自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

某車仔面,無論口感味道都同我細個成日食的車仔檔一樣,第一次食好意外,好似返左去小時候咁,可惜係王店

水晶宮

rose-mag 發表於 23-1-6 07:28
老外有所謂comfort food,中文譯安慰食物或舒適食物都不夠貼切,應該係一款食物當你感到難過、開心、攰、興 ...

餐蛋米

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

燒賣

男爵府

rose-mag 發表於 23-1-7 05:52
講起煎鯪魚餅,我媽拿手正菜係饟鯪魚,可惜呢度買唔到新鮮鯪魚,更加冇人識起皮留肉,只好買D魚漿加少少豬 ...

我屋企通常係街市買一條條起左骨嘅鯪魚,然後剪片再挆碎再打成魚膠,好少就咁買現成鯪魚肉食。
我自己懶就會買現成

淡而無味

男爵府

回覆樓主:

我仲諗到有一樣comfort food ,就係:湯水。試過去外國去得長,有時真係好想有啖湯水,有一次忍唔住就咁滾個薯仔蕃茄湯(淨係得呢啲買到),一飲即刻舒服哂。
淡而無味

複式洋房

老外有所謂comfort food,中文譯安慰食物或舒適食物都不夠貼切,應該係一款食物當你感到難過、開心、攰、興 ...

侯爵府

回覆樓主:

薯片

大宅

雲吞麵,牛腩麵,生菜魚肉

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

薯片丶朱古力

公爵府

回覆樓主:

三哥

男爵府

回覆樓主:

酸辣小鍋米線
食完個個人好開心

男爵府

2024年龍年勳章

阿媽煲熱辣辣雞腳湯、細個同爸媽食大排檔,什燴炒麵、京都骨、骨髓三仙、鴨腿湯飯,夜市煎餃子、雞翼尖。食嘅其實係親情。 (年齡暴露系列)

珍珠宮

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Sadness 發表於 23-1-7 03:00
我屋企通常係街市買一條條起左骨嘅鯪魚,然後剪片再挆碎再打成魚膠,好少就咁買現成鯪魚肉食。
我自己懶就 ...

我媽以前都係買鯪魚,魚檔會幫手去皮,D骨我媽會斬開一段段,煎香嚟食,或者加豆腐芫茜滾湯,魚肉我媽都係剁爛饟番入去個魚皮度,之後煎一煎香再燴番個汁上面,通常我媽都會再買多少少鯪魚肉,佢話唔夠饟到條魚皮肥肥厚厚,有時加少少半肥瘦豬肉就更香更實淨。不過我呢度冇新鮮劏好鯪魚賣,所謂魚肉都應該唔係鯪魚打成,因為撻/攪好耐至起膠,所以我會加豬肉蝦肉落去煎魚餅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

一人之下 發表於 23-1-7 03:45
薯片

我有時都會發神經買包薯片自己食,不過屋企有薯片開咗後會好快冇晒,屋企果幾個簡直係蝗蟲嚟,咩零食都唔會放得多過一星期,特別係薯片、朱古力呢D。買一包6盒維他命,仔女三日同我消滅咗,有D零食買完返屋企,我連個包裝袋都未見過就已經俾人食完入埋垃圾筒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

rose-mag 發表於 23-1-9 04:23
我有時都會發神經買包薯片自己食,不過屋企有薯片開咗後會好快冇晒,屋企果幾個簡直係蝗蟲嚟,咩零食都唔 ...

所以我有時會收埋包薯片喺啲細路搵唔到的地方,等佢地瞓晒我自己一個人食,好減壓

大宅

白切雞或海南雞,滑滑雞肉加薑蔥蓉超正

大宅

好味嘅朱古力、茶樓點心、西多士、海南雞飯

大宅

naicha 發表於 23-1-6 14:17
梳乎厘pancake

呢個正

珍珠宮

所有港式食品如雲吞麵、波羅油、奶茶、茶樓點心… 以前係外國最掛住呢啲…
另外就係童年回憶.. 緬甸魚湯粉、撈麵..

首頁

尾頁

跳至