自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

No113113 發表於 23-10-19 09:33
對於電子付款仲好陌生。
何況電子禮券。
早上去聖安娜用25元的電子禮券,但收銀話不識用,我叫她照掃二維碼 ...

根本唔關幾多歲事
而係肯唔肯接受新事物
肯唔肯學生嘢
有啲人話電子支付好危險
打死都唔會用添

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

記得第一次登記OK個apps,OK便利店個收銀員,目測都有5x-6x歲,佢遂個step教我, 好細心,仲教我點拎著數儲分,值得一讚

大宅

回覆樓主:

我覺得佢地好叻喎
而家咁多付款方法,我都做唔黎

大宅

對於電子付款仲好陌生。
何況電子禮券。
早上去聖安娜用25元的電子禮券,但收銀話不識用,我叫她照掃二維碼 ...

唔覺得同年紀有關,有啲上咗年紀嘅姐姐都好醒,相反試過有啲好後生,十幾二十歲但本身見佢蠢到豬咁,又唔上心唔認真做先激氣!

子爵府

對於電子付款仲好陌生。
何況電子禮券。

個別員工問題

大宅

Haz-mama 發表於 23-10-19 20:50
記得第一次登記OK個apps,OK便利店個收銀員,目測都有5x-6x歲,佢遂個step教我, 好細心,仲教我點拎著數儲分 ...

我都試過OK個姐姐教返我點做先夠分換嘢,我都中年,目測佢起碼大我10年,講換嘢嗰啲佢仲醒過我。
我覺得肯用心先最重要,乜都一句上年紀唔識就一定不進則退啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

應該唔關年紀事,而係關有無相關工作經驗,自問做唔到收銀,現在收銀唔係收錢咁簡單,各種支付工具/信用卡/實體/電子禮券/交費用.....五花八門,如果一早入行每樣加上去比較容易上手,但新手入行馬上要應用咁多野真係比較難,而且每間公司的電子按鈕版面都不同,是否人性化也對新人是否容易上手起了關鍵作用。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kakatimb 發表於 23-10-19 20:59
我都試過OK個姐姐教返我點做先夠分換嘢,我都中年,目測佢起碼大我10年,講換嘢嗰啲佢仲醒過我。
我覺得肯 ...
講得啱,用心去工作,點都會有人欣賞

瑪瑙宮

對於電子付款仲好陌生。
何況電子禮券。

点会呀,人地一日收嘅电子支付多过你一年吧

珍珠宮

回覆樓主:

而家好多行業唔夠人,難得仲有人肯做,人工又唔一定多,大家都要比啲空間同機會大家,雙向的

大宅

caryfox 發表於 23-10-19 20:31
因為少出現,唔熟悉,好自然問上司,這係正確做法。

係你覺得有問題,係B K攞出嚟講。

當你準備好買的東西,準備好哂用禮券,因禮券會過期,點知用不到果下會好激氣。

子爵府

2024年龍年勳章

對於電子付款仲好陌生。
何況電子禮券。

講起電子支付,今日去3間大型連鎖店買野,3個收銀都唔太識用Bocpay
收銀唔係大年紀,應該三十左右

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔係年齡問題 , 係熟唔熟手問題

侯爵府

回覆樓主:

可能替工

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

對於電子付款仲好陌生。
何況電子禮券。

甘簡單、做得10日、8日就上手啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

我有一次去7-11個後生仔唔識收BoC pay,我轉用八達通,應該係新嚟未熟手啫

水晶宮

畀面勳章

個別遭遇,一兩個人唔代表全部50歲以上的收銀吧。而且似乎無關年紀事,而係公司training事。又可能係臨時工?唔好年齡標籤吧

公爵府

牛年勳章

No113113 發表於 23-10-19 22:15
當你準備好買的東西,準備好哂用禮券,因禮券會過期,點知用不到果下會好激氣。
...

經理話用唔到?定係用到,不過阿姐唔熟手要等經理教呀?

子爵府

No113113 發表於 23-10-19 22:15
...

其實都係等多一陣,佢叫得經理黎都係想比你用,不過唔識攪,好多公司收銀收錯錢要自己比錢賠,佢地得幾十蚊一個鐘,唔想帶錢返工都可以理解,又或者個收銀唔係返左好耐工,唔熟d野,佢地五十幾歲都仲肯出黎做野,體諒下

侯爵府

貝_貝 發表於 23-10-19 11:49
超市呀姐好叻,返而喜歡佢地做,有優惠會盡力幫你搵,講你聽,候生只負責收錢無呢種溫馨提示。
...

對,現在收銀基本上九成已經年過50, 附近超市,麵包店,萬寧,SaSa也是,個個都識電子支付,仲教客人 download apps有優惠,所以樓主只是個別事件。

反而麥當勞,KFC專請後生,感覺冇咁熱誠,有時有人問佢地野,答一兩句就算

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊