自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

唔夠愛囉,想結嘅唔係呢個

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

adaleung717 發表於 23-8-24 22:05
(請勿上報) ...

最近一個朋友同佢拍左8年既男朋友分手 (兩個人都3字頭, 原本計劃左下年結婚), 個男人無啦 ...

個男有新目標, 藉口唔想同你朋友結婚, 分手追個新目標
如果追到, 個男會好快同另一個結婚

伯爵府

回覆樓主:

若果會異地戀,分手可以理解;
為事業奮鬥分手,呢個藉口好爛。

男爵府

識咗第二個啦!分咗手就好快同第二個結婚

珍珠宮

回覆樓主:

結婚不是首先要準備好錢/首期/房子嗎?你朋友出多少呢?

如果你朋友不出錢只出人,男人負擔不起不是要繼續努力事業嗎?

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

asweetmom 發表於 23-8-25 01:24
結婚不是首先要準備好錢/首期/房子嗎?你朋友出多少呢?

如果你朋友不出錢只出人,男人負擔不起不是要繼續 ...
據我了解 佢地其實係一畢業第一間公司識既 (依家雙方都轉左公司, 一早唔再係同一間), 都係同行, 背景差唔多 都唔係咩有錢人, 佢地人工唔算高($30-40k), 拍拖初期廿零歲好似都係活在當下, 無乜理財 成日都會吃渴玩樂 (見到佢social media 成曬飲食旅行照), 但可能廿尾近3既時候意識到要成家?

所以佢話大概上年開始討論結婚, 於是就開始共同奮鬥, 一齊草錢結婚, 都有共識無諗過大搞, 然後草到首期就一齊供樓,一齊捱咁囉, 又無話存在咩都要男方出曬呢個問題, 但越近預訂婚期 (plan 左下年年尾), 個男人就行為越來越古怪 成日都會有意無意呻壓力大, 直到最近通番關, 個男人去左出trip 少左理我朋友, 我朋友都明顯感覺到, 於是開口問佢, 係咪唔想結婚住? 係就早D同佢講, 等佢有心理準備.. 最後個男人就話自己想專注落事業多D, 未想面對結婚生仔呢D問題, 然後話對唔住曬左佢咁多年青春...

子爵府

個男人肯定有第二個啦!又或者睇中另一個新鮮感想追!

公爵府

adaleung717 發表於 23-8-25 10:24
據我了解 佢地其實係一畢業第一間公司識既 (依家雙方都轉左公司, 一早唔再係同一間), 都係同行, 背景差唔多 ...

分手啦,靠吾住呢個男人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

郭富城咪又系甘,分手後各自好快就結婚,拍左7年唔結就多數散。

水晶宮

回覆樓主:

專注事業一定係假。一係發現已經唔多愛,唔想咁樣行落去,一係鍾意咗第二個。

子爵府

個男人未玩夠, 對條女厭倦了,無新鮮感, 唔想被綁

女人青春有限. 通常拖咁耐都無好結果

侯爵府

加菲貓3 發表於 23-8-24 22:10
就係準備得太久,先會分開。因衝動而結合,因了解而分開

正確,因衝動而結合,因了解而分開。

因為一剎那衝動入紙結婚,幻想一定係前面好美滿,所以lililala結,驚死走寶,
但大多數結左婚,都唔係幻想咁好,但如果要離婚,手續同親友交代太麻煩,所以先唔分開

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

shirley94922 發表於 23-8-25 01:17
識咗第二個啦!分咗手就好快同第二個結婚

X 2

侯爵府

大家成長咗, 眼界唔同咗, 步伐都可能唔同咗, 清楚咗自己想要啲乜
又或者一路拍拖未試過同其他人, 接觸到會覺得好新鮮, 貪新忘舊
算啦, 緣份盡咗, 可能下個先係命中注定會更好

大宅

回覆樓主:

因為男方發覺其實唔太愛你朋友,自私的男人只愛自己,慶幸早發覺,
祝福你朋友,加油

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

(請勿上報) ...

最近一個朋友同佢拍左8年既男朋友分手 (兩個人都3字頭, 原本計劃左下年結婚), 個男人無啦 ...

結婚前覺得唔適合好過結婚後離婚喇,我表妹就係拍拖好多年,結婚一個星期後就離婚。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

應該係唔想同佢結婚

公爵府

2024勳章

mrsmacaroon 發表於 23-8-24 23:08
簡而精
我見過呢啲男人
8年先話唔啱

所以我頂盡比2年, 2年都唔plan結婚就next, 唔好浪費時間

水晶宮

(請勿上報) ...

講到出口話唔想結,如果得自己一個話想結都冇意思啦,心有條刺好難當冇嘢

翡翠宮

畀面勳章

一齊太耐對厭了。認識一pair由中學相識相戀,到大學畢業,男的做左醫生,女的做管理層,一齊13年,男的都冇打算結婚,後來雙方家長催婚,結婚後三個月,男方就出軌。離婚後又走去追番個前妻,好彩個前妻冇啋佢,識左個專業人士重新開始。
日日是好日

首頁
23456...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊