自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Prosperous 發表於 23-6-12 14:16
一些你我同七百多萬人都不能用的 "設施", 真心睇唔到佢保唔保留與我何干?

另外, 我唔係好明, 睇返絰基, 話 ...
點解係7佰萬人唔可以享用? 佢有開放比市民去玩, 你唔去唔等於人地冇去架.....

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

Prosperous 發表於 23-6-12 14:23
只係收回 170 公頃之中的 32 公頃, 何來全部拆晒?

高球場亦算不得係基建, 我的理解, 起橋起路果啲先叫基 ...

咁點解一定要收黎起公屋, 住屋問題唔係只係基層需要

侯爵府

廷廷媽 發表於 23-6-12 14:31
點解係7佰萬人唔可以享用? 佢有開放比市民去玩, 你唔去唔等於人地冇去架.....
...
你咪去試下用, 睇佢開放幾多日, 幾多個 flight 畀 "公眾"!

其實呢度好多個 JM 都客客氣氣, 各自表述, 但你要發悔氣式咁講嘢, 我就恕不奉陪了!

侯爵府

廷廷媽 發表於 23-6-12 14:36
咁點解一定要收黎起公屋, 住屋問題唔係只係基層需要
即係你衣家都贊成收地?

象牙宮

pauline_c 發表於 23-6-12 13:59
差在未喺中環半山起公屋,公屋質素好過咁多私人樓,成件事好奇怪
...
係政府目標只係搵地起公屋,
其他申請唔到公屋,
又買唔起樓,
又要交稅既人全完無幫助。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

Anpanmama 發表於 23-6-12 13:38
嗱咁講,我極之贊成將佢交俾馬會或者康文署open to public,但一定唔會支持拆咗嚟起公屋

...

同意,如果係管理層問題,換過另一批人接手,馬會都應該夠專業同多人手啦

侯爵府

可樂走冰 發表於 23-6-12 12:18
我又唔係咁睇,其實附近應該仲有好多地,點解拆哥爾夫球場,唔係仲多功夫咩

...
因為佢面積真係好大, 發展靈活性大一些, 本身又係官地, 只要唔續租就可即時收返。

現時都只係用其中四份一來建屋, 另外四份三係綠化帶, 已經頗有規模, 如果去新界收返東一忽西一忽的棕地, 攪 10 年都唔知儲唔儲到咁大幅地。

我個人覺得收地係應該, 但起公屋係浪費咁優美環境, 我會自私啲覺得應該用來起私樓。不過私樓要賣地, 可能政府唔想賣斷佢 (我估)。

侯爵府

牛牛牛牛 發表於 23-6-12 14:44
同意,如果係管理層問題,換過另一批人接手,馬會都應該夠專業同多人手啦
...
佢管理完全冇問題架, 年年賺大錢, 不過係個球會自肥, 唔係益政府。佢係私人球會, 有權唔開放畀公眾, 唔係佢管理不善, 但就畀人嘈佢只為權貴服務。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Prosperous 發表於 23-6-12 13:57
我都係同一問題, 你打 golf 嗎? 會打算學嗎? 如果答案都是不, 有甚麼原因令你覺得一定要保留呢個場? 唔好抄 ...

我唔打golf就唔可以反對?
我有學過,唔喜歡打啫,使唔使列出時間表、會員証去証明?
咁不如收返做公衆用途,但我一定反對起公屋得唔得
唔知乜嘢刺激你,唔好俾公屋一字限制你嘅思想,今日一個粉嶺,難保將來就係維園,最好半山山頂都收埋嚟起公屋。
嗰啲對香港無感覺嘅人,只係想打倒所謂權貴、政府,香港的美、香港的歴史佢哋根本唔識唔尊重,更加唔好講感情,眼內只有短視的利益及貪念,扮窮扮可憐唔得就發爛渣要人哋例點舉列 去解釋
理智都無埋只有歪理,香港點解變成咁

侯爵府

pauline_c 發表於 23-6-12 13:59
差在未喺中環半山起公屋,公屋質素好過咁多私人樓,成件事好奇怪
...
呢個都真係好離譜, 公屋佔地隨時靚過私人樓, 開揚過私人樓, 有啲仲全海景, 所以又呃又騙, 又現金出糧又唔做嘢, 都要保住間公屋。其實真係唔應該起得太完善, 回歸返七八年代的公屋, 有基本設施就好。靚地靚景留返來賣或起碼起居屋, 吸引啲公屋居民向上流。

水晶宮

Prosperous 發表於 23-6-12 14:42
即係你衣家都贊成收地?
我只係覺得反對都起唔到咩作用, 如果一定要收, 唔好只係為某班人去考慮去做呢件事. 其實仲有其他方法, 未做去破壞一個咁靚既環境的時候

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-6-12 14:56
我唔打golf就唔可以反對?
我有學過,唔喜歡打啫,使唔使列出時間表、會員証去証明?
咁不如收 ...
我同意你部份意見, 可以 170 公頃全部收返, 高球場果部份, 畀馬會管理, 開放畀公眾, 其餘部分作綜合發展, 起屋, 起公園, 起其他體育設施。

衣家用咗 32 公頃, 睇下餘下 138 公頃, 政府會唔會聽你意見。

首頁

尾頁

跳至