時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Casperjunior 發表於 22-10-25 14:25
建議大家多看外國新聞報導,比較客觀,
在美國和英國的朋友都說印度小朋友讀書叻, IT 人才多, 好多大公司 CEO ...

對,印度人是叻

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Casperjunior 發表於 22-10-25 14:25
在美國和英國的朋友都說印度小朋友讀書叻, IT 人才多, 好多大公司 CEO ...

香港人真係常歧視印度人?
我細路幼稚園時,老師好多都係印度人。唔覺歧視佢地呀。

珍珠宮

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 22-10-25 10:29
估唔到真系比佢當選,英國居然淪落到要比印度人管治,印度一直都唔妥中國,佢作為非白人首相,一定更加反華 ...

咩叫淪落到俾印度人管呀?唔好咁種族歧視啦,你都係有色人種嚟㗎

而且辛偉成係喺英國出世㗎

你知唔知約翰信唔係喺英國出世?佢喺美國出世㗎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

woodpecker 發表於 22-10-25 15:41

咩叫淪落到俾印度人管呀?唔好咁種族歧視啦,你都係有 ...

其實系你自己歧視人地先會甘講

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 22-10-25 09:46
乜佢哋有擔心㗎咩?
我識嘅BNOERS覺得,5+1之後,無論發生咩事都可以入英籍㗎喎
...
咁就好啦!祝佢哋世世代代都留在鼓油國度

侯爵府

Onlok 發表於 22-10-25 15:33

香港人真係常歧視印度人?

印象中近十年南亞人在香港作奸犯科很多
就算正經找到份送外賣的工作,揸電單車時都係亂嚟,包括衝燈、衝斑馬綫、在行人路行駛等等

香港報紙上寫的"南亞",是指那些國家?

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 22-10-25 13:17
但辛太住在英國, 相信其兒女也在英國需她照顧,

如她不是離開英國長住他國,

純粹估,辛太好似係印度籍,有冇入籍英國就唔知喇。雖然佢有住英國,但tax resident有啲規定例如每年住滿幾多個月,有冇物業之類啩

相信佢地咁有錢,實係問哂tax accountant計過哂冇違規

至於兩個女,咁新首相係英國籍有俾稅,估計係計落爸爸個名下所以可以攞英國福利,唔係計落阿媽度?

珍珠宮

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 22-10-25 15:45
其實系你自己歧視人地你先會甘講。

我睇唔過眼人講 "淪落到俾印度人管"

竟然可以被你屈成我先係種族歧視?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

woodpecker 發表於 22-10-25 15:57
我睇唔過眼人講 "淪落到俾印度人管"

竟然可以被你屈成我先係種族歧視?

如果我話某大家族生意淪落到比外姓人接管,請問外姓人是否被歧視了?邊個字有歧視到外姓人?

其實因為你自己骨子裡歧視印度人先會覺得人地系歧視,點都好,無興趣同個甘既人講咩歧視問題,你當我都系歧視印度人啦,你贏!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

印度人計數好叻架, 算到盡, 點會睇少佢地
放下自在

大宅

bks2014 發表於 22-10-25 15:48
印象中近十年南亞人在香港作奸犯科很多
就算正經找到份送外賣的工作,揸電單車時都係亂嚟,包括衝燈、衝斑 ...

南亞 包括印度,巴基斯坦,斯里蘭卡,尼泊爾 等等

珍珠宮

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 22-10-25 16:12
如果我話某大家族生意淪落到比外姓人接管,請問外姓人是否被歧視了?邊個字有歧視到外姓人?其實因為你自 ...

辛偉成係喺英國出世㗎!你見佢膚色唔係白人就話佢係外人!

如果我歧視印度人我又點會回覆你果個話: 英國"淪落到"俾印度人管,點會幫佢地出頭呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一位聽眾致電倫敦LBC廣播電台,指辛偉誠「不像約翰信般愛英格蘭」,又指辛偉誠在大部份人眼中甚至不是英國人,引起爭議。
主持人米什卡則指,辛偉誠是英國公民,在當地出生、讀書,曾持有美國綠卡,但已在擔任財相期間放棄,她又反問聽眾「你知道約翰遜是在美國紐約出生嗎?」
「我認為你本質上是一個種族主義者,你和其他保守黨成員這樣想的話絕對是令人『著迷』。」她又指「Jerry,在這裏的真正問題,是否辛偉誠的啡膚色,然後你不信服他擔任國家高層?」不少網民讚許米什卡的表現。

https://www.hk01.com/即時國際/828784/電台聽眾質疑辛偉誠-甚至不是英國人-主持人回應獲讚

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

首頁

尾頁

跳至