自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

伯爵府

當時應該睇多個醫生比意見

伯爵府

當時應該睇多個醫生比意見

子爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 11:59
伍富X真係-個庸醫,話說我個仔之前爆牙,係政府排咗好耐都未輪到佢,於是見網上有人介紹就去咗睇佢,睇完 ...

想問一下系唔係公務員先可以排政府箍牙?以前我仔牙科保健有一隻牙無生,另一隻牙180度擰轉左,牙保醫生都唔肯寫紙去菲臘牙科,話等佢出齊恆齒再睇睇。出齊都上中學都無牙保。到高中出去私家箍牙都無牙醫可以搞得惦隻牙,話要去專科先得

男爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 12:19
即係話如果呢個伍醫生當初幫我個仔做擴闊牙床,咁佢今日就唔需要剝牙。呢個係政府醫生講嘅。因為我同政府 ...
唔係每個矯齒牙醫都會做擴闊牙床的...
我仔7年前因多生齒問題要搵矯齒牙醫處理
當年我上網睇咗好多資料
知道小朋友唔想脫牙的話
就要襯發育前擴濶牙床
(男仔約10/11歲前,女仔再早D)
我係主動提出唔脫牙,直接問會否做擴闊牙床的
頭2個矯齒牙醫都話唔會咁做
估計我唔問,佢唔會講擴闊牙床呢一點
最後我搵到銅鑼灣某牙醫會做
開始咗每次覆診要山長水遠由屯門去銅鑼灣之路
因我仔副牙好多嘢要搞,維持咗接近5年

公爵府

ychan^ 發表於 23-5-16 13:00
想問一下系唔係公務員先可以排政府箍牙?以前我仔牙科保健有一隻牙無生,另一隻牙180度擰轉左,牙保醫生都 ...
我仔都係小只牙,你最後點搞?係箍牙?

侯爵府

chingnc 發表於 23-5-16 12:38
醫生好少comment 其他醫生做法,仲要政府醫生

贊成, 依個政府牙醫有D野.

子爵府

加菲貓3 發表於 23-5-16 13:02
我仔都係小只牙,你最後點搞?係箍牙?

我仔牙疏唔駛剝牙去箍牙,只系迫齊啲牙。現在還有隻牙擰轉180隔離有個窿位。但如果要植牙就要先搞惦隻擰轉牙先得。可能要開刀,我仔唔肯搞

加菲貓3    發表於 23-5-16 13:31

子爵府

樓主,你現在問多一個牙醫,可能聽到的又會不同

rainbow000    發表於 23-5-16 14:24

別墅

bbc2018 發表於 23-5-16 12:37
就算細個可以擴大牙床,可以擴到夠位不用剝4隻?

個政府牙醫話如果擴闊牙床,係佢嘅情況係完全可以做到,因為佢只係得一隻爆牙,所以爭嘅位係好少,但而家因為牙床已生實,結果就要剝四隻牙。

男爵府

ychan^ 發表於 23-5-16 13:00
想問一下系唔係公務員先可以排政府箍牙?以前我仔牙科保健有一隻牙無生,另一隻牙180度擰轉左,牙保醫生都 ...

不用牙保寫紙的,可上菲臘牙科網頁睇吓而家收新症方法,自己約期
為咗慳錢,當年我有帶阿仔去菲臘牙科睇症
不過佢話我仔case太複習,唔適合作學習/實習教材,唔收我仔個症

男爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 11:59
伍富X真係-個庸醫,話說我個仔之前爆牙,係政府排咗好耐都未輪到佢,於是見網上有人介紹就去咗睇佢,睇完 ...

樓主開全名好易收信..(emoji)(emoji)

水晶宮

cupid0627 發表於 23-5-16 12:26
話說回頭,我當年都剝了四隻牙,都沒大問題.(不知當年是否沒擴牙床做法,其實我也沒聽過)
我明你感受,近年我仔 ...
我女箍牙都剝咗4隻牙, 好多人都係咁做.
而且樓主個仔一等就等咗五年, 牙醫都未必估到要等五年咁耐.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

你仔5年來冇睇過牙醫, 冇每年洗牙檢查牙齒? 5年前個牙醫咁講啫, 你都要每年去檢查一下生長進度架, 會唔會大安左D?

別墅

jyjy1684825 發表於 23-5-16 13:02
贊成, 依個政府牙醫有D野.

其實個牙醫冇common伍醫生嘅做法啱定唔啱,佢只係話正常嘅情況下會有呢啲建議。

禁止訪問

琥珀宮

野原美冴 發表於 23-5-16 12:12
睇開d, 而家d人貪靚, 專登剝走部份大牙去瘦面

如果擴寬牙床, 塊面腮骨都應該變大, 無而家面尖尖 ...

其實碌四隻牙去cool好普遍,真的不要太介意,好多時碌牙去cool,面型仲靚。碌果四隻牙,係唔影響咀嚼能力。
我囡好細未出晒恆齒已開始cool,出完恆齒都係要碌四隻去cool,而家咪靚晒。我自己都係,cool完成個面型都靚咗,直頭係整容feel。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女又係嚴重哨牙,政府牙保叫我地自己出去搵私家,牙保醫生叫我早啲去做唔好等,朋友介紹一個專科醫生,我女舊年10月開始帶儀器,帶咗大概半年已經回覆正常水平,牙醫叫再帶多三個月固定佢

我女情況專科都係叫早啲做,襯佢未發育,仲可以靠儀器,呢個牙醫好好

水晶宮

回覆樓主:

箍牙通常要剝4隻牙係好正常既事,但醫生建議12-13歲才箍牙,一來牙齒都穩定下來,而且他自己也能處理牙齒.的清理,叫你幾年後去,你又五年後才去,又係咪太遲呢?我相信擴大牙骹一定比剝牙更不普遍和辛苦吧!

子爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:13
個政府牙醫話如果擴闊牙床,係佢嘅情況係完全可以做到,因為佢只係得一隻爆牙,所以爭嘅位係好少,但而家 ...

如果得一隻爆牙,似乎不嚴重,你考慮一下是否值得剝四隻牙
剝完牙,咀會變細.我都是早兩年我仔箍牙時牙醫說時我才知道.男仔口大食四方,口細唔係幾好睇.
我和阿仔是用同一牙醫,當年我剝牙時醫生無講會咀細.
當年,我和細佬分別剝牙箍牙,我媽話,就係覺得我和細佬咀都好細.一直到兩年前,我們才知道原因
我覺得你現在問一問second opinion好d

男爵府

mom06 發表於 23-5-16 12:47
我地去睇第一個專科嘅時候, 話可以擴闊牙床, 需時要九個月. 我問佢到時係咪一定可以唔使剝4隻牙 佢話50 50 ...
我仔去睇時,醫生都話遲了點
早1~2年做擴闊會較好,而家係50 50
但我唔想阿仔無端端無咗4隻真牙
所以寧願用多1年時間&用多1萬去試
醫生有清楚講明有可能唔得
最後我仔唔駛脫牙

首頁
23456...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊