自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

伯爵府

onon1022 發表於 23-6-4 21:37
從來無諗過將來老左要靠仔女養,發生呢件事之後真係好好為自己將來老左打算,自己辛辛苦苦返工真係留番自己 ...

反叛期真係難搞,我記得我細個就無咩反叛期都算乖,反而啊哥同家姐就好勁,試過同我媽打起上黎,仲要掟爛個電飯煲。跟住啊嬤仲要護住啊哥,我覺得哩D都係細個寵返黎。

公爵府

angelfan07 發表於 23-6-4 21:55
如果係我,就同佢講,係佢老豆撞d佢d野!我好心幫你執番,唔關我事!夠膽就去鬧爸爸,唔好搵我出氣!!

...

叫佢只要夠膽做,就可以走去鬧阿爸,都幾好喎呢種教法

男爵府

cecelc 發表於 23-6-4 21:55
親生仔不如近身錢
自己享受下勿放太多資源係子女度
以為女會比較貼心孝順

你不如叫人唔好生 咩年代?
孝順仔女大多係父母資源下成長 資源不只是金錢
人力物力愛要平衡

回樓主一句:青春期自小要儲存夠信任和愛才可順利渡邊 不是小朋友發一下情緒就放棄

別墅

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

meowmeow34 發表於 23-6-4 22:57
樓主, 你啱! 互相尊重係好基本嘅嘢, 你個女真係有點過份, 講真, 為咁小嘅事( 仲要唔係錯事喎 )對父 ...

子爵府

onon1022 發表於 23-6-4 23:25
個心到而家都係唔舒服,我唔想講下笑就比件事就咁過去,好想佢將心比心,企係人地角度諗下,我做阿媽係唔易 ...

你話你個女好鍾意入你間房,瞓你張床,其實同你感情都唔錯,可能知你平時最錫佢,你同佢感情最好,佢不期然會將所有唔滿意嘅情緒發洩喺你身上, 但今次顯然真係失控咗,過份咗。
中三,十五歲半個大人,有自尊心同面子加上荷爾蒙分泌, 所以死口唔認錯, 又冇落台階。 退一步諗,你係佢阿媽, 起碼做多佢20幾年人,修為高過佢,就包容佢一次,主動同佢講一句嘢,再平心靜氣講返阿媽點解咁嬲,問下佢係咪因為知道你係全世界最錫佢嘅人所以佢先至將所有情緒發洩喺你身上,咁樣係對媽媽唔公平,再動之以情,講底線。
我都有對青春期嘅仔女, 我明白嗰種心碎嘅感覺, 而家要當佢哋大人

珍珠宮

回覆樓主:

受荷爾蒙影響青春期黑面頂兩句可接受
擲野又粗口自制能力差
呢類大個未必成熟小心易有精神問題
等大家冷靜再傾

子爵府

我女由中一開始成日比面色我哋睇,已經幾年啦,我同佢講唔好濫用青春期做藉口橫行,你冇禮貌就冇禮貌,完全唔顧我哋感受,但跟同齡就相處融洽。我比佢知我底線,我可以容忍佢嘅自我,但唔可以接受hea 住讀書/將來唔返工,佢唔敢亂來。

珍珠宮

我女青春期又係激死我,當我哋成家仇人咁,唔願同我哋出街,就算出街同唔肯一齊行,發脾氣bang 門乜都有當時我哋好心up! 真係諗住養到佢中學畢業就算

點知中四度又開始正常返,傾吓學業,又成日話一齊出街食嘢,出街攬住我手,原本女女返咗嚟!再大啲返part time 仲請我食母親節飯生日飯!講返以前啲激氣嘢,佢話「有咩?無呀」完全失憶咁

大宅

2024年龍年勳章

當青春期遇上更年期

水晶宮

佢識喊應該都知錯,借呢個機會好好教,大家講道理,可唔可以調轉?你將d嘢放係佢房,整亂咗發脾氣爆粗鬧佢,丟佢d嘢落地下,佢接唔接受到?做人過得人過得自己。

女兒要愛錫,但唔好縱。佢係公主無問題,但你要係太后壓得住佢。你變成奴婢,親子關係就失衡,你點教佢?你有3個唔容易,繼續努力。

公爵府

牛年勳章

yiu_mimi 發表於 23-6-5 08:06
我女青春期又係激死我,當我哋成家仇人咁,唔願同我哋出街,就算出街同唔肯一齊行,發脾氣bang 門乜都有:th ...

睇到你話女女中四開始好返就好欣慰,睇到「完全失憶」呢句直情笑出聲,真心替你高興!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

從來無諗過將來老左要靠仔女養,發生呢件事之後真係好好為自己將來老左打算,自己辛辛苦苦返工真係留番自己 ...

樓主,明白你難受激心,慢慢同女女傾返件事,講道理,再返自己感受,女女係個小大人黎,佢會明白嘅,只係有時一時衝動失控左而過份左!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

伯爵府

站在你女立場看: 你地整我D野, 係你地唔啱, 我唔開心, 發洩下, 竟然又用零用錢壓我。越講越大, 仲話掉晒我D野, 我真係癲比你睇, 然後越黎越憎你地, 一D都唔愛我。

你明唔明白呢個心情?

公爵府

個心到而家都係唔舒服,我唔想講下笑就比件事就咁過去,好想佢將心比心,企係人地角度諗下,我做阿媽係唔易 ...

要set返條底線,子女用粗口鬧父母絕對不能接受,依段時間大家冷靜抖下氣先,但切勿主動去tum返個女,否則以後郁啲就發脾氣,因為知道你會屈服於佢,唔好唔開心

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

alicego62 發表於 23-6-5 07:06
叫佢只要夠膽做,就可以走去鬧阿爸,都幾好喎呢種教法

我女驚c6(惡),佢點敢走去鬧老竇!

伯爵府

明白樓主好心淡,但心淡之後,咪又係繼續做人阿媽!我同我女都試過關係到冰的時期,但我女就無講粗口、掉野落地,佢只會發癲咁大力關佢房門、大聲駁嘴,我同佢講野時,佢就即刻較大聲耳筒聽歌,完全拒絕溝通,那段時間維持左差不多兩年(好難受),那時我估佢一定好憎我這個阿媽但無計,阿媽始終係阿媽,傷心、心淡完之後咪又係要努力繼續修補關係,繼續教好佢,捱過左果兩年,人大左,返左工,思想唔同左,知道阿媽係錫佢的,現在出街會挽住我,同朋友去完街會買些我鍾意食既食品俾我同佢爸爸,會請我地出去食飯。

樓主,心淡完再慢慢持之以恆咁教啦,好日子一定會來的

伯爵府

我個仔小學已經衰格,希望中學有奇蹟

珍珠宮

回覆樓主:

好多人話係反叛期,自己回想中學時期自己又無這些行為。很難明白。

水晶宮

2024年龍年勳章

明白你呀。中三青春期,兼又話比阿爸縱慣咗,脾氣臭,更加唔容易認低威,果刻佢荷爾蒙發作,每個青春期中的少年人梗有的,發脾氣落媽媽身上,媽媽一定會覺得委屈的,心痛。心情我好明白的,當佢「正常」返之後,好好同佢解釋返,爸媽冇偷睇佢D嘢(佢覺得有),會尊重佢私隱但同時都要佢留意下態度,青春期唔係大哂,凡事好好地講。
我都係咁樣同我仔講,而家過哂青春期又變返乖了,加油呀!你有個大仔應該有經驗啦
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

首頁
23456...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊