自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

Simsim12 發表於 23-10-3 09:40
你識幾多個樂器老師?有幾多個自己開公司報稅?
我識嗰啲無報稅但都有私樓
...

我已經5x歲,90年代頭大學音樂系畢業,我啲音樂系同學大部份都係呢一行,教咩樂器嘅同學我都識,咁你話我識幾多個樂器老師吖?!

利申:我為咗湊自己個仔,廿幾年前已做ftm冇工作,不過論學校或樂器嘅教育界嘅事項,相信我唔會知得比任何人少!

大宅

redhot 發表於 23-10-3 10:45
我已經5x歲,90年代頭大學音樂系畢業,我啲音樂系同學大部份都係呢一行,教咩樂器嘅同學我都識,咁你話我 ...

咁佢哋有幾多個真係有自己開公司而且報足稅?

伯爵府

Kellytai 發表於 23-10-2 22:36
想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

不可能這樣收錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

係咪好似信用卡咁.....同佢講咁新年果個月唔上, 睇下老師會唔會豁免。

公爵府

出面好多琴行,興趣班都係咁!
仔女已學多年,一年一次,我又冇所謂!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

pochario 發表於 23-10-3 09:07
如果報名時有講清楚,估樓主應該唔會出post問,似係臨近新年單聲比家長知
個人覺得唔合理,講到教琴收入 ...
冇錯.
老點家長姐
如果會有補堂, 我相信樓主不會出post 問
自僱收入不穩定入行前冇理由不知, 冇做風險評估然後轉嫁俾家長??
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

Simsim12 發表於 23-10-3 11:00
咁佢哋有幾多個真係有自己開公司而且報足稅?

有冇報足稅我就唔清楚,大部份由後生開始入行當正職做嘅都會開公司報稅,而且佢地搵同一個會計,所以我知道。冇報稅嗰啲,本身有其他正職例如教書老師,或者結咗婚,教琴當兼職先可以。如果入琴行做,更加冇可能唔報啦,你唔報公司都會報

大宅

redhot 發表於 23-10-3 11:09
有冇報足稅我就唔清楚,大部份由後生開始入行當正職做嘅都會開公司報稅,而且佢地搵同一個會計,所以我知 ...

係呀,入琴行做無得唔報,但全職私人嘅就好似其他某些行業咁,會報但唔會報足。

珍珠宮

Simsim12 發表於 23-10-3 11:13
係呀,入琴行做無得唔報,但全職私人嘅就好似其他某些行業咁,會報但唔會報足。
...

如果後生入行正職,就算明知可以唔報足都未必會咁做!報得少即是收入少啦,自己去租樓或做樓按都會有好大限制!唔好當唔報稅好著數先得架,一樣會有好多實際問題產生。

大宅

redhot 發表於 23-10-3 11:19
如果後生入行正職,就算明知可以唔報足都未必會咁做!報得少即是收入少啦,自己去租樓或做樓按都會有好大 ...

所以咪就係扣左免稅額計完條數再睇報幾多而唔係全部囉。若果加埋老公/老婆嗰份入息證明爆哂數,你話佢哋仍然會報足全部收入去交標準稅率,你話係就係啦

水晶宮

畀面勳章

唔知原來會咁!
我地從來上幾多堂收幾多堂$
去過私人去過琴行都一樣

子爵府

玄米茶愛愛 發表於 23-10-2 22:51
我果間是紅假要補堂。

x 2

子爵府

回覆樓主:

我女在琴行學琴,逢紅日就鋼琴老師會夾補堂日期,不會收錢而不上課。

大宅

想問下,小朋友嘅興趣班(鋼琴)老師最近同我講,農曆新年有幾日紅日(7日)係唔會上堂,但我地個堂都要比 ...

係1對1私人教嗎?
興趣班(跳舞學校)係月計,碰紅日和8號都無補堂。

男爵府

回覆樓主:

我覺得係唔合理
但係如果個琴老師真係教得好好, 我會忍 以大局為重。

大宅

咁你平時俾學費係一個lump sum月費還是逐堂計?如果月付例如1000元3堂(假設),咁就似老師可以請paid annual leave, 如果每堂講明300元(假設),咁冇上堂就唔應該俾錢老師喇。

不過通常學琴都係斷堂計,就算一次過交錢都係每堂乘返個堂費,真係未聽過唔上堂都要比堂費(emoji)
老師唔得閒,通常都會安排補堂㗎喎

珍珠宮

Simsim12 發表於 23-10-3 11:39
所以咪就係扣左免稅額計完條數再睇報幾多而唔係全部囉。若果加埋老公/老婆嗰份入息證明爆哂數,你話佢哋仍 ...

你呢度而假設嗰個人一定有老公或老婆而且另一半有非錯唔錯嘅收入啦!我由早期留言已有講,唔報稅都可以買樓,根本可能人地本身有財產。香港今時今日乜嘢經濟結構,一個獨立嘅人可唔可以冇收入証明喺社會上生存,呢啲實際問題,大家用個腦談諗下囉。我唔係要同邊個為抝而抝,我只係想點出一個現實,其實大家口中所講嘅印象,又或者新年收多一堂,呢啲都已經過時!

男爵府

Simsim12 發表於 23-10-3 11:39
所以咪就係扣左免稅額計完條數再睇報幾多而唔係全部囉。若果加埋老公/老婆嗰份入息證明爆哂數,你話佢哋仍 ...

報稅是責任、但同要收學生$ 又唔上堂當福利係2回事。

男爵府

redhot 發表於 23-10-3 12:12
你呢度而假設嗰個人一定有老公或老婆而且另一半有非錯唔錯嘅收入啦!我由早期留言已有講,唔報稅都可以買 ...

報稅是責任、但同要收學生$ 又唔上堂當自己福利係2回事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我n年前跟個私教都話要收,我問佢點解要比,講講下佢話唔收。果陣我已經係成年人佢費時同我拗掛

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊