自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

好多地盤佬仔女都大學生

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

傻太 發表於 23-7-26 18:13
身同感受,望住平凡那位都心痛日日做數都係及唔上個上堂瞓覺+唔交功課嘅,努力完仲要差一截:thi ...

Same,我家也有一位,真係好心痛

大宅

回覆樓主:

讀書都要靠天賦+努力
還要有一技之長

公爵府

回覆 961123 的帖子

賣魚好賺$、街市佬個個都有幾間屋揸手、應該有比$仔女補習、

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

傻太 發表於 23-7-26 18:13
身同感受,望住平凡那位都心痛日日做數都係及唔上個上堂瞓覺+唔交功課嘅,努力完仲要差一截:thi ...

十隻手指有長短
天生我才必有用

可能仲未開竅努力啲

伯爵府

mandy952 發表於 23-7-26 13:40
冇得迫,最多比少少意見就算
識人兩公婆都冇咩學歷可言,個仔考b1a中學全級頭十
...

我覺得讀唔讀到書, 性恪影響大於IQ, 天生佔6/7成

早前聽到某名師洗家長腦話, 細路讀書家長有100%責任, 真係聽到火都黎, 根本有d谷極都一條蛇, 呢d咪搞到d人唔敢生囉

珍珠宮

芷欣mama 發表於 23-7-26 18:49
認同,香港呢套學習模式,唔係人人啱用,但呢套模式,令到好多人跟唔上,就變成大眾所講嘅讀唔到書,其實 ...

呢個問題,早在30年前已經好多學者講過。但教育改革完再改革,愈改愈衰愈改學生視野愈窄。

以前返學要學習"德智體群美", 好全面;而家除左智(學業成績), 德育唔教;體育堂變專業訓練代表學校出賽;同學之間唔再講群體團結,只有為自己最好,人地的事少理少錯;美術/藝術揾唔到食,學校完全閑置,除非你叻到可以代表學校攞獎。心靈修養完全係"零".

所以而家嘅學生,覺得只有學業成績代表自己嘅價值,加上老師個種偏私(呢1x年跟孩子的學習,見識太多勢利又偏私的老師) 學業一唔得,立即覺得自己無晒價值,父母又唔糾正,所以而家咁多細路有心理病,父母社會教育都好大責任。

Gud567567    發表於 23-7-27 22:24

子爵府

回覆樓主:

我都覺得係,有d小朋友記憶力強,思考能力強,佢地讀書比其他人已經叻好多。
讀書都係無得迫,佢肯讀,盡左力就算。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天資係天生,但後天都一樣要努力。

子爵府

芷欣mama 發表於 23-7-26 18:52
Same,我家也有一位,真係好心痛

平凡有平凡福氣,知道要努力,識得努力,謙虛學習嘅心態都系好重要的

子爵府

Astra00 發表於 23-7-26 13:44
我識人二公婆文盲(幾十年前沒讀書機會)個仔入港大醫科。天生真係乖及醒目。
...

以前文盲係冇機會讀書,80後90後出世,免費讀書,政府咁多資源,讀唔成書就自己問題

珍珠宮

讀書叻既同學

父母都是支持/鼓勵多過責備小朋友嗎

珍珠宮

mandy952 發表於 23-7-26 13:40
冇得迫,最多比少少意見就算
識人兩公婆都冇咩學歷可言,個仔考b1a中學全級頭十
...

可能人地父母識教或識幫個小朋友呢。有啲人原本小學至中學讀到書,但,突然心散,最後上唔到大學。

咁又唔代表個父母本身唔識溫書

珍珠宮

qpalzm 發表於 23-7-26 19:03
我覺得讀唔讀到書, 性恪影響大於IQ, 天生佔6/7成

早前聽到某名師洗家長腦話, 細路讀書家長有100%責任, 真 ...

可能某名師所講嘅家長責任,並不是講緊家長有幾谷孩子呢?而係家長有否用愛心耐性去引導孩子,幫孩子開竅呢?

用谷同補習去"提升"孩子,從來都係家長們一廂情願嘅想法,結果引證成效。明明成效都唔好,點解唔試下其他方法?其實要改變的,從來是家長思維,而非孩子。

大宅

回覆樓主:

同意

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-7-26 14:34
寒門難出學子。資源又無。只係想講,智力差別唔大,生長係大城市同窮山區,讀書天差地別。。所以讀書講天份 ...

寒門係講緊古代有書讀同無書讀嘅分別(即係你用山區學童跟香港學生比較一樣) 。

在今時今日嘅香港,人人有書讀,只要你肯讀,幾窮都上到大學。呢d所謂嘅資源分別就唔大。要分嘅,反而係學生本身有幾願意學習。

我識唔少人家長學歷唔高,亦無大智慧去"教"孩子,亦從無補習,學業成績出來不錯,孩子亦乖巧,清楚自己學習目標。

大宅

係天生架, 智商決定學習成就
根據我私補經驗
有d學生真係教極都唔識 冇得逼
轉數慢、吸收能力差, 跟唔番老師果套做返出黎

不過我覺得香港高中套學制其實唔太難掌握
只要學校老師識教or配合補習
一般智商既學生其實唔難carry到
教學配套充足但仍然學唔好果d, 就真係資質所限了

公爵府

薯圈 發表於 23-7-26 19:47
寒門係講緊古代有書讀同無書讀嘅分別(即係你用山區學童跟香港學生比較一樣) 。

在今時今日嘅香港,人人有 ...
你識人哩個數唔準既,以前有過數據,香港中産家庭仔女,大學有七成。基層得三成人入到

珍珠宮

加菲貓3 發表於 23-7-26 20:07
你識人哩個數唔準既,以前有過數據,香港中産家庭仔女,大學有七成。基層得三成人入到
...

會唔會有一種可能係,基層家庭見孩子讀書唔好,就不如直接出來做野;而中產家庭不希望孩子太底學歷出來工作而要求繼續讀上去?

如果有數據係關於入八大中產家庭同基層家庭的比例,代表性會高d.

公爵府

薯圈 發表於 23-7-26 20:11
會唔會有一種可能係,基層家庭見孩子讀書唔好,就不如直接出來做野;而中產家庭不希望孩子太底學歷出來工 ...
係八大。其實好正常。補習,外加父母由細教到大,大家智力相等,點都好過放學去球場玩,返到屋企溫習又熱又焗。。

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊