自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

bero 發表於 23-8-24 12:30
去到果邊使晒啲錢/身體出現問題咪返香港囉

嗰個乜乜博又回來醫病

侯爵府

回覆樓主:

樓主咩年紀?過30歲未?玩個working holiday 試吓邊個國家啱自己?

attach1_sign/tmp/phpGGOytq
attach2_sign/tmp/phpTo6gjC

侯爵府

Vengerov 發表於 23-8-24 12:32
嗰個乜乜博又回來醫病
係咩? 無留意佢.........

男爵府

trenycebaby 發表於 23-8-24 00:59
會去英國定加拿大多

兩邊都有,英國多d, 英加澳比例大約7:2:1

伯爵府

會去英國定加拿大多

英國多呀
同埋我覺得英國好過加拿大

子爵府

李露眉 發表於 23-8-24 09:00
身邊人去英國多
但佢地都話穩工好難

噚日南華早報話只有1/3 BNOers搵到全職工作

大宅

去到邊度
都係做牛做馬

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

feifei_baby 發表於 23-8-24 02:34
UK最多,門鑑最低,少量讀書或技術移民去加拿大、澳洲…

門檻最低的、九成都係去做基層勞工、即是做香港新移民、南亞裔的工種~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大力大力 發表於 23-8-24 13:56
門檻最低的、九成都係去做基層勞工、即是做香港新移民、南亞裔的工種~
...

唔係講笑,有人高薪厚職去到做收銀,但日日都自嗨唱好

珍珠宮

會去英國定加拿大多

依家加拿大係咪已經提高返個門檻? 係咪已取消咗容易申請

子爵府

pomanlife 發表於 23-8-24 13:58
唔係講笑,有人高薪厚職去到做收銀,但日日都自嗨唱好

同埋可以睇下英國薪俸稅
https://www.reed.co.uk/tax-calculator/50000

搵200萬,115萬落袋
搵100萬,65萬落袋
搵50萬,37萬落袋
搵30萬,23.8萬落袋

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cara.mak 發表於 23-8-24 14:01
依家加拿大係咪已經提高返個門檻? 係咪已取消咗容易申請

No, 啱啱進一步降低

子爵府

Fishqqma 發表於 23-8-24 09:20
case 1似係唔願做,我識的朋友願做的都易揾到工。

做兩個星期就知道,既辛苦(搬重嘢)又受氣(被杯葛被點去做豬頭骨嘢),我喺UK見好少商店請人,除咗一啲要搬抬嘅舖門口寫請人。唔知係咪暑假,我見連鎖服裝舖同餐廳,好多十幾二十歲嘅職員,如果你係僱主,你會揀個同聲同氣嘅年青人定係一個5/6張嘢語言唔係咁通嘅瘦小亞洲新移民?除非咁啱搵到華人餐廳請人負責後欄囉,但係又唔係操流利英文,佢哋好多俚語同口音,唔喺嗰邊生活好幾年都未必識聽識講。

公爵府

...

咁冇九成咁多,醫護去都係做返本行,咁當然係院舍多,但工作真係冇香港咁辛苦,老師有啲做返助教,我識人做網上私補,有啲去退休,基層勞工有,不過我圈子冇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

3333 發表於 23-8-24 14:24
做兩個星期就知道,既辛苦(搬重嘢)又受氣(被杯葛被點去做豬頭骨嘢),我喺UK見好少商店請人,除咗一啲 ...

我朋友及佢c6 50歲,
過咗去兩年, keep住有工做,
我朋友做過coffee shop, 酒店, data entry, 最近畀佢睇醫院搵到份文職.

男爵府

Vengerov 發表於 23-8-24 14:03
同埋可以睇下英國薪俸稅
https://www.reed.co.uk/tax-calculator/50000

5 萬£以下八折出糧真的是事實(雖然也有不少福利如maxi 20k/ year tax free children find , 返學又不用買書)。
所以香港salary tax 真的正、所以不少外國人喜歡來香港住、香港人又易儲到錢

子爵府

vincat 發表於 23-8-24 10:48
英國啦, 之前買張機票走得, 我朋友一家好早過左去, 好彩兩公婆都搵到野做, 但媽媽走都唔捨得買機票返黎睇佢 ...

咪間接證明就算搵到嘢做人工都唔高啱啱夠使囉!媽咪過身都唔返?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

3333 發表於 23-8-24 14:24
做兩個星期就知道,既辛苦(搬重嘢)又受氣(被杯葛被點去做豬頭骨嘢),我喺UK見好少商店請人,除咗一啲 ...

我朋友四份工,四分都係西人公司,
我朋友嘅英文譯都唔係超級好,
喺香港做文職,
不過去真心唔怕辛苦,
佢都有話畀我知,有D香港人成日話搵唔到工,根本就係怕辛苦。 之前嗰間coffee shop要請人, 上司問佢有冇人介紹,佢喺香港人fb群組到介紹下, 有四五個人interview, 但係最後只有一個願意返工, 我最後都唔做得耐就走咗.

珍珠宮

回覆樓主:

我認識嘅人就英國多,其次係加拿大

男爵府

...

冇9 成、我見7 成啦、因不少做到文職
及幾多入到NHS做醫療工作及文職、因可claim 返醫療$ 。
其實你知唔知Cambridge 好多港人醫護、全英也有不少港人律師(solicitor 個種)及師爺添呀。

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊