自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

相信酒精亦有相當影響,興奮狀態加上腳步不穩

子爵府

Irene1121 發表於 22-10-30 12:13
謝謝你,首爾真係好多斜陂
我仔今年有一個學期,在首爾返學要爬上爬落

多謝提醒!
我女best fd 係韓國exchange ,佢尋晚都有同同學去個度玩,好彩佢見越嚟越多人,就同同學走先,避開一劫

男爵府

snoopy 發表於 22-10-30 13:56
多謝提醒!
我女best fd 係韓國exchange ,佢尋晚都有同同學去個度玩,好彩佢見越嚟越多人,就同同學走先 ...

真係好彩
香港仔女過去首爾exchange,必去梨泰院吃飯

疫情後唔使戴罩慶祝
所以後生仔女更加興奮
唉,樂極生悲
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

花花大姐 發表於 22-10-30 13:33
TG 有人講話先有50人突然心肺停頓(同時),我聽後感覺好唔妥,會唔會有人刻意製造意外
...

呢D吹水多, 你自己諗下
有乜人可以係10萬人入面, 有能力察覺到同一時間有50人心肺停頓

天朗氣清

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

花花大姐 發表於 22-10-30 13:33
TG 有人講話先有50人突然心肺停頓(同時),我聽後感覺好唔妥,會唔會有人刻意製造意外
...
50人同一時間, 邊有可能同時

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tinlong22 發表於 22-10-30 14:07
有乜人可以係10萬人入面, 有能力察覺到同一時間有50人心肺停頓
...

心臟停頓只係狀態,未有醫生certify所以只交代狀態
放下自在

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Irene1121 發表於 22-10-30 11:53
我出此Post,係想大家及叮囑仔女
*少去人多(尤其慶祝)
*喺當時不要忘形(要有警覺性)

thanks for sharing

琥珀宮

回覆樓主:

雖未經歷過人叠人,但93年嘅蘭桂芳事件係電視上都睇到,飲咗酒後人多,一個跣係地就人浪般扲上嚟,識人當時係現場救人,叠到6個人,救到出嚟成個人係發紫,救唔番。

到今日,咩倒數、長洲搶包山與飄飾遊行等,冇去過,以前尖沙咀睇煙花人塞哂令我恐懼,應該係有人群恐懼症,呢點敏感令我感受到安全感。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Irene1121 發表於 22-10-30 12:02
活了幾十年,人生中
1993年蘭桂坊人踩人,係我最接近死亡的事件
我爭D死亡,當時我雙腳離地

真系幸運。其實93年個晚我行返屋企途中(個時住中環)經過蘭桂坊有諗過去睇睇。然後都系有d攰,放棄左。之冇耐後聽到救護車既聲,以為少事。第二日睇新聞先知道自己逃過一劫 ,所以人多既地方都系可免則免

公爵府

2023年兔年勳章

93年事發當日,自己收工行去地鐵站,離事發地點好近,有同事想去湊熱鬧,自己因為OT完太倦,對飲酒吹水無興趣,所以婉拒回家休息。
第二天知道事情發生都非常震驚!

祝福樓主你身體健康!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Strawberrys 發表於 22-10-30 14:35
93年事發當日,自己收工行去地鐵站,離事發地點好近,有同事想去湊熱鬧,自己因為OT完太倦,對飲酒吹水無興 ...

你同事有無去呀?

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-10-30 14:07
...

我估我地呢邊收到消息時,果邊已急救緊

公爵府

2023年兔年勳章

saladhk 發表於 22-10-30 14:45
你同事有無去呀?

同事們最後無事

saladhk    發表於 22-10-31 02:16
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老翻太太 發表於 22-10-30 14:46
我估我地呢邊收到消息時,果邊已急救緊

如果話急救緊個陣, 發現有50人心跳停頓就好正常
而唔係有50人行行下突然心跳停頓
兩件事黎
天朗氣清

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Strawberrys 發表於 22-10-30 14:50
同事們最後無事

珍珠宮

SandyKL 發表於 22-10-30 14:19
雖未經歷過人叠人,但93年嘅蘭桂芳事件係電視上都睇到,飲咗酒後人多,一個跣係地就人浪般扲上嚟,識人當時 ...
我都未經歷過,但因為蘭桂坊事件令我好驚多人環境,行花市都有啲驚。
以前有個中學同學當年喺蘭桂坊,佢好彩有人及時拉佢出嚟,只係傷咗肋骨。

伯爵府

回覆樓主:

以前大時大節都係蘭桂坊,1993都唔例外,但當晚好多人好迫,大家都意興闌珊提早離開,無耐就睇新聞知出事。自此少咗去,去到就想返個件事

男爵府

SandyKL 發表於 22-10-30 14:19
雖未經歷過人叠人,但93年嘅蘭桂芳事件係電視上都睇到,飲咗酒後人多,一個跣係地就人浪般扲上嚟,識人當時 ...

蘭桂坊事件之後,人群恐懼症係其二
第一我最驚反而係:缺氧恐懼感

室內有冇充足空氣?或者空氣流通?
我會好易察覺到

男爵府

leng1999 發表於 22-10-30 14:22
真系幸運。其實93年個晚我行返屋企途中(個時住中環)經過蘭桂坊有諗過去睇睇。然後都系有d攰,放棄左。之 ...

我哋嗰晚成班人坐小巴去我屋企
途中我哋唔知咁慘
仲講緊好多人暈低喺地下
返到屋企企睇新聞先知道好多人死咗
頓時呆咗唔識反應

第2日我小腿全部黑瘀哂好痛
新聞又不停Loop住
之後就開始有創傷後遺症

男爵府

Strawberrys 發表於 22-10-30 14:35
93年事發當日,自己收工行去地鐵站,離事發地點好近,有同事想去湊熱鬧,自己因為OT完太倦,對飲酒吹水無興 ...

昨晚之前其實都平復咗廿幾年冇乜事
我幾十年大大小小嘅創傷症
其實搞到有D神經質
不過今日見到啲數字
係好罕有地開舖
紓懷一下之外
最想係溫提下大家

首頁
23456...8

尾頁

跳至