自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

Jasmine-4711 發表於 22-10-29 18:03
政府津貼咁多學費、在大學及醫院
訓練醫生、護士、醫療專業學生多年.
如有了幾年公院的工作經驗都走去私家 ...

9成都扮野扮有醫得,博讀到,我舉脚贊成要綁起碼3-5年。

大宅

回覆樓主:

原來施政報告諮詢真喺有啲用,之前我有提出這點

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 22-10-29 18:03
政府津貼咁多學費、在大學及醫院
訓練醫生、護士、醫療專業學生多年.
如有了幾年公院的工作經驗都走去私家 ...

為錢多
當年土木/金融一樣

大宅

虎到金來勳章

Adiezz 發表於 22-10-29 19:24
盧局長指出了原因就係醫護離開去私營,工作公營壓力加大了,更辛苦,所以就更多人想離開,造成惡性循環
如 ...

呀局長真係好大權力喎,成件事本末倒置,香港公營醫療待遇差,工作辛苦人人都知,唔去改善問題,反而賴落因太多人辭職去私家,要強制綁住人,而家唔去解決問題,反而去解決帶黎問題既人,啲人唔走(走唔到)咪冇問題囉~咁既處事手法真係難得!
有人提到政府資助SSSDP唔止nursing有資助,的確呀,仲有物理治療、design、工程、商業、電腦、精算、園藝、化驗,係咪政府有資助過都一定要做夠年期?仲有ERB果啲呢?好多人當興趣班咁返兩三個月唔洗錢又有津貼,點解又唔強制佢地讀完一定要做野?

子爵府

早就應該咁,應該起碼兩三年
心盲最可怕。

珍珠宮

好呀
依家走的醫護好多十年年資以上
一於綁夠20年

局長星期一提出修例就攪掂
乜嘢問題都解決晒

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

所有資助學位畢業生都應該為市民服務幾年, 之後才可以去私人機構。否則, 為何針對醫護職業?

伯爵府

遇見晨曦 發表於 22-10-30 08:27
呀局長真係好大權力喎,成件事本末倒置,香港公營醫療待遇差,工作辛苦人人都知,唔去改善問題,反而賴落 ...

政府唔比你走就係唔比你走, 有乜最多咪修例

唔滿意咪唔好做醫護囉

水晶宮

天才
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

回覆樓主:

我見啲ngo 過來training既學生都要指定ngo簽約2-3,做完先自由身自已揀醫院見工。所以我覺得係好。

大宅

虎到金來勳章

qpalzm 發表於 22-10-30 08:43
政府唔比你走就係唔比你走, 有乜最多咪修例

唔滿意咪唔好做醫護囉

萬大事都可以修例解決,唔俾辭職,唔俾移民,個個要做到65歲退休咁以後就冇醫療人手問題啦!
順便修例埋外藉傭工黎到香港要強制做夠10年先俾辭職或轉僱主,話晒都俾左咁多中介酒店隔離費,佢做冇兩個月話要走我咪好冇保障?!修例應該要一視同仁,好多外傭係黎香港照顧老人家的,算半個護理員啦。

男爵府

回覆樓主:

一直政府冇正視依個問題.即係好似公屋要輪候十年八年,房屋署D人會覺得係咁架啦,等得就等,依家到醫護問題,醫管局D人係會話一直係咁㗎啦,相關部門就唔會去解決,等市民話政府做唔到野,咁咪越來越反政府law。到政府話引入專材,D本地醫護又要話識英文,即係針對內地人材,自己唔幫手,又話唔夠人手,又阿支阿左。分明搞分化。
咁依加都係硏究防醫護流失=截流,引入專才=開源。都係諗緊方法!

大宅

虎到金來勳章

tutik 發表於 22-10-30 08:56
我見啲ngo 過來training既學生都要指定ngo簽約2-3,做完先自由身自已揀醫院見工。所以我覺得係好。
...

醫管局同社署都有津貼護士學校(唔洗學費/退還所有已繳學費),但畢業後要去指定機構做滿2年,呢個措施不嬲都有,不過我覺得作用不大,因為一拎左護士牌賠5萬已經可以解決。
而家醫院走果班唔係新入行,好多都5~10年經驗,政府應該諗方法留住佢地,唔係夾硬修例綁住佢地。

男爵府

遇見晨曦 發表於 22-10-30 08:27
呀局長真係好大權力喎,成件事本末倒置,香港公營醫療待遇差,工作辛苦人人都知,唔去改善問題,反而賴落 ...

所以所有政府受資助嘅人,唔該全部立例去管制!真係估唔到咁多人嘅思想往後退

伯爵府

熊豆沙 發表於 22-10-30 07:59

唔係好夠喎, 局長咁講:

"醫衛局長盧寵茂昨稱近年見到有醫生取得專科資格便離職,愈來愈多醫生於40或50歲便離開,籲年輕醫生效法前輩做到退休服務巿民"

係咪應該綁到50歲後?

大宅

qpalzm 發表於 22-10-30 09:41
唔係好夠喎, 局長咁講:

"醫衛局長盧寵茂昨稱近年見到有醫生取得專科資格便離職,愈來愈多醫生於40或50歲 ...

喺就好,等啲真係想做醫生嘅人諗清諗楚先好讀

大宅

年年都有學護醫生畢業,最唔夠的是有經驗的。又去私家做,又去第個國家做!應該要簽夠四十年,到退休!為人民服務

伯爵府

Adiezz 發表於 22-10-29 14:20
【Now新聞台】醫務衞生局局長盧寵茂指,公營醫療人手流失嚴重,正研究強制醫護人員要服務一定年期才能離開 ...

用咁多納稅人啲錢train咗佢哋出嚟,應該起碼強制三年啦!

伯爵府

熊豆沙 發表於 22-10-30 09:50
喺就好,等啲真係想做醫生嘅人諗清諗楚先好讀

綁到50歲後, 即時DSE狀元個個揀晒第二科

伯爵府

熊豆沙 發表於 22-10-30 07:59

應該啦,納罪人資助了幾百萬,讀完即刻移民/去私家

首頁
23456...11

尾頁

跳至