障, 才可避免冬天再次收緊入境隔離措施

男爵府

大公一報, 誰與爭鋒

立法會衞生事務委員會副主席陳凱欣則指,全世界對外防疫政策主要有三條路:一 ...

又改口風?

珍珠宮

大公一報, 誰與爭鋒

日本就快會取消追蹤,再有世紀疫症會重用

13/9
Japan to Retire COVID-19 Contact Tracing App

The Japanese government will retire its COVID-19 contact tracing smartphone app, in line with the end of detailed reporting on all COVID-19 cases in the country, digital transformation minister Taro Kono said Tuesday.

The government will later announce a schedule to halt the functions of the COCOA app, as well as other details of the decision, the minister said.

As the app has had a spate of glitches, such as a failure to notify users about their close contact with infected people, Kono told a press conference, "We have to fully review problems to use lessons in the next pandemic."

首頁

尾頁

跳至