自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Bibibut 發表於 23-5-29 20:27
我個年齡應該同樓主差不多,工作的地方都有年輕的,有老的,有時佢地講果D野,自己真係吾認識的,咪聽下囉 ...

考慮到家務問題, 我全屋都是密閉式, 全部係門, 無層板㗎, 電器全嵌入式, 只2-3件常用的是見光的, 廚具全入櫃收藏, 沒有架. 應用則用, 可免則免. 很少雜物. 雜物少, 人也醒神D.

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

Giant 發表於 23-5-29 16:40
響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...

因為他們是我的屋企人最親嘅人,為佢哋付出,佢哋開心係最大回報。
工作是揾錢,同事啱傾就傾,最重要月尾份糧。
祝生活愉快

大宅

回覆樓主:

阿Q精神~

伯爵府

接受命運安排,在狹縫中自己找樂子

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

試下星期六唔做清潔放自己假

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

可以透過訓練,練習正向。搵吓「正向心理學」嘅書/課程。

水晶宮

響家庭:角色就係工作,每日放工煮飯食飯洗碗,星期六做清潔,星期日就買定下星期晚餐嘅餸;響家中我絕少發 ...

搵興趣,畫畫,樂器,編織。。。。。

水晶宮

2024年龍年勳章

你都開過唔少帖關於呢樣嘢, 其他JM開解的開解, 提議的提議, 鼓勵的鼓勵, 對你似乎冇咩大作用. 你亦冇乜點樣回覆大家. 你的負面, 來自你沒有了"自我", 你覺得在家庭的付出(金錢+勞力), 當成是理所當然, 是為人作嫁衣裳, 相反家人很少注意到你的"存在", 你亦好少為自己找樂趣, 比如放假, 自己一個人去享受一個早餐, 享受一下比人serve的感覺, 你冇動力去愛家人, 因為你都沒先愛自己. 至於職場, 我雖然是個半職媽媽, 同你也差不多, 因為少出去"蒲". 假日活動軌跡亦都是自己社區, 加上年紀, 沒有多大活力出去旺區跟人迫, 寧願留返在家上網. 我留意到你的簽名檔寫的一段文字, 想必你是盡了最大的努力做好媽媽的角色., 但如果過於忽略自己身心的需要, 到頭來都是自己吃虧., 不要將令自己快樂的方法交給其他人, 甚至至親., 自己的快樂自己負責., 我不知道你為何在家很少說話, 是因為工作累了,回到家所以想靜下, 還是其他原因. 你可不必回覆, 日子還長哩, 怎樣過以後的日子, 你是可以選擇的. (有JM開帖說, 努力不是最重要, 選擇才是最重要, 純以標題來說, 用在你身上都算適合).

互勉之.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Rita 發表於 23-5-30 14:55
你都開過唔少帖關於呢樣嘢, 其他JM開解的開解, 提議的提議, 鼓勵的鼓勵, 對你似乎冇咩大作用. 你亦冇乜點樣 ...

多謝妳。
因我本身冇朋友,家人亦唔會明白,只會覺得我製造麻煩,換來的就是責備;所以每次灰到頂唔順時就會又上嚟呻吓,睇大家嘅開解、提議和鼓勵,我都知大家睇都睇到厭、講都講到口臭,但,睇完回帖個人又真係會舒服少少 (係咪好自私呢?) 心情會由深灰變成灰,甚至淺灰,繼而又待輪迴到深灰。

我之所以唔回帖,就係唔想對別人的提議下下唱反調,對方嘅善意換嚟我嘅包拗頸,都會有點難受罷。

試過上興趣班,真係開心架,又有同學仔傾吓計,但基於學費都唔平(已是報工聯會課程),小數怕長計,真係一個經濟負擔,唔可以長久咁報。

至於有JM提意睇精神科,就更加貴,又係經濟考慮。

我以前係一個鍾意躝街嘅人,除非病咗,否則隻期就一個人躝街,行商場、去到邊食到邊,好enjoy;但外子對此極為不滿,覺得我成日唔黐家,小則黑口黑面,大則單單打打,我都懶得嘈,所以決定戒躝街;用咗兩年時間,由當初心癢癢想出街,繼而只會去超市、街市,到而家直頭連超市都唔想去,真係要上貨先拖住不願的腳步行入超市...
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

我都好多野擔心,好負面
我成日都想好似我的朋友咁開心

珍珠宮

回覆樓主:

我同你差不多,有時真係心態,唔想煮就唔煮,買外賣,唔想清潔就唔好做,不要迫自己太辛苦。
搵一日放自己假,放工去鬆鬆

伯爵府

需要放空,擺工
乜都唔做。

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

如果真係無朋友陪
試下join Physical, 而家月費好平
一星期揾2-3日唔煮晚飯
放工去做下gym, 行下跑步機
睇下YouTube 聽下歌
沖個涼 fu 下mask
refresh 下才回家

水晶宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 23-5-30 16:42
多謝妳。
因我本身冇朋友,家人亦唔會明白,只會覺得我製造麻煩,換來的就是責備;所以每次灰到頂唔順時就 ...

see ! 呢度好多會員好關心你,大多數的提議,都係建議你行開下,離開一下,抖抖氣,差差電,再返去果個令你灰的地方。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

Weekend 做少D,出去行吓商場、離島、或者平平地上深圳玩半日

子爵府

jyjy1684825 發表於 23-5-30 11:20
考慮到家務問題, 我全屋都是密閉式, 全部係門, 無層板㗎, 電器全嵌入式, 只2-3件常用的是見光的, 廚具全入 ...

我本身斷捨離
想將來間屋再簡潔些
請問電器全嵌入式是什麼意思?

子爵府

先試下在家做運動
運動會釋放安多芬,快樂荷爾蒙

大宅

Horsebbj 發表於 23-5-29 17:01
仲有, 你的生存不是為了他人而活, 對自己好些,不枉此生

大宅

回覆樓主:

今日同屋企人講定下星期三唔煮飯你地自己出去食

用一個禮拜時間諗下星期三自己想食咩
有咩係好耐無食又好想食

下星期三 收工搭程船 放鬆下心情 望下個海景 自己去K11行下 喺海邊發個吽豆 食杯雪糕 再自己食一餐好味嘅 無謂嘢唔好諗 好好享受一下同自己獨處嘅時間 感受下自己

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊