自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

PonyoBB 發表於 23-5-13 23:34
係平架,不過種類同香港唔同,沙律菜、香草、西蘭花紅蘿蔔薯仔為主(菜心要去唐人街而且貴),牛扒係比香港 ...

以牛嘅質素, 我响香港買都吾會㨂英國入口嘅, 基本買西班牙、美國澳洲呢啲; 真係連巴西都靚過啲英國入口牛肉, 加上價錢吾係抵!

侯爵府

2024年龍年勳章

Fishqqma 發表於 23-5-14 09:01
我朋友係你double.

我個bno 移英朋友話啲水電都貴, 我話其他嘢平咪拉番平均囉!

各地生活都有利有弊, 佢安居開心就好!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

okgoodla 發表於 23-5-14 11:05
我個bno 移英朋友話啲水電都貴, 我話其他嘢平咪拉番平均囉!

各地生活都有利有弊, 佢安居開心就好!

我幾個朋友都BNO visa, 自己煮同HK差不多!hk要平好平,$20, 3斤菜。$20, 12個燈!

珊瑚宮

wongchingching 發表於 23-5-14 09:51
我三人住三房,12 月至4月,每月電煤250-280 磅。已經慳住用,每日只開4 -6 小時全屋1/3 暖氣。水費每月67 ...

我朋友都話要平要 侯住D黃label!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

當地超市真係好多野都平, 但有啲都唔平

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

chanti 發表於 23-5-14 08:37
錯哂、香港人真係被假資訊冼哂腦。4房detached house 電+gas才大約£160 /month . 香港暑假開冷氣交電費都 ...

咁要睇係邊區喎!你講嘅£160/month 係邊區呀?

侯爵府

Fishqqma 發表於 23-5-14 11:15
我幾個朋友都BNO visa, 自己煮同HK差不多!hk要平好平,$20, 3斤菜。$20, 12個燈!
...

其實香港好多地方都唔貴,我公司近灣仔街市,雖然係灣仔區,但啲菜都係$10斤左右,肉同其他地方相差唔遠。我媽成日搭車去楊屋道街市買魚同海鮮,佢來回$4, 話荃灣買嘢好平

香港係勝在有選擇。好似我媽咁日日煮都可以好平。好似我唔like煮飯,好多人請工人,再唔係叫外賣又得,餐餐出街食其實都唔係好貴,又多選擇,日日食台越泰中西唔同口味都可以一星期唔重覆

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

桑梓 發表於 23-5-14 01:01
好認同你講教育果句!係英國,只有7%私立中小學校,但係入讀英國Top 10 大學嘅學生裡面,就有超過6成係來 ...

英國教育真係一D都唔平,私立中小學就算day school 都要成二千英鎊一年,一般家庭比你讀大學都唔易負擔,local 學生都一萬鎊學費一年,加上住宿舍及生活費平極都要一萬,正常家庭應該唔係個個負擔到廿萬港幣一年。

大宅

Ononluk 發表於 23-5-13 21:33
上網都大約check 到啦,好過喺度問。

https://www.sainsburys.co.uk/gol-ui/groceries/fruit-and-vegetabl ...

但水果質素好高 超市的提子和桃非常好味

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

manfatcentre 發表於 23-5-14 07:41
英國電媒係貴到恐佈,屋细交幾千也常事。

暫時都有政府補貼,house 平均£2xx一個月,5間房,住咗5、6個學生,唔算細屋。apartment 電費比 house 平,電費主要係暖氣消耗。

大宅

回覆 okgoodla 的帖子

冇錯,每個地方都有好同唔好嘅地方,好難直接比較

水晶宮

tsewong 發表於 23-5-14 08:54
有㗎,但都要考慮實際問題,我小朋友讀小六,離大學畢業仲有成10年。我同c6遲生,我都就來入5了,一家三口 ...

飛密 d 無問題啦~ 仲有 6299 support

水晶宮

Jasmine-4711 發表於 23-5-14 09:45
每個城市能源收費不同,
例如倫敦價同北方小填怎可相比

佢個數字似係平均數,參考吓囉~

水晶宮

tsewong 發表於 23-5-14 12:00
其實香港好多地方都唔貴,我公司近灣仔街市,雖然係灣仔區,但啲菜都係$10斤左右,肉同其他地方相差唔遠。 ...

楊屋道街市真係好平,唔近專程過去,除咗交通費仲有時間成本。
香港地方細,多選擇,真係好方便嘅~

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實想問呢個問題好耐:英國食物平,你係咪想移民去?英國食物貴,你係咪會暗寸BNOers抵死

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

joeyccc 發表於 23-5-14 00:51
英國人認為有MORRISONS的區一般都差極有限, 因為超市的對象主要是收入比較高的群體, 不過有一些食物M記經 ...

以我留意到計,我覺得Morrison肉海鮮蔬果係貴,仲有只有佢有賣嘅急凍食品都比其他超市所賣其他牌子貴,但一般超市都有嘅貨價錢就差唔多。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

701003 發表於 23-5-14 02:06
係呀,好抵㗎!不要問只要信

我同事全家已移英,佢做多一年都退休過佢。佢成日都話果邊啲嘢平……我話咪又係果幾樣。菜芯,芥蘭,波菠,豆苗,通菜呢……佢每次去英國都帶幾支蠔油返去。
不過地方大又平係真嘅。每樣都唔同。好難比較。最緊要自己生活得開心

珊瑚宮

Onlok 發表於 23-5-14 12:48
我同事全家已移英,佢做多一年都退休過佢。佢成日都話果邊啲嘢平……我話咪又係果幾樣。菜芯,芥蘭,波菠 ...

唐人菜都好貴㗎!

已刪除用户

已刪除用户

首頁
23456...9

尾頁

跳至