自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

大宅

momomimi 發表於 23-6-23 21:25
政府排好耐,家人喺私家照CT, 其中一條70%塞咗,評估為嚴重,因為係公務員,想返政府医院做,結果排1年零8 ...

私家照CT 要幾錢架?

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 22:19
嗰啲醫生都係輪更個喎,點樣編更就唔知喇,可能公務員同凡人條隊係唔同
...
唔知佢講左好多次,每次食飲有人唔知問又講,
我聽左好多年。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mercurycc 發表於 23-6-23 22:20
原來咁架!
唔講都唔知.
負擔到真係去私家,

最慘明明排到,送兩個急救既入黎又要重新排過

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 22:18
瑪麗就好似比較齊全乜都有得做,其他就唔知喇
瑪嘉烈都有。

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 22:23
最慘明明排到,送兩個急救既入黎又要重新排過
排過都係差幾日,係醫院等?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mercurycc 發表於 23-6-23 22:25
排過都係差幾日,係醫院等?

唔係呀,換返衫返屋企等,再幾時排返就唔知喇

彩鑽殿

mercurycc 發表於 23-6-23 22:24
瑪嘉烈都有。

我淨知東區有通波仔冇搭橋,就算緊急搞唔到都要搞一輪先送去瑪麗

象牙宮

pomanlife 發表於 23-6-23 22:30
唔係呀,換返衫返屋企等,再幾時排返就唔知喇
原來咁架,咁如果唔好彩,
咪分分鐘。

彩鑽殿

mercurycc 發表於 23-6-23 22:34
原來咁架,咁如果唔好彩,
咪分分鐘。

係呀,所以比得起錢去私家好啲,因為公院有緊急情況就會有變動

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我老爺早幾年做身體檢查,報告話佢血壓高,血管塞塞地,個私家醫生講到好嚴重要佢做通波仔。佢轉去睇政府醫生,檢查完後個政府醫生話好少事,唔洗做。仲話個果名私家醫生係佢徒弟,專劏人開高價做手術(因為有買保險)。老爺決定唔做,自己下中藥,健康飲食同食血壓藥。sofar都仲健健康康。
你唔知做唔做好的話,不如睇多個醫生問下專業意見吧

子爵府

既然個個星期都要踢波,不如早啲搵私家檢查有需要做埋通波仔,呢啲錢唔慳得,暈低咗就手尾長。

大宅

打左幾多針COVID19?

侯爵府

mercurycc 發表於 23-6-23 20:27
私家貴好多,但就快,
朋友同事排政府,
排到前2日係車場暈低走左,

唉,聽到好心痛

侯爵府

mercurycc 發表於 23-6-23 20:27
私家貴好多,但就快,
朋友同事排政府,
排到前2日係車場暈低走左,

唉,聽到好心痛

琥珀宮

JessicaB2020 發表於 23-6-23 21:33
因為屋企都無乜錢,
爸爸早幾年都係公立通波仔, 排左年半,
但最後都要俾5萬幾, 其實都唔平得好多...

應該平左十萬左右

子爵府

BK Milk勳章

Zahn 發表於 23-6-23 22:23
私家照CT 要幾錢架?

上年9月去 聖德肋X醫院照,$6900

複式洋房

Zahn 發表於 23-6-23 22:23
私家照CT 要幾錢架?

$5000幾

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-6-23 22:06
佢話係大脾插喉,我係咁聽到,
佢親身經歷。

笑死。大脾插喉

係在大脾開孔做微創,放內規鏡入去大脾大動脈,一直去到心血管做手術,而家有啲係手碗動脈入。

象牙宮

wan_sosin 發表於 23-6-24 13:52
笑死。大脾插喉

係在大脾開孔做微創,放內規鏡入去大脾大動脈,一直去到心血管做手術,而家有 ...
唔知佢講插喉,可能其他,
可能佢感覺係喉掛,
聽係咁講.
其實病人係咪訓係度佢清醒?
睇到做緊咩嗎?

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-6-24 14:01
唔知佢講插喉,可能其他,
可能佢感覺係喉掛,
聽係咁講.

唔好意思,唔應該笑嘅!

我係政府做心導管做過十幾次,主要係做檢查,因我做咗換心手術,個檢測在技術上同通波仔一樣。
全程病人清醒,只會在開孔個位置打局部麻醉,個mon係比醫生睇住做手術,病人都會睇到個mon嘅,但唔會睇得太清楚,會有個布幕阻住病人視線,過程只得個開孔有傷口,打咗麻醉就算覺得痛都只輕微,過程會量住血壓心跳駁住心電圖等等監察儀器,所以基本上都好安全,甚少甚少聽到通波仔出問題。

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊