自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

靚靚C9 發表於 23-8-14 21:43
群體環境屋企俾唔到,俾佢返學啦!

非常同意,小朋友絕對需要群體生活,除非屋企已經有好多小朋友同佢一齊成長,但係都需要跟同齡的小朋友互相學習。

伯爵府

返學唔淨止學習課本內容
你知唔知咩叫大小肌肉練習?
識唔識點教小朋友做?
而且要學習群體活動,語言,表達能力,思維,音樂,聽力,體能,專注,自理,情緒控制,紀律...等等

可能起外國自己教,到小學先返學會冇咩問題
但香港好唔同,上到小學已經好深,而且有功課做

你老公真係講得輕鬆,唔係佢教...
家長淨係教做功課陪溫書都會崩潰,
你自己完全冇經驗,點可以做到老師咁
唔係睇死你,係唔想你後悔

報左先,開左學,讀下先,覺得真係想自己教就退學,咁會唔會好啲

珍珠宮

2024年龍年勳章

學習知識冇問題,群組社交才是最重要。

大宅

咁而家咩事?搞成咁?長老湊

子爵府

回覆樓主:

我仔K1時返學5日差點俾校長
趕出學校因為佢爬上去學校個
長櫃,校長見到佢咁樣就叫佢落
番嚟咁我仔就鬧佢“死八婆”
當時我同阿媽係我仔面前大喊
同佢講“妳唔聽老師話就冇書讀!”
佢見到我哋咁傷心之後行為有改善
,開始守規矩了
有啲百厭星係學校嘅老師先會教
導到佢哋乖一些。我仔放完暑假就
小六了,雖然有時老師會投訴佢多嘢講但比起以前守規咗好多
Welcome to my son's website. Hope I can listen all baby parent's useful question and answer,thanks!

大宅

Rainyok 發表於 23-8-15 11:44

校長都暈啦,咁曳

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

講得咁輕鬆,叫老公自己請1個月大假自己教(唔可以依賴嫲嫲&工人),教到有成績有規矩,咁你就辭職回家湊仔
如果佢1個月都捱唔到,你要捱3年,於理不合啫

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果本身你有幼兒教育文憑都仲可能考慮下.....

侯爵府

排除小朋友係有特別需要,如果真係淨係唔聽話,曳,更加要去幼稚園,仲要唔好去happy school/ 國際學校。去返正式較傳統的學校規範返。

侯爵府

mapi88 發表於 23-8-14 21:20
我個仔依家2歲,每日都好反斗,跳床跳梳化,有陣時唔滿意或者俾人阻止行為時大叫,我同c6前排商量緊報邊間幼稚 ...

比小朋友返學,老師會同家長溝通,老師同學校識得處理小朋友,小朋友亦要學習與人溝通,需要通過群體生活學習模仿各種技能,呢啲係家長教唔到架

複式洋房

我囡讀k1個陣,佢有個同學仔本身都有番學,點知越番越少,少少下直頭吾番~
我之後有次撞見同學仔亞媽,問佢咩事吾番學,佢答我因為個囝吾適應幼稚園生活,所以就索性吾番學自己屋企教,佢亞媽話攞本身學校派既書去教個囝~
不過你個囝都未試過番學,你地就吾俾佢番,會吾會係你地標籤左個囝先?

複式洋房

其實會唔會系你有d野誤解左?小朋友trouble 2出左名既,未必係有問題,你咁驚一係去做評估。幼稚園面試都擔心,幾時擔心到大個?放開d喇。

別墅

Toni姐 發表於 23-8-15 17:45
我囡讀k1個陣,佢有個同學仔本身都有番學,點知越番越少,少少下直頭吾番~
我之後有次撞見同學仔亞媽,問佢咩事 ...
我怕老師搞佢唔掂,會日日打電話俾我,仲有一個大難關就係,要帶個仔去幼稚園面試,我驚好多人會望住佢,又好驚面試好多間都無間收令佢失望,做父母最想小朋友開心,我諗緊係咪寧願辛苦啲自己湊大佢,湊到佢乖至開始返學.

別墅

Athena888 發表於 23-8-16 16:00
其實會唔會系你有d野誤解左?小朋友trouble 2出左名既,未必係有問題,你咁驚一係去做評估。幼稚園面試都擔 ...
我個仔嘅問題就係冇時停,佢好鍾意探索,不停發掘啲新玩意,我覺得佢好有創意,但老實講我其實無咩信心可以單憑自己一個人嘅力量去教個仔.

別墅

yurijm 發表於 23-8-14 21:39
小朋友學下規矩緊要
父母角色有衝突
建議搵專業人士
但個仔咁真心好令人頭痛

珍珠宮

回覆樓主:

番學好啲,始終同屋企環境唔同,老師比家長感覺更威嚴,又有其他同學仔,當個個都聽話得佢唔聽話俾老師教訓時就會要面子知道要乖

別墅

Rainyok 發表於 23-8-15 11:44
就係驚佢冇規矩到俾人掉出校

別墅

女管家三田 發表於 23-8-15 11:52
講得咁輕鬆,叫老公自己請1個月大假自己教(唔可以依賴嫲嫲&工人),教到有成績有規矩,咁你就辭職回家湊仔 ...
我都好明白係長時間所以真心煩

男爵府

mapi88 發表於 23-8-21 15:55
但個仔咁真心好令人頭痛

交佢俾學校,老師始終係專業人士

如果讀落唔啱咪轉校,我都識得轉幾次先搵到合適學校嘅例子

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

mapi88 發表於 23-8-21 15:52
我個仔嘅問題就係冇時停,佢好鍾意探索,不停發掘啲新玩意,我覺得佢好有創意,但老實講我其實無咩信心可以單憑 ...
你自己都話冇信心教好自己個仔~~~咁就梗係返幼稚園比老師教啦~~~都未試過返學~~~點知唔得呢~~~返左學就應該會好啲~~~試左先啦~~~到時返左學都係咁先再算啦~~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊