自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mizuho 發表於 23-5-30 07:46
讀大學唔係單單睇學費,周邊學習環境,學生、教授、工作機會都要整體考慮。
值唔值得去外國就一定要考慮讀 ...

我看餸食飯。

如我仔女有本事考到咩咩特區外地教育之類獎學金,我會好鼓勵佢哋去外國名牌大學神科讀架。

否則本地三大搵錢科而我仔女讀到,仲有得借錢畢業後才慢慢還,呢個福利用到我點解不用?

外國月亮不一定圓。大把讀完返來都係做普通文職,有啲更因為自恃浸過咸水,覺得高人一等而成為包伏,高不成低不就都好多。

最緊要自己人間清醒者。大把事後中伏係度呻,早知一早叫父母拿外國讀書筆錢去供多間樓好過啦。

珍珠宮

讀大學唔係單單睇學費,周邊學習環境,學生、教授、工作機會都要整體考慮。

阿囡想讀獸醫,澳洲呢科求學環境一定好過香港,返來又不用考牌,所以如阿囡最後決定讀,就算貴用起碼3百萬,我哋都會支持佢追求自己理想。就算讀其他科,我哋亦一樣會支持

外國求學可以訓練佢獨立能力,擴闊眼界,結交唔同國家文化背景朋友,自己雖然當年英國求學時間短,但係改變自己和對之後影響卻很深遠

無論中學去留學,還是大學才去,或者只係讀碩士等,都可以根據自己情況,好好考慮和安排!

最緊要有遠見!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

esmehouse 發表於 23-5-30 03:21
有一班人已經失咗預算啦,去到先至知原來要比國際生學費,攪到有大學都冇得讀
...

其實就算比Local學生學費110萬都唔平,邊有甘岩住起大學附近,所以要另加住宿生活點費都要15萬,加埋都25萬一年,當然,如果比國際學生學費文科要比多10-20萬,理科要比多15-25萬。

水晶宮

princesscupcake 發表於 23-5-30 03:33
畢業後預計幾多年回本?

我自己細個都係中學已經去外國讀書,在外國七年,大學畢業後一年就結婚生仔,我父母從來冇想過回本,我亦唔洗養佢哋,返到香港第一層樓(西半山)都係佢哋比首期,我細佬都係。所以我兩個仔去外國讀書都係好自然嘅事,亦都冇想過回本。(我老公都係中學/大學在外國留學)

伯爵府

bbc2018 發表於 23-5-30 08:13
阿囡想讀獸醫,澳洲呢科求學環境一定好過香港,返來又不用考牌,所以如阿囡最後決定讀,就算貴用起碼3百萬 ...

其實要好睇子女性格,如果佢本身唔係外向既人,去到外國亦唔會識到外國朋友,當年我仔去英國讀大學,識到既都係香港朋友,就算係英國同學都係點頭之交,理想同現實係兩回事
想訓練一下佢獨立照顧自己,點知返到屋企都係一樣,冇變過
除非係好細個已經去外國讀書,否則都好難有改變

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

每個人都有自己條路,對我嚟講,外國留學無論工作、個人成長、人生態度,都有好深遠影響。

珍珠宮

RT 發表於 23-5-30 08:31
其實要好睇子女性格,如果佢本身唔係外向既人,去到外國亦唔會識到外國朋友,當年我仔去英國讀大學,識到 ...

呢啲係你仔情況

我自己當年去英國讀MBA, 一個香港同學都無

朋友個女中六剛去英國一年,已經成日在宿舍煮食

侯爵府

yauchuchu 發表於 23-5-30 07:14
預得幾百萬海外留學既
點需要計幾多年回本

見幾個親戚仔女喺外國大學畢業番香港都揾唔到食, 所以都會諗吓使唔使去最貴英國,定係其他平少少嘅國家......

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Bnoer 放棄香港高薪厚職
可能唔止

水晶宮

其實要好睇子女性格,如果佢本身唔係外向既人,去到外國亦唔會識到外國朋友,當年我仔去英國讀大學,識到 ...

自己小朋友有咩特質,做阿媽點會唔了解?適合其他人唔一定適合自己小朋友,送得佢出去,都有考慮過。
成果唔一定同預期一樣,唔試過又點知,生命本來就充滿不確定性,每個決定,都係基於嗰一刻條件考慮。
又唔係一送出去就唔可以返嚟,阿仔朋友同佢一齊出發,讀咗幾個月適應唔到,而家返咗香港讀。

水晶宮

princesscupcake 發表於 23-5-30 08:41
見幾個親戚仔女喺外國大學畢業番香港都揾唔到食, 所以都會諗吓使唔使去最貴英國,定係其他平少少嘅國家... ...

親戚仔女嘅路,同你仔女唔一樣,每個人都有自己特質,考慮返自己仔女適唔適合,佢自己又有幾想去英國讀。
我覺得佢自己想去,比較重要,動力大好多,唔係阿媽要佢去。

珍珠宮

非常同意好睇小朋友性格去選擇,可能女會好啲。我自己大學選擇出去,亦選擇華人比較少嘅學校,剛剛開始比較辛苦但適應幾個月就OK。一年後暑假回香港,家人親戚都覺得煥然一新,咩家務都一腳踢

珍珠宮

好在你仔大學才去,性格太內向,如初中去,可能唔適應,已一早嚇怕。我識得一個朋友個仔,性格比較內向,中二去英國,讀咗幾個月已經返香港讀

幾時留學,真係要根據自己仔女情況決定,選校亦重要。

琥珀宮

llmom 發表於 23-5-30 08:30
我自己細個都係中學已經去外國讀書,在外國七年,大學畢業後一年就結婚生仔,我父母從來冇想過回本,我亦 ...

連子女係邊度求學及讀邊科,都話要講求回本既父母,好心就咪生啦

琥珀宮

trenycebaby 發表於 23-5-29 15:52
即係點,喺到讀到form 6 跟住過去讀form 7?

香港讀完form 6,也可以DSE成績申請英國大學,一般學科也是三年就畢業

男爵府

cattz288 發表於 23-5-29 23:22
所以有班人就諗住用5+1過去比仔女讀大學可以平d,但讀普通中學係咪咁易考入勁u?
...

學費有吾同?

男爵府

bbc2018 發表於 23-5-30 09:01
好在你仔大學才去,性格太內向,如初中去,可能唔適應,已一早嚇怕。我識得一個朋友個仔,性格比較內向, ...

點解幾個月就走

珍珠宮

princesscupcake 發表於 23-5-30 08:41
見幾個親戚仔女喺外國大學畢業番香港都揾唔到食, 所以都會諗吓使唔使去最貴英國,定係其他平少少嘅國家... ...

人人際遇不同
我都有親戚仔女返香港搵唔到工
但兩個不約而同地同返大學同學結婚了
粗俗地講,一個嫁得好、一個娶得好
親戚自己都笑笑口同我地講,都叫回本丫
仔女下半世唔算好愁
親戚自己錢顧返自己就可以了

侯爵府

Astra00 發表於 23-5-30 06:44
我晨早知外國讀書勁貴。其實仔女如果係香港讀到,香港出生,一年大學學費42100元。抵到極。

我會留錢比仔 ...

你咁計就會比人話
「連子女係邊度求學及讀邊科,都話要講求回本既父母,好心就咪生啦……」

現在環球經濟都唔理想,我唔係好似其他人咁有好多個三佰萬流動資產,唔係話唔回本就唔比小朋友去讀,但會考量吓係咪一定要英國,預計吓畢業後會點 ... ...

水晶宮

princesscupcake 發表於 23-5-30 09:28
你咁計就會比人話
「連子女係邊度求學及讀邊科,都話要講求回本既父母,好心就咪生啦……」
我唔係話回唔 ...

可以去美國,不過更貴

首頁

尾頁

跳至