自由講場

跳至

首頁
23456...28

尾頁

大宅

見咁密但交情一般?
我會除3戶

男爵府

c1224 發表於 23-6-2 16:05
請問大家,幾個家庭一齊食飯(3家人)關係屬於中間,大約1個月會見一次聚餐,我有一個仔15歲,其中一個朋友 ...

家庭聚餐, 一般都以家庭去除.

珍珠宮

畀面勳章

計人頭
小學以下唔計,中學以上就開始計

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一般交情,而且小朋友有番咁大,應該係計人頭嘅…

如果好熟,就以家庭計。

其實係你C6朋友定你?男人好多時面子問題,唔會say No

男爵府

我撐你樓主! 我覺得其他兩個FAMILY搵你地苯啦, 其中一個家庭仲有3個青春期仔女, 好意思除3計, 呢家直情係你們補貼佢地食呢餐飯!

我都遇過咁既情形, 我個係女, 幼稚園年紀, 胃口唔大, 但我D朋友仔女係青少年, 兼個個都兩人個仔女, 又大食又狂叫汽水, 以後唔再同佢地食飯, 以免條氣唔順!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

爽爽 發表於 23-6-2 16:34
我以前,大家姐一家5口,二家姐一家4口,我未結婚得1口,媽唔計,分三戶。
到依家,大家姐仔女大晒,得兩口 ...

你俾人搵咁耐笨唔出聲
好明顯人地就搵人笨就得
俾人搵笨就唔得
你唔出聲就蝕
一係你講返以前1個都照除囉

珍珠宮

畀面勳章

四月媽 發表於 23-6-2 14:49
見咁密但交情一般?
我會除3戶

我都甘諗
我好fd都要三四個月先食一次飯

伯爵府

虎到金來勳章

如果我一家4口人哋2公婆我會主動話計人頭數,有班朋友從來都話唔計我啲仔女因為識左好多年由細睇到佢哋大,但我會好識做如果慶祝生日我會買蛋糕酒水唔會入公數.
亦有啲朋友2-3歲都計人頭數其實冇咩所謂食得開心咪有下次,唔喜歡咪冇下次囉.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

侯爵府

c1224 發表於 23-6-2 16:17
其實真係好一般,中中哋,又唔係差,但唔係好friend
一個月約一次飯局我覺得算妁熟了, 不過仔女已咁大個我都覺得按人頭好d, 可惜人多個2個家庭唔出聲, 仲開聲話按家庭計。
所以唯有少d約佢地吧。

珍珠宮

c1224 發表於 23-6-2 16:45
就係一直叫嘢食,其實檯面仲有好多食物,中途我有講:仲咁多嘢,不如食咗先。有個朋友老公話:難得開心,想 ...
同朋友食飯唔會計到咁足,
俾多咗嘅錢咪當請小朋友食餐好.

其實一家唔知一家事,
朋友聚會, 有個朋友出親嚟食飯都搏命食,
後來喺其他朋友口中先知佢呢幾年唔係咁好境,
見有餐好嘅可能會食得興奮咗.
知道之後,
間中都會約呢個朋友食吓飯,
通常我都會話今次我嘅, 下次你嘅,
大家食得舒服又開心.

應該慶幸自己有能力請朋友食飯.
........................

如果你嗰兩位同事本身都唔熟,
你又介意夾錢覺得蝕,
不如唔約咪大家開心呢.

珊瑚宮

通常計三家人朋友話應該計人頭我當時反應五到我3個,朋友3個(提出)另外個朋友4個之後我有佢出就計人頭數

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

去食自助餐算啦,足個人計

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

c1224 發表於 23-6-2 16:22
就係3個仔女過個話按3戶計

3個仔女果個唔識做,應該主動話除人頭,難聽d佢揾人笨。

子爵府

親人以家庭計,朋友當小朋友小學時都以家庭計,上中學後計人頭啦

子爵府

親人以家庭計,朋友當小朋友小學時都以家庭計,上中學後計人頭啦

子爵府

如果好耐見一次就算
個個月都係咁我就唔會食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小朋友幾歲就話無所謂啫,但十幾歲嘅细路牛高馬大真係好似黑洞咁!當大可以食好多 5個人食飯同3個人食飯可以差好遠!人頭計3800 ÷ 12= 316.67 @
5人家庭= 1583.33
4人家庭= 1266.67
3人家庭= 950

數係咁計,5人家庭最着數比少一個,4人家庭level! 至蝕你嗰家! 下次提出用人頭除! 或考慮人頭計嘅食店如‘’家嫂‘’ 呢D包飲品嘅食店,起碼自己條氣順D! 或考慮聚餐以外嘅活動! 唔係自己小氣,但擺明係你一家蝕,如果你家唔出聲基本上無人會講

stagea    發表於 23-6-2 17:06

伯爵府

請問大家,幾個家庭一齊食飯(3家人)關係屬於中間,大約1個月會見一次聚餐,我有一個仔15歲,其中一個朋友 ...

你地一家比多左差不多3百元,其實個差額都多,仲要個個月食一餐算密,當呢個比例計,1年多3千6,都唔算少,下次再去,你出聲話計人頭比啦!

伯爵府

如果真係食得多而我又係三孩家庭
又明知對方只係一孩
我都會計人頭 避免佔人著數
(仲要都青少年階段都算大食)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

所有孩子都十幾歲, 應該以人頭計

首頁
23456...28

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊